Care e vârsta de pensionare în alte țări? Cum funcționează sistemul de pensii în lume?

13.01.2020
Care e vârsta de pensionare în alte țări? Cum funcționează sistemul de pensii în lume?

Cum funcționează sistemul de pensii în lume?

Sistemele de pensii în lume reprezintă, încă, una din problemele economice, care dau bătăi de cap politicienilor. Vârsta de pensionare diferă de la o țară la alta la fel ca și cuantumul acesteia. Marile probleme, din ziua de astăzi, apar din cauza scăderii numărului de contribuabili și a creșterii numărului de pensionari prin îmbătrănirea populației concomitent cu scăderea natalității, creșterea duratei medii de viață, pensionările timpurii.

Calitatea sistemelor de pensii disponibile pentru oamenii care lucrează variază mult pe glob. Olanda are cele mai bune pensii din lume, în timp ce SUA nu sunt chiar aproape de vârf, potrivit indicelui de pensii din Melbourne Mercer Global 2019. Aceste sistem de măsurare examinează sistemele de pensii ale țărilor din America, Europa și Asia-Pacific și face recomandări pentru îmbunătățirea acestora. Conform datelor prezentate în octombrie 2019, după analizarea a 37 de țări rezultă că Olanda este în top în ceea ce privește sistemul de pensii, scrie investopedia.com.

Indicele compară sistemele de venituri din pensie și tarifele fiecare în funcție de adecvarea, durabilitatea și integritatea acestuia. Valoarea indicelui pentru fiecare țară este reprezentată de o valoare între zero și 100, o valoare mai mare însemnând sisteme de pensii mai favorabile. Astfel, Olanda, Danemarca și  Australia au cele mai bune sisteme de pensii.

Pensia în Olanda

Cu o valoare a indicelui de 81 de puncte, Olanda a primit cel mai mare scor pentru anul 2019 și s-a clasat pe primul loc pentru al doilea an consecutiv. Sistemul său de venit pentru pensionare folosește o pensie publică cu tarif forfetar și o pensie profesională semi-obligatorie legată de câștiguri și acorduri industriale. Majoritatea angajaților olandezi sunt membri ai acestor planuri ocupaționale, reprezentând beneficii definite în întreaga industrie.

Pensia în Danemarca

Danemarca se află în apropierea Olandei în ceea ce privește sistemul de pensii, având un scor general de 80,3 de puncte. Danemarca are o schemă publică de pensie de bază, o alocare suplimentară de pensie legată de venituri, un plan cu contribuții definite complet finanțat și scheme profesionale obligatorii.

Pensia în Australia

Australia s-a clasat pe locul al 3-lea, cu o valoare a indicelui generală de 75,3 de puncte în 2019. Sistemul său de pensii include o pensie guvernamentală de vârstă testată prin mijloace, contribuții obligatorii ale angajatorilor plătite în planurile din sectorul privat (în primul rând planuri cu contribuții definite) și contribuții voluntare ale angajatorilor, angajaților, iar lucrătorii independenți plătiți în cadrul planurilor din sectorul privat.

La nivel mondial, sistemele de pensii sunt supuse tot mai multor presiuni  din cauza creșterii speranței de viață, creșterii datoriilor guvernamentale, condițiilor economice incerte, riscului inflației și schimbării către planurile cu contribuții definite.

Vă prezentăm mai jos topul celor mai bune sisteme de pensii din lume, așa cum era el în anul 2019:

1. Olanda 81
2. Danemarca 80.3
3. Australia 75.3
4. Finlanda 73.6
5. Suedia 72.3
6. Norvegia 71.2
7. Singapore 70.8
8. Noua Zeelandă 70.1
9. Canada 69.2
10.  Chile 68.7
11.  Irlanda 67.3
12.  Elveția 66.7
13.  Germania 66.1
14.  Marea Britanie 64.4
15.  Hong Kong 61.9
16.  SUA 60.6
16.  Malaezia 60.6
18.  Franța 60.2
19.  Peru 58.5
20.  Columbia 58.4
21.  Polonia 57.4
22.  Arabia Saudită 57.1
23.  Brazilia 55.9
24.  Spania 54.7
25.  Austria 53.9
26.  Africa de Sud 52.6
27.  Italia 52.2
27.  Indonezia 52.2
29.  Coreea de Sud 49.8
30.  China 48.7
31.  Japonia 48.3
32.  India 45.8
33.  Mexic 45.3
34.  Filipine 43.7
35.  Turcia 42.2
36.  Argentina 39.5
37.  Thailanda 39.4

 

În România fiecare contribuabil întreține mai mult de un pensionar, însă acest raport va ajunge ca un contribuabil să întrețină mai mult de doi pensionari până în anul 2050.

Sistemul de pensii din România se bazează pe trei piloni:

Vârsta standard de pensionare este 63 de ani pentru femei şi de 65 de ani pentru bărbaţi, stagiul minim de cotizare este de 15 ani şi stagiul complet de cotizare este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

Care este vârsta de pensionare în alte țări?

În Belgia, vârsta de pensionare este de 65 de ani. Începând cu 2025 aceasta va crește la 66 de ani, iar din 2030, la 67 de ani. În Germania, vârsta de pensionare este de 65 de ani, pentru persoanele născute înainte de 1947, și 67 de ani pentru cei născuți după 1964. În Danemarca, vârsta de pensionare este de 67 de ani atât pentru femei cât și pentru bărbați. În Italia, bărbații ies la pensie la 65 de ani și femeile la 60, la fel ca în Marea Britanie și Austria. În Spania, și femeile și bărbații se pensionează la 65 de ani, iar în Franța la 62 de ani. În Grecia, oamenii încep să se bucure de pensie la 67 de ani.

 

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Românul Dumitru Dan a fost prima persoană din lume care a reușit să facă ocolul Pământului pe jos. Acesta a reușit să străbată în opinci 100.000 de kilometri, intrând astfel în Cartea... citește tot
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
Există în România un loc unde regii își duc odihna veșnică. Este vorba despre mănăstirea Curtea de Argeș, locul se află înmormântați Regele Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria,... citește tot
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
Foarte multe preparate culinare necesită la gătire folosirea foliei de aluminiu. Aceasta ajută, de exemplu, la înăbușirea peștelui sau a fripturii, menținând, totodată, felul de mâncare... citește tot
Recomandări din presa de azi
Subiecte matematică simulare Evaluare Națională 2023. Ce au avut de rezolvat elevii și care este...
SCANDALUL care poate distruge Casa Regală. Ce se va întâmpla dacă Kate Middleton şi Prinţul...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Ce înseamnă când zicem „Bogdaproste”. Toţi folosim acest cuvânt, puțini știu cu adevărat ce înseamnă
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Cu cât se scumpesc țigările de la 1 aprilie? Lovitură URIAȘĂ pentru fumători, e anunțul...
Vouchere de vacanță. Cine ar putea să mai primească, în plus, tichetele speciale
Cât te costă, anual, să-ți lași dispozitivele în priză: obiceiul „prost” de care trebuie să...
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Actorii din „Tânăr și neliniștit”, la a 50-a aniversare. Cum arată acum Victor și Nikki...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising