Cine a inventat avionul? Cum a fost inventat avionul?

27.02.2020
Cine a inventat avionul? Cum a fost inventat avionul?

Aviația are o istorie de peste 2.000 de ani. Omul a fost întotdeauna fascinat de ideea de a zbura. După multe încercări omul a reușit să creeze un aparat de zbor care să îl ducă din punctul A în punctul B, pe calea aerului. Totuși, cine a fost primul om care a inventat avionul?

Cine a inventat avionul?

Astfel, cele mai vechi obiecte zburătoare realizate de om pot fi considerate zmeele realizate începând cu anul 200 î. de Hr. în China. Datele lăsate de Leonardo da Vinci au condus la realizarea baloanelor cu hidrogen. Abia la începutul secolului al XX-lea, experimentele și realizările din domeniul aviatic au dovedit că este posibilă construirea unui aparat de zbor mai greu decât aerul.

Primul aparat de zbor

Pilotarea primelor avioane necesita  mult curaj și îndemânare, fiindcă nu erau rapide, nici încăpătoare și puteau să cadă în orice moment. Primul zbor controlat, propulsat, cu un aparat mai greu decât aerul l-au făcut Frații Wright pe 17 decembrie 1903.

Primul zbor efectiv autopropulsat a fost realizat de românul Traian Vuia la data de 18 martie 1906, iar primul zbor oficial autopropulsat a fost atribuit lui Alberto Santos-Dumont pe data de 12 noiembrie 1906.

Un alt român care a scris istorie în domeniul aviației este Henri Coandă, cel care a inventat primul aparat de zbor fără elice, acesta fiind propulsat de un motor cu reacție. Tot ceea ce a urmat după aceea în aviație li se datorează acestor oameni, care au schimbat modul de transport al persoanelor.

Louis Blériot a fost primul pilot care a traversat Canalul Mânecii, în 1909. Charles Lindbergh a realizat prima traversare a Atlanticului, singur și fără escală, în 1927. În 1933, Wiley Post a fost primul pilot de avion care a făcut singur înconjurul lumii. A parcurs 25 000 km în 7 zile, 18 ore și 49 minute.

Cum arăta avionul lui Traian Vuia?

Ziua de 18 martie 1906 va înregistra primul succes aviatic al lui Traian Vuia, precum şi primul zbor din istoria omenirii cu un aparat mai greu decât aerul, care s-a ridicat de la sol prin mijloace proprii. Avionul lui Vuia era realizat dintr-un cadru de ţevi de oţel, cu aripi de pânză, bombate, ceea ce îi dădea aspectul unui liliac. Motorul funcţiona cu anhidridă carbonică pe post de combustibil, iar trenul de aterizare era constituit din patru roţi cu pneuri. Acest prim zbor cu mijloace proprii de zbor s-a efectuat în Franţa, la Montesson.

Aparatul de zbor al lui Traian Vuia a pornit de pe loc cu ajutorul propriului său motor, a rulat cca 50 metri, apoi s-a desprins de la sol şi a zburat 12 metri la o înălţime de 1 metru.  După mai multe încercări, pe data de 17 iulie 1907 Traian Vuia a reuşit să zboare cu aparatul său pe o distanţă de 60 metri, însă la aterizare şi-a deteriorat avionul.

În concluzie, istoria a fost scrisă de oameni care au perseverat, de oameni care au dorit și care au reușit să depășească barierele fizice.

Traian Vuia si inventia sa zburatoare
Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot