Cine a inventat avionul? Cum a fost inventat avionul?

27.02.2020
Cine a inventat avionul? Cum a fost inventat avionul?

Aviația are o istorie de peste 2.000 de ani. Omul a fost întotdeauna fascinat de ideea de a zbura. După multe încercări omul a reușit să creeze un aparat de zbor care să îl ducă din punctul A în punctul B, pe calea aerului. Totuși, cine a fost primul om care a inventat avionul?

Cine a inventat avionul?

Astfel, cele mai vechi obiecte zburătoare realizate de om pot fi considerate zmeele realizate începând cu anul 200 î. de Hr. în China. Datele lăsate de Leonardo da Vinci au condus la realizarea baloanelor cu hidrogen. Abia la începutul secolului al XX-lea, experimentele și realizările din domeniul aviatic au dovedit că este posibilă construirea unui aparat de zbor mai greu decât aerul.

Primul aparat de zbor

Pilotarea primelor avioane necesita  mult curaj și îndemânare, fiindcă nu erau rapide, nici încăpătoare și puteau să cadă în orice moment. Primul zbor controlat, propulsat, cu un aparat mai greu decât aerul l-au făcut Frații Wright pe 17 decembrie 1903.

Primul zbor efectiv autopropulsat a fost realizat de românul Traian Vuia la data de 18 martie 1906, iar primul zbor oficial autopropulsat a fost atribuit lui Alberto Santos-Dumont pe data de 12 noiembrie 1906.

Un alt român care a scris istorie în domeniul aviației este Henri Coandă, cel care a inventat primul aparat de zbor fără elice, acesta fiind propulsat de un motor cu reacție. Tot ceea ce a urmat după aceea în aviație li se datorează acestor oameni, care au schimbat modul de transport al persoanelor.

Louis Blériot a fost primul pilot care a traversat Canalul Mânecii, în 1909. Charles Lindbergh a realizat prima traversare a Atlanticului, singur și fără escală, în 1927. În 1933, Wiley Post a fost primul pilot de avion care a făcut singur înconjurul lumii. A parcurs 25 000 km în 7 zile, 18 ore și 49 minute.

Cum arăta avionul lui Traian Vuia?

Ziua de 18 martie 1906 va înregistra primul succes aviatic al lui Traian Vuia, precum şi primul zbor din istoria omenirii cu un aparat mai greu decât aerul, care s-a ridicat de la sol prin mijloace proprii. Avionul lui Vuia era realizat dintr-un cadru de ţevi de oţel, cu aripi de pânză, bombate, ceea ce îi dădea aspectul unui liliac. Motorul funcţiona cu anhidridă carbonică pe post de combustibil, iar trenul de aterizare era constituit din patru roţi cu pneuri. Acest prim zbor cu mijloace proprii de zbor s-a efectuat în Franţa, la Montesson.

Aparatul de zbor al lui Traian Vuia a pornit de pe loc cu ajutorul propriului său motor, a rulat cca 50 metri, apoi s-a desprins de la sol şi a zburat 12 metri la o înălţime de 1 metru.  După mai multe încercări, pe data de 17 iulie 1907 Traian Vuia a reuşit să zboare cu aparatul său pe o distanţă de 60 metri, însă la aterizare şi-a deteriorat avionul.

În concluzie, istoria a fost scrisă de oameni care au perseverat, de oameni care au dorit și care au reușit să depășească barierele fizice.

Traian Vuia si inventia sa zburatoare
Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot