Cum arată arborele de 3.000 de ani care încă are fructe?

19.06.2019
Cum arată arborele de 3.000 de ani care încă are fructe?

Cum ar fi să întâlnești o viețuitoare sau o plantă cu vârsta de 3.000 de ani? Imposibil? Nu chiar. În Grecia există un măslin care și-a câștigat pe merit titlul de cel mai bătrân măslin din lume. Ba mai mult, copacul aflat la o vârstă venerabilă (peste 3.000 de ani), încă are fructe din care se produce ulei de măsline.

Într-o zi, cu aproximativ 3000 de ani în urmă, într-un moment în care civilizația minoică încă mai domina Creta și cu mult înainte de apariția Greciei Clasice, o măslină a căzut la pământ în satul Ano Vouves. Sau poate că a fost plantată deliberat acolo de o mână umană. Astfel, a luat naștere unul dintre cei mai bătrâni măslini care se găsesc astăzi pe Pământ.

Cel mai bătrân măslin

Vârsta copacului nu poate fi determinată cu precize. Se crede că măslinul are între 2.000 și 4.000 de ani. Sunt oameni de știință care consideră că măslinul are 4.000 de ani întrucât în apropierea satului Ano Vouves au fost descoperite două cimitire cu o astfel de vechime. Totuși, majoritatea locuitorilor și cercetătorilor eleni vorbesc despre vârsta de 3.000 de ani.

E adevărat că existe insecte care pot exploda la comandă?

În anul 2012, primăria din Platanias a strâns 55 de kilograme de măsline din milenarul arbore pe care le-au transformat în ulei de măsline. 5 litri de ulei au fost fabricați la vremea respectivă.

În anul 1997, arborele a fost declarat monument natural protejat și este vizitat anual de mii de turiști din întrega lume.

Curiozități despre măsline:

Foto: epod.usra.edu

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot