Care sunt cele mai aglomerate orașe ale lumii?

26.09.2022
Care sunt cele mai aglomerate orașe ale lumii?

Orașul este o localitate complexă, cu o structură administrativă bine stabilită care are funcții economice, culturale și industriale. Un loc este considerat oraș în momentul în care sunt îndeplinite mai multe criterii. Cel mai comun dintre acestea este numărul de oameni. Zonele în care populația depășește peste 2.500 de rezidenți, se pot numi orașe. În prezent putem clasifica mai multe tipuri de orașe, care sunt cele mai dezvoltate, fericite, prietenoase. Care sunt, totuși, cele mai aglomerate orașe ale lumii?

În câte moduri putem clasifica un oraș?

orașe

La începutul anului 2022, un recensământ internațional a arătat că există la nivel mondial peste 4 milioane de orașe. Dintre acestea, cel mai ridicat procent se regăsește în America de Nord, iar la polul opus se află Oceania.

Putem clasifica orașele sub mai multe forme: cu un nivel ridicat de trai, prietenos cu mediul, cel mai poluat sau cel mai inovativ în tehnologii.
Zurich, Paris și Hong Kong s-au situat la egalitate ca fiind cele mai scumpe orașe. Nivelul de trai în aceste orașe este foarte ridicat, prețurile chiriilor fiind printre cele mai ridicate. În Paris, chiria unui apartament cu o singură cameră variază între 1.000 și 3.000 de euro.

Nivelul de poluare poate fi și acesta un mod de a clasa orașele. Deși la nivel mondial există dezbateri și proiecte de ecologie care încearcă să lupte împotriva poluării, există mai multe țări care nu țin cont de acest aspect. Cel mai poluat oraș din lume se regăsește în Pakistan și se numește Lahore. Aici, nivelul de poluare este de 108 µg/m3. La polul opus regăsim Copenhaga, considerat de către specialiști ca fiind cel mai verde oraș al lumii.

Care sunt cele mai aglomerate orașe ale lumii?

Istoria orașelor începe cu mai bine de 9.000 ani în urmă, când pe teritoriul Turciei de astăzi exista Çatalhöyük. Formarea acestui oraș a depins de unirea mai multor sate din jur pentru a alcătui o civilizație urbană relativ modernă. Conform descoperirilor arheologice, populația rezidentă a fost cuprinsă între 5.000 și 7.000, apogeul fiind de 10.000 de oameni. Casele erau construite din cărămizi de noroi, fără a exista drumuri. Interesant este faptul că, deși nu existau oficial străzi, se putea merge pe de-a lungul acoperișurilor dintre case, ceea ce înseamnă că puteau funcționa ca ceea ce numim noi stradă în prezent.

În termeni moderni, orașele de suprafețe foarte mari se numesc „metropole”. Împreună cu suburbiile sale din împrejurimi exercită o influență economică majoră. Din totalul de peste 7 miliarde de oameni pe Terra, peste 4.5 se regăsesc în Asia. Dintre 10 cele mai aglomerate orașe ale lumii, Asia găzduiește 7.

  1. Tokyo, Japonia. Este cea mai mare metropolă a lumii, cu o populație activă de peste 37 milioane de oameni. 10% din populația totală a țării locuiește în proximitatea orașului Tokyo, fiind atrași de statut, puterea economică și oportunități;
  2. Delhi, India. Capitala Indiei cu 29 milioane de oameni. Un stat cu politici slabe care curând va depăși China ca număr total de cetățeni;
  3. Shanghai, China. Un gigant cu peste 25 milioane de cetățeni, acesta este centrul economic al țării și totodată cel mai mare oraș al Chinei.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot