Ce șanse sunt să te prăbușești cu avionul?

13.04.2022
Ce șanse sunt să te prăbușești cu avionul?

Călătoria cu avionul reprezintă cel mai sigur mijloc de transport din lume. Cu toate acestea, din când în când, au loc accidente soldate cu sute de morți. Adevărate tragedii. Astfel apare întrebarea: „Ce șanse sunt să te prăbușești cu avionul?”. Răspunsul a fost dat de specialiști în domeniu și pare a fi matematică pură.

Care sunt șansele să cadă avionul în care călătorești?

Pentru unele persoane, frica de a zbura cu avionul este cât se poate de reală, însă noile statistici ar putea să le liniștească puțin. Măcar în teorie, dacă în paractică este mai greu. Potrivit datelor oficiale, șansele de a fi chiar într-un avion care se va prăbuși sunt de una la 11 milioane. Puțin, nu?

Pentru a înțelege mai bine această situație, posibilitatea ca o persoană să fie lovită de un fulger, în decursul vieții ei, este de una la 3000. Așadar, conform specialiștilor, sunt șanse mai mari să mori într-un accident de maşină decât într-unul aviatic. Matematica zice că e o șansă din 5.000 să sfârșești într-un accident rutier.

În Statele Unite ale Americii, în anul 2017, nu mai puțin de 40.000 de persoane au murit în accidente de mașină. Pe de altă parte, din anul 2009, nicio persoană nu a mai murit la bordul avioanelor, în SUA, până în prezent.

Posibilitatea ca o persoană să decedeze în timpul unui zbor comercial, din cauza unui accident sau fiindcă s-a prăbușit avionul, este de una la 29,4 milioane. Potrivit datelor statistice, sunt șanse mai mari să mori într-un accident feroviar, una la 178.741 de cazuri.

De ce te dor urechile în avion?

Barotraumatismul urechii este stresul asupra timpanului care, apare atunci când presiunea aerului din urechea medie și presiunea aerului din mediu sunt dezechilibrate. Acest lucru se poate întâmpla atât la decolare, cât și la aterizare.

Câteva trucuri, cum ar fi căscatul, înghițitul sau mestecatul gumei pot contracara de obicei diferențele de presiune a aerului și pot diminua acest disconfort. Unele simptome pot apărea la ambele urechi sau doar la una. Cele mai comune dintre acestea sunt disconfort moderat sau durere la ureche, senzație de plinătate sau înfundare în ureche, auz înfundat sau pierdere ușoară până la moderată a auzului. Dacă disconfortul, plenitudinea sau auzul înfundat durează mai mult de câteva zile este recomandat un consult al medicului specialist.

Foto: Pexels.com

AZI ÎN ISTORIE
Ziua de 13 august este cea de-a 225-a zi în calendarul gregorian și a 226-a zi în anii bisecți. Această zi a a consemnat de-a lungul vremii numeroase evenimente care au marcat istoria lumii și...
Cele mai noi articole
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Cum a murit Carol al II-lea? Ultimele sale cuvinte au fost: „Vezi ce are duduia, s-a speriat rău”
Carol al II-lea a fost regele României timp de 10 ani, între 8 iunie 1930 și 6 septembrie 1940. Domnia acestuia a fost una plină de controverse și mulți oameni politici ai acelor vremuri nu... citește tot
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
Care este cea mai mică insulă locuită din lume?
În lume există multe lucruri frumoase unele locuite de oameni, iar altele sălbatice care nu au văzut deloc vreo urmă de civilizație. Acolo unde oamenii au ajuns și-au pus amprenta asupra... citește tot
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Care este diferența dintre ayran, sana și chefir?
Sana, ayranul și chefirul se enumără printre lactatele alese, de cele mai multe ori, la micul dejun. Dintre cele trei, nutriționiștii sugerează consumarea chefirului persoanelor cu probleme de... citește tot