Unde este Gibraltar și de ce are statut special?

26.05.2023
Unde este Gibraltar și de ce are statut special?

Gibraltar este una dintre cele mai mici regiuni ale Europei. Foarte mulți dintre oameni au auzit de acest loc, dar puțini știu exact unde se află și de ce este special. Este un loc unic, unde te poți bucura de cumpărături liniștite, ceaiuri englezești și vreme spaniolă. Unde este regiunea Gibraltar și ce este special la acest loc?

Unde se află Gibraltar?

Gibraltar

Deși se află în sudul Spaniei, Gibraltar este un teritoriu britanic, ocupând o parte din coasta Mediteranei. Are o lungime de doar 5 kilometri și o lățime de 1,2 kilometri. Este o importantă bază aeriană și navală britanică puternic fortificată, păzind strâmtoarea care îi poartă numele și singura intrare în Marea Mediterană din Oceanul Atlantic.

Din secolul al XVIII-lea, Gibraltar a reprezentat un simbol la forței britanice, fiind cunoscut și sub pseudonimul de „Stânca”. Deși este un loc mic, chiar înghesuit am putea spune, acesta este vizitat anual de mai mulți turiști decât există rezidenți.

Zilnic, mii de spanioli trec granița dintre Spania și Gibraltar pentru a veni la serviciu. Granița nu reprezintă nicio problemă între cele două teritorii. Regiunea a fost capturată în anul 1704 de către britanici ca parte a operațiunilor împotriva forței franceze în Războiul de Succesiune Spaniolă. Scopul războiului a constat în împiedicarea francezilor de a moșteni tronul spaniol.

Regiune iubită pentru turism și cumpărături

Gibraltar este o regiune mică care se bucură de un turism bogat. Anual, peste 5 milioane de oameni aleg să viziteze locul în care trăiesc doar 30.000 de cetățeni. Astfel că, se pot găsi numeroase cafenele, restaurante sau diferite afaceri în diverse domenii.

Cu toate că este un loc îndepărtat pentru foarte mulți dintre cetățenii Europei, Gibraltar se bucură de un statut special care atrage ochiul multora. Aici nu există taxă pe valoare adăugată, fiind singurul loc european fără această taxă. Acest lucru se traduce prin cumpărături mai ieftine.

Totodată, nu există câștiguri de capital sau impozite reținute la dobânzi sau plată a dividendelor. Pe lângă un paradis fiscal, în acest loc pot fi văzute maimuțe în mediul lor natural, lucru rar în alte părți ale Europei.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot