Ce este lanțul trofic?

04.11.2022
Ce este lanțul trofic?

Conform teoriilor universale, din punct de vedere anatomic, maimuțele sunt strămoșii direcți ai oamenilor. Nu doar omul a evoluat, ci și toate ființele care se regăsesc astăzi pe Terra. Încă din copilărie învățăm cât de important este rolul nostru în ecosistem. Ce este lanțul trofic?

Ce este lanțul trofic?

trofic

Lanțul trofic este explicat de către cercetători ca fiind modul în care ființele dominante le mănâncă pe cele inferioare. Cel mai bun exemplu este: omul mănâncă un animal, iar animalul respectiv mănâncă la rândul lui o vietate mai mică sau diferite plante. În acest fel, ecosistemul reușește să se stabilizeze singur. Există mai multe tipuri de lanțuri trofice, iar fiecare este influențat de către celălalt:

Efectele crizei mediului pot duce în viitor la efecte devastatoare pentru ecosistemul lanțului trofic, implicit poate dăuna și speciei umane. În cazul dispariției uneia dintre specii, se creează o suprapopulare a speciei anterioare.

trofic

Unul dintre cele mai dezvoltate medii este cel subacvatic, în care lanțul trofic este unul divers. Algele care își iau hrană din microbi, sunt consumate de către pești. Aceștia sunt consumați de pești mai mari sau foci. La rândul lor, focile sunt mâncate de rechini, iar în ultimă instanță intervine balena care este ființa dominantă a adâncurilor. În cadrul acesta poate interveni și omul, vânând una dintre speciile prezentate mai sus.

Ce nu poate mânca omul?

Când mergem să facem cumpărături observăm o mare de produse provenite din natură care ne fac să ne gândim ce nu pot oamenii să mănânce. De-a lungul istoriei, organismul uman a dezvoltat metode prin care anumite alimente pot fi digerate mai rapid decât altele. Cu toate acestea, există și lucruri pe care oamenii nu le pot mânca sub nicio formă.

Iată câteva animale care pot omorî un om daca sunt atinse sau mâncate:

  1. Șarpele tigru asiatic. Este singura specie de șarpe care este atât veninoasă, cât și otrăvitoare. În cazul în care o persoană s-ar gândi să mănânce carnea acestui șarpe, trebuie să știe că organismul său stochează otravă pentru a nu fi atacat.
  2. Pitohui cu glugă. În pielea și penele acestei păsări se găsește o toxină numită homobatracotoxină. În apropierea acestei vietăți, omul poate avea stări de amorțeală și furnicături.
  3. Țestoase de mare Hawksbill. Hrana preponderentă a acestei specii de broască țestoasă este reprezentată de alge, bureți toxici și meduze veninoase. Din această cauză, oricine mănâncă cartea acestui animal poate suferi de greață, vărsături sau chiar deces;
  4. Pește chirurg striat. Unul dintre cele mai toxice animale. Din păcate, consumul de carne al acestui tip de pește afectează anual aproximativ 50.000 de persoane.
  5. Peștele balon. O delicatesă în lumea întreagă. Carnea sa este toxică dacă nu este preparată corect.

Foto: Depositphotos.com & Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot