De ce sunt 20 de țigări într-un pachet și nu 30 sau 10?

05.09.2022
De ce sunt 20 de țigări într-un pachet și nu 30 sau 10?

Țigările din tutun și fumatul au o lungă istorie în evoluția societății. Provenite din America, acestea ajung în Europa în jurul anilor 1600. Până în 1700, industria tutunului se afla într-o epocă înfloritoare în Europa. În anul 1847 este inventat pachetul de țigări în Marea Britanie de către Philip Morris. În prezent, la nivel global fumatul reprezintă o problemă provocând mai multe probleme de sănătate. Totuși de ce sunt 20 de țigări într-un pachet și nu 10 sau 30? 

Fumatul provoacă probleme de sănătate

țigări

Fumatul reprezintă un obicei pe care oamenii l-au transformat în viciu. La scară globală, peste 1.3 miliarde de oameni obișnuiesc să se relaxeze în timp ce se bucură de o țigară. Conform studiilor de specialitate, nicotina stimulează impulsurile plăcerii din creier, acest lucru rezultă la imitarea hormonului fericirii numit dopamină. Totodată, nicotina duce la modificarea creierului, provocând simptome de sevraj în momentul în care cineva dorește să se lase de fumat.

Totodată, acest obicei reprezintă cauza celor mai periculoase probleme de sănătate existente în prezent. Acesta cauzează aproximativ 7 din 10 cazuri de cancer pulmonar (70%). Cele mai frecvente afecțiuni ale sănătății cauzate de fumat sunt: atac de cord, accident vascular cerebral, boli vasculare periferice, deteriorarea plămânilor sau a vaselor de sânge, impotență sau reducerea fertilității.

De-a lungul timpului, au fost desfășurate mai multe campanii de descurajare a fumatului. 31 mai a fost aleasă la nivel mondial ca fiind „Ziua Internațională fără tutun”. Printre cele mai importante țări în care au avut loc ample campanii anti fumat sunt: India, Indonezia, Filipine, China sau Brazilia.

Cele mai populate 2 țări ale planetei, India și China au lansat campanii naționale care au ajuns la milioane de oameni prin intermediul resurselor de social media sau radio. Sloganurile campaniilor au fost denumite: „Țigările îți mănâncă copilul de viu” sau „Familie fără fum”.

Numărul de țigări din pachet poate ajuta la dependență?

Industria tutunului a inventat pachetele de țigări slim, mari, scurte, cu arome sau fără. Însă numărul țigărilor din pachet a rămas același de-a lungul timpul. Motivele pentru care pachetul conține 20 de țigări sunt pentru a îndemna tinerii să fumeze. Studiile au scos la iveală faptul că un pachet ar trebui să-i ajungă timp de o zi, unui fumător comun. În subconștientul fumătorilor va intra, astfel, ideea că 20 de țigarete pe zi este cantitatea „decentă„. Dovezile sugerează că porțiile sau ambalajele mari provoacă un consum mai ridicat. Totuși, producătorii nu pot scoate pe piață pachete de țigări de 100 de bucăți, căci puțini și-ar permite să le achiziționeze. Prețul țigaretelor este și așa destul de piperat.

Dimensiunea pachetului de țigări este de asemenea, asociată cu numărul de țigări fumate. Pe lângă dimensiunea pachetului, protecția consumatorilor la nivel global a impus industriei să afișeze la vederea oamenilor diverse imagini cu impact emoțional pentru a descuraja fumatul.

Foto: Depositphotos.com

AZI ÎN ISTORIE
Data de 5 septembrie a consemnat, de-a lungul istoriei, mai multe evenimente importante care au schimbat mersul societăților. Cea de-a 248-a zi a calendarului gregorian și a 249-a zi în anii...
Cele mai noi articole
De ce în Grecia și Italia nu găsești limonadă, deși sunt lămâi la tot pasul?
De ce în Grecia și Italia nu găsești limonadă, deși sunt lămâi la tot pasul?
Una dintre destinațiile preferate de vacanță ale românilor și a multor europeni este Grecia. Grecii știu să facă turism, sunt primitori, iar peisajele din Helada sunt superbe. Gyros,... citește tot
David Popovici a explicat de ce înotătorii de pe culoarele 8 și 1 sunt dezavantajati
David Popovici a explicat de ce înotătorii de pe culoarele 8 și 1 sunt dezavantajati
Un român este cel mai rapid înotător din lume. Numele său? David Popovici. Pe data de 14 august 2022, bucureșteanul a doborât recordul mondial la 100 de metri liber, la CE de natație de la... citește tot
Care este miracolul pentru care Papa Ioan Paul al II-lea a fost beatificat?
Care este miracolul pentru care Papa Ioan Paul al II-lea a fost beatificat?
Una dintre cele mai importante figuri ale Bisericii Catolice a fost polonezul Karol Wojtyla, cunoscut sub denumirea de Papa Ioan Paul al II-lea. Acesta a fost primul papă de altă origine decât cea... citește tot