Ce este fericirea? Care sunt componentele cheie ale fericirii?

17.03.2021
Ce este fericirea? Care sunt componentele cheie ale fericirii?

Fericirea este o stare emoțională caracterizată prin sentimente de bucurie, satisfacție, mulțumire și împlinire. În timp ce fericirea are multe definiții diferite, este adesea descrisă ca implicând emoții pozitive și satisfacție de viață.

Când majoritatea oamenilor vorbesc despre fericire, s-ar putea să vorbească despre cum se simt în momentul actual sau s-ar putea referi la un sentiment mai general al modului în care simt viața în general.

Deoarece fericirea tinde să fie un termen atât de larg definit, psihologii și alți oameni de știință sociali folosesc de obicei termenul „bunăstare subiectivă” (subjective well-being) atunci când vorbesc despre această stare emoțională. Așa cum sună, bunăstarea subiectivă tinde să se concentreze asupra sentimentelor personale generale ale individului despre viața lor în prezent.

Ce este fericirea?

În timp ce percepțiile despre fericire pot fi diferite de la o persoană la alta, există câteva semne cheie pe care psihologii le caută atunci când măsoară și evaluează fericirea. Unele semne cheie ale fericirii includ faptul că simțim că trăim viața pe care ne-am dorit-o, condițiile acesteia sunt bune, realizarea planurilor dorite, sănătatea sau starea de spirit optimistă mai mult decât cea cu emoții negative.

Oamenii fericiți încă simt toată gama de emoții umane, furie, frustrare, plictiseală, singurătate și chiar tristețe, din când în când. Dar chiar și atunci când se confruntă cu disconfort, ei au un sentiment de optimism subiacent că lucrurile se vor îmbunătăți, că se vor putea descurca cu ceea ce se întâmplă și că se vor putea simți din nou fericiți.

Care sunt componentele cheie ale fericirii?

Echilibrul emoțiilor: Toată lumea experimentează atât emoții pozitive, cât și negative, sentimente și stări de spirit. Fericirea este în general legată de a experimenta mai multe sentimente pozitive decât negative.

Satisfacția vieții: Aceasta se referă la cât de mulțumiți ne simțim în anumite momente ale vieții, inclusiv relațiile, munca, realizările și alte lucruri pe care le considerăm importante.

Ce semnifică expresia

Este posibil să nu putem controla care este „nivelul de bază” al fericirii, însă există lucruri pe care le putem face pentru a ne face viața mai fericită și mai plină de satisfacții. Chiar și cei mai fericiți dintre indivizi se pot simți din când în când altfel, iar fericirea este ceva pe care toți oamenii trebuie să-l urmărească în mod conștient.

Foto: Pexels.com

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
De ce unirea înfăptuită de Mihai Viteazul nu a fost, de fapt, o unire în adevăratul sens al cuvântului?
În cărțile de istorie românești stă scris că Mihai Viteazul este domnitorul care a realizat prima unire a celor trei principate: Transilvania, Moldova și Țara Românească. Evenimentul avea... citește tot
Aur și nu prea! Cât aur conține o medalie olimpică de la Paris și cât valorează? O medalie de bronz valorează 12 dolari
Aur și nu prea! Cât aur conține o medalie olimpică de la Paris și cât valorează? O medalie de bronz valorează 12 dolari
329 de sportivi au fost premiați cu medalia de aur la Jocurile Olimpice de la Paris. România s-a clasat pe poziția numărul 23 în clasamentul pe țări cu 3 medalii de aur obținute. 12 sportivi... citește tot
Ciolacu a luat BAC-ul cu 7.03. Cine câștigă alegerile prezidențiale doar după nota de la BAC?
Ciolacu a luat BAC-ul cu 7.03. Cine câștigă alegerile prezidențiale doar după nota de la BAC?
Întrebat în cadrul unei conferințe de presă ce notă a luat la Bacalaureat, Marcel Ciolacu a afirmat că nu-și amintește. O zi mai târziu, premierul a transmis printr-un mesaj video pe Tik Tok... citește tot