De ce persoanele care fumează par mai bătrâne?

12.07.2023
De ce persoanele care fumează par mai bătrâne?

Toată lumea știe că tutunul dăunează grav sănătății și, cu toate acestea, unii oameni nu pot renunța la acest viciu. Medicii au atras atenția prin diferite campanii, susținute atât de autoritățile naționale cât și de firmele private, că fumatul va duce într-un final la declanșarea unor boli grave, precum cancerul de plămâni, disfuncții erectile la bărbați, pierderea sarcinilor la femei și multe altele.

Fumatul te îmbătrânește?

Cu toții am observat că persoanele care fumează par mai bătrâne decât sunt în realitate. Care este cauza? Îți ia tutunul cu adevărat ani din viață? Ei bine, da. Datele statistice arată că unul din patru fumători înrăiți decedează înainte să împlinească vârsta de 65 de ani. Totodată, o persoană care fumează minim 20 de țigări pe zi va avea viața mai scurtă cu 13 ani decât a uneia care nu consumă tutun.

Efectele fumatului asupra organismului uman pot fi văzute și cu ochiul liber, fiindcă afectează pielea, iar oamenii par mai bătrâni decât sunt în buletin. Cercetătorii britanici au observat că persoanele care fumează au o piele mai ridată și fără strălucire, spre deosebire de cei care nu practică acest viciu.

Studiile au arătat că substanțele toxice din țigări afectează fluxul sanguin, iar celulele nu mai sunt la fel de bine oxigenate astfel că este grăbit procesul de îmbătrânire. De aceea, fumătorii par mai bătrâni decât ar trebui.

Altfel spus, pielea, ca și părul, dinții, inima, plămânii ori ficatul, are de suferit din cauza fumatului. Efectele sunt vizibile și prima senzație după instalarea lor e cea de îmbătrânire. Pielea feței capătă o tentă galben-cenușie ori o paloare nefirească, se arată pe site-ul psychologies.ro.

Cum este afectată pielea de la tutun?

Cele peste 4.000 de substanțe chimice din fumul de țigară afectează foarte mult pielea umană, care, la un moment dat, va dezvolta acnee și pete rezistente la tratament. Ridurile vor fi din ce în ce mai proeminente, iar elasticitatea pielii va fi tot mai redusă. Într-un timp mai scurt sau mai lung vor apărea cearcănele, iar degetele și unghiile se vor îngălbeni. Aspectul fizic se va deteriora complet și persoana respectivă va părea mai bătrână decât este în realitate.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot