Cât de eficiente sunt tratamentele anti fumat?

03.05.2023
Cât de eficiente sunt tratamentele anti fumat?

Fumatul este unul dintre cele mai comune vicii pe care oamenii le au. În România, se estimează că peste 30% dintre adulți fumează, creând o problemă de sănătate și mediu. De-a lungul timpului, medicina a încercat să apară cu diverse remedii anti-fumat, multe dintre ele neavând succes printre consumatori. Care sunt cele mai eficiente metode pentru a te lăsa de fumat?

Cum te poți lăsa de fumat?

fumat

Istoria fumatului se întinde până în preajma anilor 5.000 î. Hr. Originile tutunului sunt Munții Anzi din Peru și Ecuador. De-a lungul timpului, plăcerea fumatului a cuprins întreaga Planetă, unele țări făcând o imagine de țară din țigări. În Europa, țara care consumă cele mai multe țigări este Serbia. Se estimează că peste 40% din populația activă fumează tutun.

Viciul țigărilor este unul care le face viața grea atât consumatorilor, cât și specialiștilor din sănătate. Deși este greu să oprești un consumator din a mai fuma, există totuși câteva metode care în timp și-au dovedit eficiența:

Din păcate (sau din fericire), cea mai sigură metodă anti fumat trebuie să fie reprezentată de psihicul uman. Fie că sunt prescrise medicamente sau se cumpără plasturi, creierul trebuie să fie cel care împinge dorința de a respinge țigările. Muzica, plimbările sau alte activități pot distrage intenția de la a fuma. Stresul este principalul motiv pentru care oamenii se apucă de fumat.

Ce boli sunt asociate cu țigările?

Fumul de țigară este foarte nociv pentru sănătatea personală, dar și a celor pasivi. Rata mortalității pentru fumători este de 3 ori mai mare decât a celor care nu au fumat niciodată. Principalele complicații medicale pe care țigările le pot cauza sunt:

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cât cântărește cea mai mare pepită de aur găsită vreodată?
Cât cântărește cea mai mare pepită de aur găsită vreodată?
Aurul face parte din categoria metalelor care își păstrează pentru mult timp valoarea. Exploatarea auriferă este un proces costisitor și anevoios, de aceea un gram de aur ajunge să coste... citește tot
De ce apusul de soare este albastru pe Marte?
De ce apusul de soare este albastru pe Marte?
Dacă veți avea vreodată șansa de a vedea un apus de soare pe Marte, veți avea parte de o surpriză. Apusurile de soare pe Marte nu sunt roșii sau portocalii, ci… albastre! Da, imaginile din... citește tot
Care este unica țară din lume situată în toate cele patru emisfere?
Care este unica țară din lume situată în toate cele patru emisfere?
Poate că numele Kiribati nu vă spune prea multe. Totuși, această țară insulară din Oceanul Pacific se poate mândri cu faptul că este singurul stat cu teritorii prezente în în toate cele... citește tot