Care este cel mai „vechi lucru în viaţă” de pe Terra?

26.03.2019
Care este cel mai „vechi lucru în viaţă” de pe Terra?

Cine ar fi crezut că o plantă necunoscută nouă ar putea fi readusă la viață? Ei bine, cercetătorii ruși și colegii lor din Israel au descoperit în urma unor săpături făcute în Siberia, la 38 de metri sub pământ, tulpina unei plante care s-a păstrat intactă vreme de 32.000 de ani. Și, au readus-o la viață.

Fructul a fost păstrat în creasta unei veverițe arctice de pământ pe tundra din nord-estul Siberiei și a fost înghețat permanent până când oamenii de știință au săpat în urmă cu câțiva ani și au descoperit cadavrul animalului.

Conform datelor efectuate în laborator, aceasta s-a păstrat atât de bine pentru că a fost expusă unei temperaturi constante de -7 grade. Semințele și anumite celule pot supraviețui pe termen lung în anumite condiții. Imediat ce tulpina a fost dusă pentru a fi studiată, savanţii au reuşit să facă un lucru extraordinar și să o readucă la viață.

Ce mâncau oamenii acum 5.000 de ani? Ce s-a găsit în stomacul lui Ötzi, Omul Ghețurilor?

„Ar fi vital pentru ecosistem dacă am reuşi să readucem la viaţă unele dintre plantele cultivate acum mii de ani şi dispărute între timp”, a declarat botanista Elaine Solowey, de la Institutul pentru Studii de Mediu din Israel.

Este vorba despre Silene Stenophylla, o floare care creştea pe Pământ în urmă cu 30 de milenii. Floarea a devenit, astfel, cel mai „vechi lucru în viaţă” de pe suprafaţa Pământului.

Ce s-ar întâmpla dacă plantele ar dispărea de pe Pământ?

Dacă toate plantele vor dispărea de pe suprafața Pământului, va exista un exces de dioxid de carbon, deoarece nu vor mai exista plante care să-l transforme în oxigen. Oamenii sau oricare ființă vie de pe planetă va fi în pericol de dispariție și eliminarea plantelor din ecosistem ar putea să ducă la distrugerea rasei umane.

De unde vine expresia „floare la ureche”?


Silene Stenophylla
Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot