De ce în Marea Britanie multe ziduri au fost construite „ondulat”?

09.12.2020
De ce în Marea Britanie multe ziduri au fost construite „ondulat”?

Ziduri ondulate. Marea Britanie este recunoscută pentru multe lucruri fermecătoare cum ar fi ceaiul de după-amiază cu biscuiți, Turnul Londrei, celebrele parcuri și grădini, dar, surprinzător, și pentru zidurile ondulate. Aceste construcții în valuri sunt o adevărată atracție turistică și toată lumea se întreabă de ce au fost construite astfel și dacă au o utilitate aparte.

Zidurile ondulate folosesc mai puțină cărămidă

Deși pare greu de crezut, zidurile ondulate folosesc mai puține cărămizi decât cele drepte. Ba mai mult, aceste garduri de grădină sunt construite din cărămizi și mai subțiri, deoarece curbele conferă stabilitate. Dacă un zid drept ar fi fost construit cu cărămizile folosite la construcția în valuri, acesta ar fi căzut. Drept urmare, decizia de a construi garduri ondulate este una economică. Zidurile au devenit atât de populare în Marea Britanie, încât au fost exportate și în Statele Unite ale Americii.

Când au apărut zidurile ondulate?

Aceste construcții în valuri au apărut pentru prima dată la mijlocul anilor 1600, fiind opera inginerilor olandezi în Anglia de Est. Ele au fost construite pentru a drena mlaștinile din zonă. Ulterior, aceste ziduri ondulate s-au extins peste tot în Marea Britanie. În acea perioadă, acești pereți de grădină erau de obicei aliniați est-vest, astfel încât o parte să fie orientată spre sud pentru a sta cu fața la soare și a se încălzi. Drept urmare, aceste construcții au ajutat la cultivarea fructelor, menținând o temperatură plăcută.

Regiunea Suffolk din Marea Britanie are 50 de astfel de construcții, de două ori mai multe decât în ​​restul țării. Cel mai lung zid ondulat se numește „peretele de manivelă”, care se desfășoară de la fostul conac până la Biserica Tuturor Sfinților din satul Easton.

Aceste ziduri în valuri au fost construite și ca sisteme de fortificație, deoarece obligau trupele să spargă rândurile. În felul acesta, defensiva lor era spartă și deveneau vulnerabili viitoarelor atacuri.

Thomas Jefferson (1743-1826) a încorporat ziduri încrețite în arhitectura Universității din Virginia, pe care a fondat-o. Americanii au observat utilitatea acestor ziduri ondulate și au preluat aceste construcții.

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot