Ce este lanțul trofic?

04.11.2022
Ce este lanțul trofic?

Conform teoriilor universale, din punct de vedere anatomic, maimuțele sunt strămoșii direcți ai oamenilor. Nu doar omul a evoluat, ci și toate ființele care se regăsesc astăzi pe Terra. Încă din copilărie învățăm cât de important este rolul nostru în ecosistem. Ce este lanțul trofic?

Ce este lanțul trofic?

trofic

Lanțul trofic este explicat de către cercetători ca fiind modul în care ființele dominante le mănâncă pe cele inferioare. Cel mai bun exemplu este: omul mănâncă un animal, iar animalul respectiv mănâncă la rândul lui o vietate mai mică sau diferite plante. În acest fel, ecosistemul reușește să se stabilizeze singur. Există mai multe tipuri de lanțuri trofice, iar fiecare este influențat de către celălalt:

Efectele crizei mediului pot duce în viitor la efecte devastatoare pentru ecosistemul lanțului trofic, implicit poate dăuna și speciei umane. În cazul dispariției uneia dintre specii, se creează o suprapopulare a speciei anterioare.

trofic

Unul dintre cele mai dezvoltate medii este cel subacvatic, în care lanțul trofic este unul divers. Algele care își iau hrană din microbi, sunt consumate de către pești. Aceștia sunt consumați de pești mai mari sau foci. La rândul lor, focile sunt mâncate de rechini, iar în ultimă instanță intervine balena care este ființa dominantă a adâncurilor. În cadrul acesta poate interveni și omul, vânând una dintre speciile prezentate mai sus.

Ce nu poate mânca omul?

Când mergem să facem cumpărături observăm o mare de produse provenite din natură care ne fac să ne gândim ce nu pot oamenii să mănânce. De-a lungul istoriei, organismul uman a dezvoltat metode prin care anumite alimente pot fi digerate mai rapid decât altele. Cu toate acestea, există și lucruri pe care oamenii nu le pot mânca sub nicio formă.

Iată câteva animale care pot omorî un om daca sunt atinse sau mâncate:

  1. Șarpele tigru asiatic. Este singura specie de șarpe care este atât veninoasă, cât și otrăvitoare. În cazul în care o persoană s-ar gândi să mănânce carnea acestui șarpe, trebuie să știe că organismul său stochează otravă pentru a nu fi atacat.
  2. Pitohui cu glugă. În pielea și penele acestei păsări se găsește o toxină numită homobatracotoxină. În apropierea acestei vietăți, omul poate avea stări de amorțeală și furnicături.
  3. Țestoase de mare Hawksbill. Hrana preponderentă a acestei specii de broască țestoasă este reprezentată de alge, bureți toxici și meduze veninoase. Din această cauză, oricine mănâncă cartea acestui animal poate suferi de greață, vărsături sau chiar deces;
  4. Pește chirurg striat. Unul dintre cele mai toxice animale. Din păcate, consumul de carne al acestui tip de pește afectează anual aproximativ 50.000 de persoane.
  5. Peștele balon. O delicatesă în lumea întreagă. Carnea sa este toxică dacă nu este preparată corect.

Foto: Depositphotos.com & Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot