Care este singurul loc din București unde Ceaușescu nu voia să meargă?

12.08.2021
Care este singurul loc din București unde Ceaușescu nu voia să meargă?

Știm cu toții că Nicolae Ceaușescu a fost cel mai puternic om din România în perioada comunismului. „Tovarășul” își permitea orice și putea merge oriunde și oricând dorea. Cu toate acestea, există un loc în București unde fostul dictator nu a mers niciodată.

Locul unde Ceaușescu nu a mers niciodată

Casa Capșa în prezent

 

Nicolae Ceaușescu a fost sfătuit dintotdeauna de cei de la fosta Securitate să evite locul cu pricina din motive de siguranță.

Singurul loc unde fostul dictator nu a călcat niciodată cât timp a fost președintele României era, culmea, unul dintre preferatele lui Nicu, fiul cel mic al lui și al Elenei Ceaușescu.

Locul unde lui Nicolae Ceaușescu i-a fost frică dintotdeauna să meargă era legendarul local „Casa Capşa”, unul dintre cele mai bine cotate ale vremii. Spre deosebire de tatăl său, Nicu Ceaușescu nu avea nici o temere și frecventa localul respectiv foarte des.

„Casa Capșa”, renumită în toată Europa

Casa Capșa la anul 1900

 

„Casa Capșa” există și astăzi și este amplasat pe Calea Victoriei, vizavi de Cercul Militar. Localul funcționează și ca hotel, camerele fiind situate la etaj. La parter se află restaurantul, care înainte de 1989 era cea mai bună cofetărie din Capitală.

Inaugurat în anul 1852, localul a fost la început cofetărie – „La doi frați, Anton și Vasile Capșa”, peste drum de Biserica Zlătari, în fostul Han Damari. Stabilimentul cunoaște o dezvoltare mai mare începând cu 1886, atunci când unul dintre fondatori, Grigore Capșa, mărește localul, deschizând un hotel și o cafenea.

În 1920, la invitația Regelui Ferdinand și a Reginei Maria, sosea la București celebrul mareșal francez Joseph Jacques Césaire Joffre.

Marele cofetar Grigore Capșa, furnizor al Casei Regale, a creat în cinstea oaspetelui o prăjitură de ciocolată care avea forma cilindrică a caschetelor militare franceze. Prăjitura a primit numele „Joffre” și a făcut înconjurul lumii, fiind preluată mai târziu de bucătăria franceză din a cărei tradiție fusese, de altfel, inspirată.

După moartea lui Grigore Capșa, localul s-a transformat în 1931, în urma unor probleme juridice, în „Comandită simplă”.

„Casa Capșa” era locul unde își dădeau întâlnire mari personalități precum Șerban Cioculescu, Liviu Rebreanu, Tudor Arghezi, Ionel și Păstorel Teodoreanu, Camil Petrescu, Zaharia Stancu, Ion Minulescu și mulți alții.

„Casa Capșa” a devenit faimoasă în toată Europa datorită ciocolatei sale fine. În prezent, toate prăjiturile sunt realizate folosindu-se ingrediente naturale, cu un gust special, conform cu rețetele originare.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot