De ce în Marea Britanie multe ziduri au fost construite „ondulat”?

09.12.2020
De ce în Marea Britanie multe ziduri au fost construite „ondulat”?

Ziduri ondulate. Marea Britanie este recunoscută pentru multe lucruri fermecătoare cum ar fi ceaiul de după-amiază cu biscuiți, Turnul Londrei, celebrele parcuri și grădini, dar, surprinzător, și pentru zidurile ondulate. Aceste construcții în valuri sunt o adevărată atracție turistică și toată lumea se întreabă de ce au fost construite astfel și dacă au o utilitate aparte.

Zidurile ondulate folosesc mai puțină cărămidă

Deși pare greu de crezut, zidurile ondulate folosesc mai puține cărămizi decât cele drepte. Ba mai mult, aceste garduri de grădină sunt construite din cărămizi și mai subțiri, deoarece curbele conferă stabilitate. Dacă un zid drept ar fi fost construit cu cărămizile folosite la construcția în valuri, acesta ar fi căzut. Drept urmare, decizia de a construi garduri ondulate este una economică. Zidurile au devenit atât de populare în Marea Britanie, încât au fost exportate și în Statele Unite ale Americii.

Când au apărut zidurile ondulate?

Aceste construcții în valuri au apărut pentru prima dată la mijlocul anilor 1600, fiind opera inginerilor olandezi în Anglia de Est. Ele au fost construite pentru a drena mlaștinile din zonă. Ulterior, aceste ziduri ondulate s-au extins peste tot în Marea Britanie. În acea perioadă, acești pereți de grădină erau de obicei aliniați est-vest, astfel încât o parte să fie orientată spre sud pentru a sta cu fața la soare și a se încălzi. Drept urmare, aceste construcții au ajutat la cultivarea fructelor, menținând o temperatură plăcută.

Regiunea Suffolk din Marea Britanie are 50 de astfel de construcții, de două ori mai multe decât în ​​restul țării. Cel mai lung zid ondulat se numește „peretele de manivelă”, care se desfășoară de la fostul conac până la Biserica Tuturor Sfinților din satul Easton.

Aceste ziduri în valuri au fost construite și ca sisteme de fortificație, deoarece obligau trupele să spargă rândurile. În felul acesta, defensiva lor era spartă și deveneau vulnerabili viitoarelor atacuri.

Thomas Jefferson (1743-1826) a încorporat ziduri încrețite în arhitectura Universității din Virginia, pe care a fondat-o. Americanii au observat utilitatea acestor ziduri ondulate și au preluat aceste construcții.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Operațiunile de salarizare, optimizate cu o soluție digitală
Procesele de payroll trebuie realizate pe baza unui flux rapid în orice companie, pentru o gestionare cât mai eficientă a resursei umane și a timpului. Un program salarii, care este denumit și... citește tot
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
De unde vine expresia: „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”?
Puțini știu adevărata poveste din spatele expresiei „Țiganul e țigan și-n ziua de Paști”, folosită adesea cu dispreț. Dar dacă ne întoarcem în timp, în perioada sclaviei romilor,... citește tot
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
De ce Ucraina n-a vrut ca România să intre în NATO? Cum s-au opus vecinii de la nord?
Pe data de 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO alături de Bulgaria, Estonia, Lituania, Slovacia și Slovenia. Aceasta era una dintre cele mai importante reușite pe plan extern... citește tot