Care sunt țările unde se fumează cel mai mult? Există un stat unde mai multe de jumătate din populație fumează

12.01.2023
Care sunt țările unde se fumează cel mai mult? Există un stat unde mai multe de jumătate din populație fumează

Tot mai multe state din lume încearcă să descurajeze oamenii, prin diferite campanii de conștientizare, să mai fumeze. Pe de altă parte, producătorii de tutun sunt interesați ca țigările să se vândă. Fumatul a fost practicat încă din cele mai vechi timpuri, însă în ultimii ani s-a descoperit că tutunul dăunează grav sănătății și duce la apariția anumitor boli grave. Cu toate acestea, există țări unde oamenii fumează intens și nu țin cont de sfaturile medicilor.

Iată primele 10 țări din lume unde oamenii fumează din greu:

1. Nauru. Această națiune insulară din Oceanul Pacific are cea mai mare rată la consumul de tutun din lume. Datele oficiale arată că puțin peste 52% dintre oameni fumează. Populația din Nauru este a doua cea mai mică din lume, după Vatican, puțin peste 10.000 de oameni. În mod surprinzător, sunt mai multe femei decât bărbați care fumează.

2. Kiribati. Acest micro-stat are o populație de peste 120.000 de oameni, iar 52% dintre aceștia fumează intens fără să se gândească la sănătatea lor. Fumatul este mai ridicat în rândul bărbaților, care reprezintă 68% din total, restul fiind femei. Din cauza fumatului, dar și a altor probleme de sănătate, rata speranței de viață în Kiribati este de numai 68 de ani.

3. Tuvalu. Această țară insulară din Polinezia se află pe locul trei în lume în privința fumatului. Puțin peste 48% din populație consumă țigări, într-o formă sau alta. Numărul total al oamenilor în acest stat nu depășește 12.000 de persoane.

4. Myanmar. Cunoscută oficial ca Birmania până în 1989, țara din Asia de Sud-Est, Myanmar are o rată a fumatului de 45,50%. O cifră impresionantă având în vedere că populația totală a țării depășește 57 de milioane de oameni. Cu toate că există mai multe legi împotriva fumatului, acestea nu prea sunt respectate.

5. Chile. Această țară sud-americană a raportat că aproximativ 44,70% dintre oameni sunt fumători. Țara are o populație de peste 18 milioane de locuitori și multiple legi restrictive împotriva fumatului, însă oamenii par că nu se dezobișnuiesc de acest obicei nesănătos.

6. Liban. Acest stat din Orientul Mijlociu are o rată a fumătorilor activi de 42,60%. Țara are puțin peste 5 milioane de locuitori. Autoritățile libaneze sunt îngrijorate, deoarece tot mai mulți oameni suferă de cancer pulmonar. Datele oficiale de la Organizația Mondială a Sănătății arată că se fumează intens în rândul copiilor, nu mai puțin de 65% dintre băieți practicând acest obicei nesănătos.

7. Serbia. Vecinii noștrii sunt fumători activi. Cu o populație de aproximativ 7 milioane de locuitori, Serbia a raportat că 40,60% dintre cetățenii săi fumează. Potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, peste 1,2 milioane dintre decesele premature pot fi cauzate de fumat.

8. Bangladesh. Această țară are o populație de 165,1 milioane de locuitori, dintre care 39,10% sunt fumători activi. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, aproape 14% dintre decesele pe parcursul unui an sunt cauzate de inhalarea de tutun.

9. Grecia. Această țară are cea mai mare rată de fumat din Uniunea Europeană, 39,10% dintre oameni fiind fumători activi. Populația țării este puțin peste 10 milioane de locuitori și în pofida campaniilor împotriva fumatului oamenii nu renunță la țigări.

10. Bulgaria. În această țară 38,90% din populație fumează. Numărul total al locuitorilor este puțin peste 6,5 milioane de oameni. Bărbații adulți reprezintă cea mai mare parte a fumătorilor activi din țară, cu 43%, în timp ce femeile însumează 27%, potrivit worldatlas.com.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Cine a fost femeia care i-a sucit mințile lui Alexandru Vlahuță și l-a făcut „bărbat de casă”?
Cine a fost femeia care i-a sucit mințile lui Alexandru Vlahuță și l-a făcut „bărbat de casă”?
Alexandru Vlahuță a fost unul dintre marii scriitori ai României. Viața sa a stârnit ample polemici la finele anilor 1800 întrucât  Vlahuță era considerat unul dintre cei mai mari... citește tot
Cât de grav este sughițul? Ce boli ascunde acest comportament?
Cât de grav este sughițul? Ce boli ascunde acest comportament?
Toți oamenii ajunși la maturitate au experimentat sughițul măcar o dată în viață. Această activitate involuntară presupune o inspirație bruscă care se oprește subit, ulterior. Sughițul... citește tot
Maria Obrenovici și Alexandru Ioan Cuza, o relație bolnavă care i-a adus sfârșitul domnitorului
Maria Obrenovici și Alexandru Ioan Cuza, o relație bolnavă care i-a adus sfârșitul domnitorului
Alexandru Ioan Cuza (1820-1873) a fost primul domnitor al Principatelor Unite și al statului național România. Prin alegerea sa ca domn al Moldovei, la 5 ianuarie 1859, și al Țării Românești,... citește tot