Ce este lanțul trofic?

04.11.2022
Ce este lanțul trofic?

Conform teoriilor universale, din punct de vedere anatomic, maimuțele sunt strămoșii direcți ai oamenilor. Nu doar omul a evoluat, ci și toate ființele care se regăsesc astăzi pe Terra. Încă din copilărie învățăm cât de important este rolul nostru în ecosistem. Ce este lanțul trofic?

Ce este lanțul trofic?

trofic

Lanțul trofic este explicat de către cercetători ca fiind modul în care ființele dominante le mănâncă pe cele inferioare. Cel mai bun exemplu este: omul mănâncă un animal, iar animalul respectiv mănâncă la rândul lui o vietate mai mică sau diferite plante. În acest fel, ecosistemul reușește să se stabilizeze singur. Există mai multe tipuri de lanțuri trofice, iar fiecare este influențat de către celălalt:

Efectele crizei mediului pot duce în viitor la efecte devastatoare pentru ecosistemul lanțului trofic, implicit poate dăuna și speciei umane. În cazul dispariției uneia dintre specii, se creează o suprapopulare a speciei anterioare.

trofic

Unul dintre cele mai dezvoltate medii este cel subacvatic, în care lanțul trofic este unul divers. Algele care își iau hrană din microbi, sunt consumate de către pești. Aceștia sunt consumați de pești mai mari sau foci. La rândul lor, focile sunt mâncate de rechini, iar în ultimă instanță intervine balena care este ființa dominantă a adâncurilor. În cadrul acesta poate interveni și omul, vânând una dintre speciile prezentate mai sus.

Ce nu poate mânca omul?

Când mergem să facem cumpărături observăm o mare de produse provenite din natură care ne fac să ne gândim ce nu pot oamenii să mănânce. De-a lungul istoriei, organismul uman a dezvoltat metode prin care anumite alimente pot fi digerate mai rapid decât altele. Cu toate acestea, există și lucruri pe care oamenii nu le pot mânca sub nicio formă.

Iată câteva animale care pot omorî un om daca sunt atinse sau mâncate:

  1. Șarpele tigru asiatic. Este singura specie de șarpe care este atât veninoasă, cât și otrăvitoare. În cazul în care o persoană s-ar gândi să mănânce carnea acestui șarpe, trebuie să știe că organismul său stochează otravă pentru a nu fi atacat.
  2. Pitohui cu glugă. În pielea și penele acestei păsări se găsește o toxină numită homobatracotoxină. În apropierea acestei vietăți, omul poate avea stări de amorțeală și furnicături.
  3. Țestoase de mare Hawksbill. Hrana preponderentă a acestei specii de broască țestoasă este reprezentată de alge, bureți toxici și meduze veninoase. Din această cauză, oricine mănâncă cartea acestui animal poate suferi de greață, vărsături sau chiar deces;
  4. Pește chirurg striat. Unul dintre cele mai toxice animale. Din păcate, consumul de carne al acestui tip de pește afectează anual aproximativ 50.000 de persoane.
  5. Peștele balon. O delicatesă în lumea întreagă. Carnea sa este toxică dacă nu este preparată corect.

Foto: Depositphotos.com & Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Se mărește TVA-ul la locuințe de la 1 august. Ce urmează? Se vor scumpi apartamentele!
Se mărește TVA-ul la locuințe de la 1 august. Ce urmează? Se vor scumpi apartamentele!
TVA-ul pentru locuințe ar putea crește de la 9% la 19% de la 1 august, în cadrul planului de austeritate anunțat de Guvernul Bolojan. Măsura va face ca prețul apartamentelor să crească cu mii... citește tot
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Povestea singurului ţigan ajuns domnitor al Moldovei, care a luptat alături de Mihai Viteazu
Țiganii au o istorie îndelungată și au venit pe teritoriul Țărilor Române din nord-vestul Indiei si nord-estul Pakistanului. În secolul al XIV-lea, apare prima menționare despre existența... citește tot
Se scumpesc polițele RCA. Unde va avea loc o reducere a tarifelor?
Se scumpesc polițele RCA. Unde va avea loc o reducere a tarifelor?
Începând de pe data de 1 iulie 2025, polițele RCA vor fi mai scumpe, odată cu expirarea plafonării prețurilor introdusă cu doi ani în urmă. Cele mai mari creșteri se vor resimți în marile... citește tot