Câți ani are cel mai bătrân copac în viață?

15.05.2018
Câți ani are cel mai bătrân copac în viață?

Tu câți ani ai? 30. Sau 45. Sau poate 90. Să ne jucăm cu imaginația. Dacă cineva ar întreba un molid din Suedia ce vârstă are și dacă acesta ar putea vorbi, ei bine, răspunsul ar fi 9560 de ani. Da, acesta este cel mai bătrân copac de pe Glob și are o poveste de-a dreptul fascinantă.

În anul 2008, un grup de cercetători a descoperit în provincia suedeză Dalarna un molid norvegian cu vârsta de 9550 de ani. Botaniștii afirmă cu certitudine că acesta este cel mai bătrân arbore de pe Terra.

Arborele, care are acum vârstă de 9560 de ani, se află într-o stare excelentă. Planta nu este afectată de paraziți și lemnul său arată extrem de bine.

„Molidul s-a dovedit a fi un supraviețuitor tenace în condițiile în care acesta trăiește și astăzi, în pofida dramaticelor schimbări climaterice derulate de-a lungul acestei perioade de timp impresionante”, a spus profesorul Leif Kulman de la Universitatea de Geografie din Umea, descoperitorul molidului.

Cum arată locul de unde izvorăște Dunărea?

Vârsta molidului, botezat Old Tjikko, a fost stabilită cu ajutorul datării cu Carbon 14 (metodă de determinare a vârstei aproximative a unui obiect organic vechi prin măsurarea conținutului de 14C) la un laborator din Miami, Statele Unite.

Trunchiul în sine nu are mai mult de câteva sute de ani, însă planta a supraviețuit datorită unui proces cunoscut sub denumirea de stratificare (atunci când o ramură intră în contact cu solul, înmugurește o nouă rădăcină). Trunchiul poate trăi doar aproximativ 600 de ani iar când acesta moare, crește altul în locul său. Această capacitate de regenerare nu a fost întâlnită și la alte specii de conifere.

Cel mai bătrân copac
Old Tjikko
Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot