Gheorghe Gheorghiu Dej, temutul lider politic și povestea orașului denumit după el

04.08.2022
Gheorghe Gheorghiu Dej, temutul lider politic și povestea orașului denumit după el

Gheorghe Gheorghiu Dej, sau pe numele lui din naștere Gheorghe Gheorghiu, a fost liderul politic al României comuniste. Acesta a fost la putere înaintea lui Nicolae Ceaușescu. Ca orice lider comunist și Dej a avut dorințe ieșite din comun și oameni gata în orice moment să-i îndeplinească orice favor. Ba chiar, un oraș din România i-a purtat numele.

Cine a fost Dej?

Gheorghe Gheorghiu s-a născut la Bârlad, într-o familie de muncitori. El a primit calificarea de electrician de la societatea petrolieră „Steaua Petrolieră Moinești”, urmând să lucreze la atelierele CFR din Galați. El a primit numele de „Dej” în urma transferului de la Galați la Dej, după ce a fost acuzat de „agitație comunistă”. O altă poreclă a sa era „Machiavelli al Balcanilor” deoarece avea o capacitate formidabilă de a manipula oamenii și de a instigna la intrigă.

Din 1930, Dej devine membru al Partidului Comunist, dar în 1933 participă la greva muncitorilor de la atelierele CFR Grivința și este condamnat la 12 ani de muncă silnică, judecat ca instigator. În 1936 devine lider al facțiunii din închisori ai Partidului comunist, iar datorită acestei funcții este tranferat la Târgul Jiu. Acolo, el ajunge să fie coleg de celulă cu Nicolae Ceaușescu.

În 1944 evadează din închisoare, iar un an mai târziu călătorește cu Ana Parker- liderul neoficial al Partidului venit de la Moscova la București- până în capitala Rusiei, pentru a discuta cu Stalin și Viaceslav Molotov. Gh.Gh.Dej a primit sprijinul celor doi și astfel, în 1947, el devine liderul politic al partidului comunist al României până la decesul său din 1965. Cauza oficială a decesului a fost cancer la plămâni, însă se spune că ar fi fost iradiat în timpul unei vizite în Varșovia din cauza politicii independente, conform bibliotecaonesti.ro.

Orașul preferat al conducătorului comunist

Greu de crezut, însă Oneștiul actual a fost orașul preferat al lui Gheorghe Gheorghiu Dej. El era direct interesat de locuitorii orașului, ritmul în care se lucra la construcții și calitatea lor. Așadar, „Orașul petrochimiei românești” i-a purtat numele timp de 35 de ani, mai exact în perioada 1965-1990. În 1999, un consilier local a propus ca fostul lider al țării să devină cetățean de onoare al Oneștiului, însă colegii lui nu au fost de acord. Și bine au făcut!

Sursă foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot