Ce este fericirea și cum putem avea parte de ea?

24.01.2023
Ce este fericirea și cum putem avea parte de ea?

De-a lungul timpului, mai mulți filozofi au încercat să definească fericirea și modul cum se poate ajunge la această stare psihică. În mod surprinzător, medicii au înțeles cel mai bine faptul că fericirea este provocată de prezența anumitor substanțe chimice din creier. Cu alte cuvinte, dacă nivelul de hormoni este optim, o persoană se va simti fericită, iar dacă acest nivel este scăzut va avea o stare de tristețe.

Ce trebuie să faci pentru a fi fericit?

Organismul secretă patru hormoni care atunci când au nivelul optim oferă o stare de fericire oricărei persoane. Aceștia sunt: serotonina, dopamina, oxitocina și endorfinele. Cele patru substanțe chimice sunt „vinovate” de acea stare de bine. De aceea, doctorii recomandă realizarea anumitor activități pentru creșterea naturală a nivelului acestor substanțe chimice.

Serotonina și endorfinele pot fi stimulate prin plimbări în natură, în timpul zilei. S-a dovedit științific că lumina Soarelui ajută la creșterea acestor substanțe chimice. Totodată, sportul are multiple beneficii pentru organismul uman și ajută și la îmbunătățirea stării emoționale. Potrivit specialiștilor în sănătate, activitatea fizică intensă contribuie la eliberarea de endorfine și la creșterea nivelului de dopamină și serotonină.

Râsul reprezintă o altă modalitate de a crește nivelul de hormoni ai fericirii. Cu alte cuvinte, o persoană veselă va avea întotdeauna o dispoziție psihică sănătoasă. Muzica ajută și ea la a avea o stare psihică relaxată și pozitivă. Același lucru se poate spune și despre meditație sau masaj.

Timpul petrecut cu persoana iubită va ajuta întotdeauna la o stare emoțională pozitivă și la declanșarea fericirii. Îmbrățișatul, sărutul sau relațiile intime contribuie în mod masiv la producția de oxitocină. De asemenea, gătitul și mâncatul împreună cu persoanele dragi îmbunătățește starea psihică.

Citate celebre despre fericire

O serie de personalități au scris despre fericire. În memoria colectivă au rămas mai multe citate de la nume grele ale literaturii precum Lucian Blaga sau Alexandre Dumas. Iată câteva dintre aceste citate.

„Nu numai o durere îţi poate tulbura o fericire, ci şi altă fericire.” (Lucian Blaga)

„Fericirea nu constă în a fi iubit. Fiecare fiinţă umană are iubire pentru ea însăşi, şi totuşi, sunt mii care trăiesc o existenţă damnată. Nu, faptul de a fi iubit nu-ţi aduce fericirea. Dar a iubi, aceasta este fericirea.” (Hermann Hesse)

„Nu există nici fericire, nici nenorocire pe lume; există doar compararea unei stări cu cealaltă şi atâta tot. Doar cel care a simţit nefericirea cea mai cumplită e în stare să simtă cea mai mare fericire.” (Alexandre Dumas)

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot