Care este singurul fruct ale cărui semințe cresc pe… exterior?

16.09.2019
Care este singurul fruct ale cărui semințe cresc pe… exterior?

Lumea fructelor este și ea ciudată. Există fructe mari, mici, mai dulci, mai puțin dulci, colorate în fel și chip, unele frumos mirositoare, altele mai puțin. Totuși, spre surprinderea tuturor există un frcut ale cărui semințe cresc pe exterior și nu pe interior.

Este vorba despre căpșună, fructul care are semințele pe partea exterioară. O singură căpșună are în jur de aproximativ 200 de semințe. Căpșunile fac parte din familia trandafirilor. Există mai mult de 20 de specii descrise și mulți hibrizi și soiuri. Cele mai comune căpșuni cultivate comercial sunt soiuri de căpșuni de grădină, un hibrid cunoscut sub numele de Fragaria x ananassa. Căpșunile au un gust care variază în funcție de soi, și variază de la „extrem de dulce” până spre „mai degrabă acră”. Căpșunile sunt o importantă cultură de fructe comerciale, cultivate pe scară largă în toate regiunile temperate ale lumii.

Căpșunile sunt perene

Căpșunile sunt plante perene care revin la viața an de an. Toamna, plantele perene se usucă dar rădăcina lor supraviețuieste peste iarnă, iar primavara aceste plante revin la viață. Conform specialiștilor, plantele perene trăiesc mai mult de 2 ani. Căpșunile sunt productive până la cinci ani.

Care este cel mai „vechi lucru în viaţă” de pe Terra?

Căpșunile au un conținut scăzut de calorii și un continut bogat în vitamine cum ar fi: vitamina C, B6, K, fibre, acid folic, potasiu și aminoacizi. Datorită conținutului de calciu și fosfor, căpșunile sunt benefice pentru prevenirea osteoporozei și anemiei, prin conținutul bogat în vitamine C, B și E, căpșunile ajută la scăderea nivelului colesterolului din sânge și influențează funcționarea sistemului nervos, fiind benefice în astenii și în prevenirea insomniilor, vitamina C și polifenolii din compoziția căpșunilor au un puternic efect antiinflamator si antioxidant. Unul dintre polifenoli este antocianina, pigmentul care conferă fructului culoarea roșie. Datorita polifenolilor, consumul de căpșuni reduce inflamația cronică, fiind benefic persoanelor care suferă de artrită, astm, dar și ateroscleroză.

E adevărat că existau fast-food-uri acum 2.000 de ani? Ce mâncare se servea?

Studiile au demonstrat că persoanele care consuma căpșuni înainte de a face sport au o mai mare anduranță și ard mai multe calorii.

Căpșună
Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot