Este adevărat că te îngrași după ce te lași de fumat?

19.01.2023
Este adevărat că te îngrași după ce te lași de fumat?

Fumatul este una dintre marile probleme ale omenirii. Există numeroase campanii de descurajare a fumatului, care arată cât de nociv este acest obicei pentru organismul uman. Pe toate pachetele de țigări scrie că tutunul dăunează grav sănătății și, cu toate acestea, foarte mulți oameni nu se pot abține de la a consuma țigări.

Fumatul poate declanșa o serie de boli grave, printre care cancerul și afecțiunile cardiovasculare. Cei mai mulți dintre fumători nu renunță la acest obicei, indiferent de consecințe, însă unii aleg varianta către o viață mai sănătoasă. Aceștia din urmă trec prin niște schimbări interioare profunde și, se pare, că iau un pic și în greutate.

De ce te îngrași după ce te lași de fumat?

Specialiștii în sănătate au analizat de ce persoanele care se lasă de fumat se îngrașă. Datele colectate au arătat că unii fumători, care au renunțat la țigări, se vor îngrășa în primele luni între 2 și 4,5 kilograme. Statistica nu este îngrijorătoare, fiindcă doar 10% dintre persoanele care au renunțat la fumat vor lua în greutate.

Nicotina este cea care dă mari bătăi de cap fumătorilor. Renunțarea la tutun înseamnă renunțarea la nicotină, iar persoanele tind să înlocuiască țigările cu tot felul de mici gustări. De aceea, se ia în greutate în primele luni când nu se mai consumă țigări. Oamenii de știință au observat că nicotina este cea care stimulează acea parte din creier care semnalează oamenilor să se oprească din mâncat atunci când sunt sătui. Altfel spus, lipsa nicotinei face ca o persoană să consume mai multă mâncare.

Ce trebuie să faci pentru a nu lua în greutate?

Institutul Național de Sănătate american a tras atenția că este foarte important ca oamenii să renunțe la fumat, chiar dacă urmează să se îngrașe puțin în perioada imediat următoare. Beneficiile renunțării la tutun sunt mult mai mari decât riscurile de a te îngrășa câteva kilograme.

Specialiștii americani în sănătate recomandă persoanelor care renunță la fumat să respecte câteva sfaturi pentru a nu lua în greutate:

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot