Cât de periculoase sunt drogurile pentru sănătate?

24.08.2023
Cât de periculoase sunt drogurile pentru sănătate?

Drogurile pot fi extrem de periculoase pentru sănătate, iar gradul de pericol variază în funcție de tipul de drog, cantitatea consumată, frecvența consumului, metoda de administrare și caracteristicile individuale ale fiecărei persoane. Iată câteva riscuri pentru sănătate asociate cu consumul de droguri:

 1. Dependență: Multe droguri pot crea dependență psihologică și/sau fizică, ceea ce înseamnă că persoanele care le iau pot dezvolta o nevoie compulsivă de a le continua consumul, cu toate consecințele negative asupra sănătății și vieții lor.
 2. Probleme de sănătate mentală: Consumul de droguri poate crește riscul de a dezvolta tulburări psihologice, cum ar fi anxietatea, depresia, psihoza și tulburările de personalitate.
 3. Probleme cardiovasculare: Anumite droguri pot crește tensiunea arterială, frecvența cardiacă și riscul de atac de cord sau accident vascular cerebral.
 4. Probleme respiratorii: Consumul de droguri inhalate sau fumate, cum ar fi tutunul sau marijuana, poate duce la probleme pulmonare, inclusiv bronșită și cancer pulmonar.
 5. Deteriorarea cognitivă: Multe droguri afectează funcțiile cognitive, cum ar fi memoria, atenția și abilitățile de învățare, ceea ce poate avea consecințe pe termen lung asupra performanței școlare și profesionale.
 6. Probleme hepatice: Consumul de droguri, în special de droguri injectabile sau sub formă de pilule, poate duce la hepatită sau leziuni hepatice.
 7. Supradoză: Consumul excesiv sau nepotrivit de droguri poate duce la supradoză, ceea ce poate fi fatal. Supradoza poate provoca insuficiență respiratorie, cardiacă sau alte complicații grave.
 8. Risc de transmitere a bolilor: Drogurile injectabile pot crește riscul de transmitere a bolilor infecțioase, cum ar fi HIV și hepatita C, prin utilizarea acelor nesterile.
 9. Probleme sociale și legale: Consumul de droguri poate duce la probleme sociale, precum pierderea locului de muncă, probleme legale și rupturi în relațiile personale.
 10. Deces: Consumul de droguri poate duce la moarte din cauza supradozei, a problemelor de sănătate asociate sau a comportamentelor riscante induse de droguri.

Este important să înțelegeți că fiecare drog are propriile sale riscuri specifice și că reacțiile individuale pot varia. Consumul de droguri ilegale sau abuzul de medicamente trebuie evitate din motive de sănătate și siguranță. Cei care se confruntă cu probleme legate de consumul de droguri ar trebui să caute ajutor de specialitate în vederea tratamentului și recuperării.

Care este cel mai puternic drog?

Drogurile pot fi evaluate și comparate în funcție de diferite criterii, cum ar fi potența lor psihologică, gradul de dependență pe care îl creează sau riscurile asociate utilizării lor. Iată câteva exemple de substanțe care sunt deseori considerate a fi foarte puternice sau periculoase:

 1. Fentanil: Fentanilul este un opioid sintetic extrem de puternic, cu potențial mortal ridicat. Este mult mai puternic decât morfina și poate provoca rapid supradoză și deces.
 2. Metamfetamină: Metamfetamina este un stimulent puternic care afectează sistemul nervos central. Ea poate provoca dependență rapidă și are efecte negative semnificative asupra sănătății fizice și mentale.
 3. Crack cocaine: Crack-ul este o formă intens concentrată de cocaină care este inhalată. Are efecte foarte puternice asupra sistemului nervos central și poate duce la dependență rapidă și probleme de sănătate grave.
 4. Droguri sintetice: Unele dintre drogurile sintetice, cum ar fi MDMA (ecstasy) sau LSD, pot avea efecte psihedelice puternice și pot fi periculoase atunci când sunt utilizate în exces sau în condiții nesigure.
 5. Droguri de sinteză: Drogurile de sinteză, cum ar fi amfetaminele sau metilenedioximetamfetamina (MDMA), pot avea efecte psihologice și fizice intense și pot prezenta riscuri pentru sănătate.

Este important să înțelegeți că puterea sau pericolul unui drog depinde de mai mulți factori, inclusiv doza, frecvența utilizării, modul de administrare și susceptibilitatea individuală. Mai mult, etichetarea unui drog ca „cel mai puternic” nu ar trebui să fie un motiv pentru a încerca sau utiliza acel drog.

Toate drogurile pot prezenta riscuri semnificative pentru sănătate și siguranță, iar abuzul lor ar trebui evitat în totalitate. Cei care au probleme legate de consumul de droguri ar trebui să caute ajutor medical și consiliere specializată pentru a obține sprijin și tratament adecvat.

Cu cât se pedepsește consumul de droguri în România?

Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea sau alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare strictă de la 3 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi.

Dacă faptele prevăzute au ca obiect droguri de mare risc, pedeapsa este detenţiunea severă de la 15 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi, se arată în legea 301/2004.

Potrivit statisticilor, cele mai consumate droguri din România sunt cele încadrate în categoria „substanțe psihoactive noi” (NSP). Cunoscute și sub denumirea de „etnobotanice”, acestea conțin diferite substanțe psihotrope, unele neincluse pe lista celor interzise, au scris cei de la europalibera.org.

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot