Ce este lanțul trofic?

04.11.2022
Ce este lanțul trofic?

Conform teoriilor universale, din punct de vedere anatomic, maimuțele sunt strămoșii direcți ai oamenilor. Nu doar omul a evoluat, ci și toate ființele care se regăsesc astăzi pe Terra. Încă din copilărie învățăm cât de important este rolul nostru în ecosistem. Ce este lanțul trofic?

Ce este lanțul trofic?

trofic

Lanțul trofic este explicat de către cercetători ca fiind modul în care ființele dominante le mănâncă pe cele inferioare. Cel mai bun exemplu este: omul mănâncă un animal, iar animalul respectiv mănâncă la rândul lui o vietate mai mică sau diferite plante. În acest fel, ecosistemul reușește să se stabilizeze singur. Există mai multe tipuri de lanțuri trofice, iar fiecare este influențat de către celălalt:

Efectele crizei mediului pot duce în viitor la efecte devastatoare pentru ecosistemul lanțului trofic, implicit poate dăuna și speciei umane. În cazul dispariției uneia dintre specii, se creează o suprapopulare a speciei anterioare.

trofic

Unul dintre cele mai dezvoltate medii este cel subacvatic, în care lanțul trofic este unul divers. Algele care își iau hrană din microbi, sunt consumate de către pești. Aceștia sunt consumați de pești mai mari sau foci. La rândul lor, focile sunt mâncate de rechini, iar în ultimă instanță intervine balena care este ființa dominantă a adâncurilor. În cadrul acesta poate interveni și omul, vânând una dintre speciile prezentate mai sus.

Ce nu poate mânca omul?

Când mergem să facem cumpărături observăm o mare de produse provenite din natură care ne fac să ne gândim ce nu pot oamenii să mănânce. De-a lungul istoriei, organismul uman a dezvoltat metode prin care anumite alimente pot fi digerate mai rapid decât altele. Cu toate acestea, există și lucruri pe care oamenii nu le pot mânca sub nicio formă.

Iată câteva animale care pot omorî un om daca sunt atinse sau mâncate:

  1. Șarpele tigru asiatic. Este singura specie de șarpe care este atât veninoasă, cât și otrăvitoare. În cazul în care o persoană s-ar gândi să mănânce carnea acestui șarpe, trebuie să știe că organismul său stochează otravă pentru a nu fi atacat.
  2. Pitohui cu glugă. În pielea și penele acestei păsări se găsește o toxină numită homobatracotoxină. În apropierea acestei vietăți, omul poate avea stări de amorțeală și furnicături.
  3. Țestoase de mare Hawksbill. Hrana preponderentă a acestei specii de broască țestoasă este reprezentată de alge, bureți toxici și meduze veninoase. Din această cauză, oricine mănâncă cartea acestui animal poate suferi de greață, vărsături sau chiar deces;
  4. Pește chirurg striat. Unul dintre cele mai toxice animale. Din păcate, consumul de carne al acestui tip de pește afectează anual aproximativ 50.000 de persoane.
  5. Peștele balon. O delicatesă în lumea întreagă. Carnea sa este toxică dacă nu este preparată corect.

Foto: Depositphotos.com & Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot