De ce în Orient nu se mănâncă pâine de tip franzelă?

31.01.2024
De ce în Orient nu se mănâncă pâine de tip franzelă?

Pâinea este un element principal din alimentația zilnică. Din același tip de făină se pot crea numeroase tipuri de pâini, de la franzela clasică pe care o găsim în fiecare magazin, la chifle, lipii, japoneze ș.a. Cu toate că vedem pâine franzelă aproape peste tot în Europa, în Asia și în Orient, în special, aceasta nu există deloc. De ce în Orientul Mijlociu oamenii mănâncă mai ales lipii/pite?

Lipii, da, franzelă ba

franzelă

Pâinea este un aliment comun, care se consumă împreună cu alte preparate. Spre exemplu, un român ar putea mânca pâine cu ciorbă sau mâncare gătită. În același timp, un turc va asocia pâinea cu carnea de grătar ș.a. Cu toate că pâinea este un cuvânt general pentru un aliment care se face din făină și apă, istoria a dus la dezvoltarea ei în mod diferit în mai multe puncte ale lumii.

În Italia vom găsi ciabatta, în Franța avem baghetă, în România găsim clasica franzelă, iar în Liban putem degusta faimoasa lipie. Diferențele stau în aria geografică de referință, cercul social, religia, dar și resursele financiare. Țările arabe sunt cunoscute ca având o gastronomie unică, bogate în gusturi și culori din care nu lipsesc lipiile. Salatele lor conțin mentă, iar carnea emană un miros de condimente unice.

În Orient și toată lumea arabă, pâine este diferită față de cea europeană. Aici regăsim o pâine plată, care nu este umflată, ci moale și plină de savoare. Arabii o denumesc lipie și se regăsește la toate mesele. Franzela sau pâinea clasică la care ne gândim lipsește din bucătăria acestora, chiar dacă este mai sățioasă.

Dar de ce nu mănâncă și arabii pâine franzelă? Fiecare regiune are propria sa rețetă de pâine, transmisă din generație în generație. Gastronomia arabă este una care de multe ori tinde să fie consumată cu mâna, astfel că lipia poate survine ca un ajutor când încerci să mănânci. În plus, gastronomia arabă abundă în sosuri și salate (vezi humus). Tocmai de aceea, lipia/pita este mai prietenoasă când vine vorba despre sosuri, întrucât acestea pot fi întinse pe ea.

Ce înseamnă termenul „franzelă”?

Vizualizăm produsul cu ochii noștri, îl denumim cum ne-au învățat părinții, știm despre ce este vorba, dar nu știm ce înseamnă. De câte ori nu s-a întâmplat să ne spună părinții când eram mici să fugim la brutărie să luăm 2 franzele pentru când o să fie mâncarea gata.

Conform dicționarului român, franzela este o pâine albă de formă lunguiață și provine din cuvântul neogrec, frantzóla.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot