Unde este Gibraltar și de ce are statut special?

26.05.2023
Unde este Gibraltar și de ce are statut special?

Gibraltar este una dintre cele mai mici regiuni ale Europei. Foarte mulți dintre oameni au auzit de acest loc, dar puțini știu exact unde se află și de ce este special. Este un loc unic, unde te poți bucura de cumpărături liniștite, ceaiuri englezești și vreme spaniolă. Unde este regiunea Gibraltar și ce este special la acest loc?

Unde se află Gibraltar?

Gibraltar

Deși se află în sudul Spaniei, Gibraltar este un teritoriu britanic, ocupând o parte din coasta Mediteranei. Are o lungime de doar 5 kilometri și o lățime de 1,2 kilometri. Este o importantă bază aeriană și navală britanică puternic fortificată, păzind strâmtoarea care îi poartă numele și singura intrare în Marea Mediterană din Oceanul Atlantic.

Din secolul al XVIII-lea, Gibraltar a reprezentat un simbol la forței britanice, fiind cunoscut și sub pseudonimul de „Stânca”. Deși este un loc mic, chiar înghesuit am putea spune, acesta este vizitat anual de mai mulți turiști decât există rezidenți.

Zilnic, mii de spanioli trec granița dintre Spania și Gibraltar pentru a veni la serviciu. Granița nu reprezintă nicio problemă între cele două teritorii. Regiunea a fost capturată în anul 1704 de către britanici ca parte a operațiunilor împotriva forței franceze în Războiul de Succesiune Spaniolă. Scopul războiului a constat în împiedicarea francezilor de a moșteni tronul spaniol.

Regiune iubită pentru turism și cumpărături

Gibraltar este o regiune mică care se bucură de un turism bogat. Anual, peste 5 milioane de oameni aleg să viziteze locul în care trăiesc doar 30.000 de cetățeni. Astfel că, se pot găsi numeroase cafenele, restaurante sau diferite afaceri în diverse domenii.

Cu toate că este un loc îndepărtat pentru foarte mulți dintre cetățenii Europei, Gibraltar se bucură de un statut special care atrage ochiul multora. Aici nu există taxă pe valoare adăugată, fiind singurul loc european fără această taxă. Acest lucru se traduce prin cumpărături mai ieftine.

Totodată, nu există câștiguri de capital sau impozite reținute la dobânzi sau plată a dividendelor. Pe lângă un paradis fiscal, în acest loc pot fi văzute maimuțe în mediul lor natural, lucru rar în alte părți ale Europei.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot