Stresul este reacția corpului uman la provocări și solicitări. Acesta poate avea efecte negative asupra organismului uman, însă există modalități sănătoase de a-i face față. Odihna este importantă în gestionarea stresului.
Toată lumea se confruntă cu stresul, care poate fi declanșat de o serie de evenimente, de la mici bătăi de cap zilnic la schimbări majore precum un divorț sau pierderea locului de muncă. Răspunsul la stres include componente fizice, cum ar fi frecvența cardiacă și tensiunea arterială crescute, gânduri și convingeri personale despre evenimentul stresant și emoții, inclusiv frica și furia.
Deși adesea considerăm că este negativ, stresul poate veni și din schimbări pozitive din viața ta, cum ar fi obținerea unei promovări la locul de muncă sau a avea un copil.
Stresul. Cum să-i faci față într-o manieră sănătoasă?
Stresul are un scop important. El ne permite să răspundem rapid la amenințări și să evităm pericolul. Cu toate acestea, expunerea prelungită la stres poate duce la dificultăți de sănătate mintală (de exemplu, anxietate și depresie) sau la creșterea problemelor de sănătate fizică.
O mare parte de cercetări sugerează că nivelul crescut de stres interferează cu capacitatea noastră de a face față bolilor fizice. Deși nimeni nu-l poate evita, se poate lucra pentru a-l gestiona în moduri sănătoase, care sporesc potențialul de recuperare. Iată câteva sugestii:
O alimentație sănătoasă și echilibrată poate ajuta la combaterea stresului
Pe lângă beneficii pentru sănătatea fizică, exercițiile fizice s-au dovedit a fi un puternic eliberator de stres. Potrivit Clinicii Cleveland, s-a demonstrat că exercițiile aerobe eliberează endorfine, substanțe naturale care te ajută să te simți mai bine și să menții o atitudine pozitivă.
Renunțarea la fumat. Oamenii care folosesc nicotină se referă adesea la ea ca un eliberator de stres. Cu toate acestea, nicotina pune de fapt mai mult stres asupra corpului prin creșterea excitației fizice și reducerea fluxului sanguin și a respirației.
Tehnici de relaxare. Acordarea timpului pentru relaxare în fiecare zi ajută la gestionarea stresului și la protejarea organismului de efectele stresului. Poți alege dintr-o varietate de tehnici, cum ar fi respirația profundă, imaginile, relaxarea musculară progresivă și meditația mindfulness. Există multe aplicații online și pentru telefoane inteligente care oferă îndrumări cu privire la aceste tehnici; deși unele implică costuri de achiziție, multe sunt disponibile gratuit.
Evită factorii declanșatori ai stresului.
Spune „NU”. Este în regulă să spui „Nu” solicitărilor de timp și energie care te-ar putea stresa. Nu trebuie să îndeplinești întotdeauna așteptările celorlalți.
Crește-ți stima de sine. Când te simți copleșit, reamintește-ți ce faci bine.
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot