Cât de eficiente sunt tratamentele anti fumat?

03.05.2023
Cât de eficiente sunt tratamentele anti fumat?

Fumatul este unul dintre cele mai comune vicii pe care oamenii le au. În România, se estimează că peste 30% dintre adulți fumează, creând o problemă de sănătate și mediu. De-a lungul timpului, medicina a încercat să apară cu diverse remedii anti-fumat, multe dintre ele neavând succes printre consumatori. Care sunt cele mai eficiente metode pentru a te lăsa de fumat?

Cum te poți lăsa de fumat?

fumat

Istoria fumatului se întinde până în preajma anilor 5.000 î. Hr. Originile tutunului sunt Munții Anzi din Peru și Ecuador. De-a lungul timpului, plăcerea fumatului a cuprins întreaga Planetă, unele țări făcând o imagine de țară din țigări. În Europa, țara care consumă cele mai multe țigări este Serbia. Se estimează că peste 40% din populația activă fumează tutun.

Viciul țigărilor este unul care le face viața grea atât consumatorilor, cât și specialiștilor din sănătate. Deși este greu să oprești un consumator din a mai fuma, există totuși câteva metode care în timp și-au dovedit eficiența:

Din păcate (sau din fericire), cea mai sigură metodă anti fumat trebuie să fie reprezentată de psihicul uman. Fie că sunt prescrise medicamente sau se cumpără plasturi, creierul trebuie să fie cel care împinge dorința de a respinge țigările. Muzica, plimbările sau alte activități pot distrage intenția de la a fuma. Stresul este principalul motiv pentru care oamenii se apucă de fumat.

Ce boli sunt asociate cu țigările?

Fumul de țigară este foarte nociv pentru sănătatea personală, dar și a celor pasivi. Rata mortalității pentru fumători este de 3 ori mai mare decât a celor care nu au fumat niciodată. Principalele complicații medicale pe care țigările le pot cauza sunt:

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot