Care este prima țară din lume ”nefumătoare”?

04.07.2023
Care este prima țară din lume ”nefumătoare”?

”Tutunul dăunează grav sănătății!”! Acesta este mesajul care stă scris pe toate pachetele de țigări. Din păcate, sunt foarte mulți oameni care ignoră acest avertisment, iar mai devreme sau mai târziu pot să apară problemele de sănătate. În mod normal, statul ar trebui să vină cu un program național prin care să conștientizeze populația de gravitatea acestei situații și să îndemne oamenii să renunțe la acest viciu.

La noi în țară lucrurile se mișcă încet și va mai dura mult timp până când numărul persoanelor care fumează va scădea considerabil. Acest lucru s-a întâmplat însă în Suedia, care este aproape de a fi declarată prima țară din lume ”nefumătoare” de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Cum a fost posibil așa ceva?

Suedia prima țară din lume ”nefumătoare”

Potrivit datelor oficiale, în Suedia sub 5% din populație mai fumează țigări clasice, cei mai mulți alegând variante alternative mai puțin periculoase pentru organismul uman. De acest statut de ”țară nefumătoare” se apropie și Marea Britanie care își dorește ca până în anul 2030 ținta de sub 5% din populație să fie atinsă, iar oamenii să conștientizeze pericolul.

Programele naționale de sănătate din Suedia au dat roade, iar oamenii au renunțat la tutunul clasic pentru alternative mai puțin nocive. Acest lucru s-a observat imediat în statistici, iar suedezii au cea mai scăzută incidență a cancerului pulmonar din Europa.

Am fost primii care au restricționat fumatul în spațiile publice, prima dată în locurile de joacă școlare și în centrele after-school, iar ulterior în restaurante, cafenele în aer liber și locuri publice, cum ar fi stațiile de autobuz. În paralel, taxele pe țigări și restricțiile stricte privind comercializarea acestor produse au jucat un rol important, a declarat Ulrika Årehed, secretar general al Societății Suedeze de Cancer, potrivit apnews.com.

În anul 2019, 6,4% dintre suedezii cu vârsta peste 15 ani erau fumători activi. Cifrele au început să scadă datorită programelor naționale de sănătate, iar anul trecut doar 5,6% dintre suedezi mai fumau țigări clasice.

Cum stă România?

Potrivit datelor oficiale din anul 2021, în România 28% dintre oameni fumează țigări clasice. Situația este una îngrijorătoare, fiindcă mai devreme sau mai târziu apar problemele de sănătate grave.

Din păcate în România lucrurile nu stau cum vedem în alte țări. În 2021 aveam 28% prevalență de fumat, în condițiile în care media europeană este de 23% și la pol opus avem țări precum Suedia, care au aplicat aceste politici, la sub 5% și țări precum Regatul Unit, sub 12%. Aici e un exemplu foarte bun, în 2012 Regatul Unit avea prevalența fumatului 28%, a declarat Ciprian Boboi, președinte și cofondator al Asociației Industriei de Vaping din România, potrivit digi24.ro.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot