La ce vârstă sunt oamenii cei mai fericiți?

15.12.2023
La ce vârstă sunt oamenii cei mai fericiți?

Într-o lume agitată, oamenii uită să se bucure de ceea ce au și trăiesc întotdeauna cu gândul la ceea ce le lipsește. Stresul este unul dintre factorii care stau în calea liniștii sufletești, iar viața trece într-o clipă și ajungi la bătrânețe fără să îți dai seama. Fericirea este o călătorie subiectivă și complexă, plină de provocări și transformări pe măsură ce înaintăm în vârstă.

Fericirea este legată de vârstă

Fiecare etapă a vieții aduce provocări și bucurii. Este dificil să stabilim o vârstă universală la care să atingem fericirea, deoarece aceasta este subiectivă și influențată de o multitudine de factori, de la personalitate și circumstanțe de viață până la relații și sănătate mentală.

Viața ne pune în fața provocărilor, modelându-ne percepția asupra fericirii. În timp ce îmbătrânim, trecem prin schimbări semnificative, cum ar fi pierderea persoanelor dragi, problemele de sănătate sau fluctuațiile în situația financiară. Acestea devin teste ale rezilienței noastre și determină evoluția spirituală.

Ce spun oamenii de știință?

Universitatea Harvard a efectuat ”Studiul dezvoltării adulților” pentru a înțelege complexitatea fericirii. Rezultatele indică faptul că vârful acestei stări de beatitudine este atins la vârsta de 60 de ani. Acest moment marchează o recunoaștere a limitelor vieții și o percepție reală a morții. La această vârstă, mulți renunță la obligații nedorite și cultivă relații care aduc bucurii, contribuind astfel la un sentiment reînnoit de fericire.

Contrar vârfului fericirii, studiul Harvard indică faptul că în jurul vârstei de 47 sau 48 de ani, oamenii pot trece printr-o fază de nefericire. Evaluarea realizărilor, grijile legate de muncă, sănătatea și finanțele pot declanșa gânduri negative și episoade de stres.

Ce trebuie să faci ca să rămâi fericit?

Fericirea nu este limitată de vârstă, și fiecare persoană poate experimenta această stare în mod unic. Construirea unor relații sociale sănătoase este adesea considerată cheia menținerii fericirii pe măsură ce îmbătrânim. Indiferent de anii pe care îi ai, îngrijirea conexiunilor umane solide poate aduce mai multă bunăstare și fericire decât prosperitatea financiară.

Așadar, căutarea fericirii este un drum personal, iar vârsta la care atingem apogeul acestei stări poate varia. Studiul Harvard sugerează că vârsta de 60 de ani este punctul culminant al fericirii, dar este esențial să ne amintim că fiecare etapă a vieții aduce cu sine oportunități de creștere și bucurie. Indiferent de vârstă, secretul constă în cultivarea relațiilor umane și în găsirea unui echilibru personal care să aducă împlinire și fericire în fiecare etapă a călătoriei noastre.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot