La ce vârstă sunt oamenii cei mai fericiți?

15.12.2023
La ce vârstă sunt oamenii cei mai fericiți?

Într-o lume agitată, oamenii uită să se bucure de ceea ce au și trăiesc întotdeauna cu gândul la ceea ce le lipsește. Stresul este unul dintre factorii care stau în calea liniștii sufletești, iar viața trece într-o clipă și ajungi la bătrânețe fără să îți dai seama. Fericirea este o călătorie subiectivă și complexă, plină de provocări și transformări pe măsură ce înaintăm în vârstă.

Fericirea este legată de vârstă

Fiecare etapă a vieții aduce provocări și bucurii. Este dificil să stabilim o vârstă universală la care să atingem fericirea, deoarece aceasta este subiectivă și influențată de o multitudine de factori, de la personalitate și circumstanțe de viață până la relații și sănătate mentală.

Viața ne pune în fața provocărilor, modelându-ne percepția asupra fericirii. În timp ce îmbătrânim, trecem prin schimbări semnificative, cum ar fi pierderea persoanelor dragi, problemele de sănătate sau fluctuațiile în situația financiară. Acestea devin teste ale rezilienței noastre și determină evoluția spirituală.

Ce spun oamenii de știință?

Universitatea Harvard a efectuat ”Studiul dezvoltării adulților” pentru a înțelege complexitatea fericirii. Rezultatele indică faptul că vârful acestei stări de beatitudine este atins la vârsta de 60 de ani. Acest moment marchează o recunoaștere a limitelor vieții și o percepție reală a morții. La această vârstă, mulți renunță la obligații nedorite și cultivă relații care aduc bucurii, contribuind astfel la un sentiment reînnoit de fericire.

Contrar vârfului fericirii, studiul Harvard indică faptul că în jurul vârstei de 47 sau 48 de ani, oamenii pot trece printr-o fază de nefericire. Evaluarea realizărilor, grijile legate de muncă, sănătatea și finanțele pot declanșa gânduri negative și episoade de stres.

Ce trebuie să faci ca să rămâi fericit?

Fericirea nu este limitată de vârstă, și fiecare persoană poate experimenta această stare în mod unic. Construirea unor relații sociale sănătoase este adesea considerată cheia menținerii fericirii pe măsură ce îmbătrânim. Indiferent de anii pe care îi ai, îngrijirea conexiunilor umane solide poate aduce mai multă bunăstare și fericire decât prosperitatea financiară.

Așadar, căutarea fericirii este un drum personal, iar vârsta la care atingem apogeul acestei stări poate varia. Studiul Harvard sugerează că vârsta de 60 de ani este punctul culminant al fericirii, dar este esențial să ne amintim că fiecare etapă a vieții aduce cu sine oportunități de creștere și bucurie. Indiferent de vârstă, secretul constă în cultivarea relațiilor umane și în găsirea unui echilibru personal care să aducă împlinire și fericire în fiecare etapă a călătoriei noastre.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot