De ce persoanele care fumează par mai bătrâne?

12.07.2023
De ce persoanele care fumează par mai bătrâne?

Toată lumea știe că tutunul dăunează grav sănătății și, cu toate acestea, unii oameni nu pot renunța la acest viciu. Medicii au atras atenția prin diferite campanii, susținute atât de autoritățile naționale cât și de firmele private, că fumatul va duce într-un final la declanșarea unor boli grave, precum cancerul de plămâni, disfuncții erectile la bărbați, pierderea sarcinilor la femei și multe altele.

Fumatul te îmbătrânește?

Cu toții am observat că persoanele care fumează par mai bătrâne decât sunt în realitate. Care este cauza? Îți ia tutunul cu adevărat ani din viață? Ei bine, da. Datele statistice arată că unul din patru fumători înrăiți decedează înainte să împlinească vârsta de 65 de ani. Totodată, o persoană care fumează minim 20 de țigări pe zi va avea viața mai scurtă cu 13 ani decât a uneia care nu consumă tutun.

Efectele fumatului asupra organismului uman pot fi văzute și cu ochiul liber, fiindcă afectează pielea, iar oamenii par mai bătrâni decât sunt în buletin. Cercetătorii britanici au observat că persoanele care fumează au o piele mai ridată și fără strălucire, spre deosebire de cei care nu practică acest viciu.

Studiile au arătat că substanțele toxice din țigări afectează fluxul sanguin, iar celulele nu mai sunt la fel de bine oxigenate astfel că este grăbit procesul de îmbătrânire. De aceea, fumătorii par mai bătrâni decât ar trebui.

Altfel spus, pielea, ca și părul, dinții, inima, plămânii ori ficatul, are de suferit din cauza fumatului. Efectele sunt vizibile și prima senzație după instalarea lor e cea de îmbătrânire. Pielea feței capătă o tentă galben-cenușie ori o paloare nefirească, se arată pe site-ul psychologies.ro.

Cum este afectată pielea de la tutun?

Cele peste 4.000 de substanțe chimice din fumul de țigară afectează foarte mult pielea umană, care, la un moment dat, va dezvolta acnee și pete rezistente la tratament. Ridurile vor fi din ce în ce mai proeminente, iar elasticitatea pielii va fi tot mai redusă. Într-un timp mai scurt sau mai lung vor apărea cearcănele, iar degetele și unghiile se vor îngălbeni. Aspectul fizic se va deteriora complet și persoana respectivă va părea mai bătrână decât este în realitate.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot