Unde este Gibraltar și de ce are statut special?

26.05.2023
Unde este Gibraltar și de ce are statut special?

Gibraltar este una dintre cele mai mici regiuni ale Europei. Foarte mulți dintre oameni au auzit de acest loc, dar puțini știu exact unde se află și de ce este special. Este un loc unic, unde te poți bucura de cumpărături liniștite, ceaiuri englezești și vreme spaniolă. Unde este regiunea Gibraltar și ce este special la acest loc?

Unde se află Gibraltar?

Gibraltar

Deși se află în sudul Spaniei, Gibraltar este un teritoriu britanic, ocupând o parte din coasta Mediteranei. Are o lungime de doar 5 kilometri și o lățime de 1,2 kilometri. Este o importantă bază aeriană și navală britanică puternic fortificată, păzind strâmtoarea care îi poartă numele și singura intrare în Marea Mediterană din Oceanul Atlantic.

Din secolul al XVIII-lea, Gibraltar a reprezentat un simbol la forței britanice, fiind cunoscut și sub pseudonimul de „Stânca”. Deși este un loc mic, chiar înghesuit am putea spune, acesta este vizitat anual de mai mulți turiști decât există rezidenți.

Zilnic, mii de spanioli trec granița dintre Spania și Gibraltar pentru a veni la serviciu. Granița nu reprezintă nicio problemă între cele două teritorii. Regiunea a fost capturată în anul 1704 de către britanici ca parte a operațiunilor împotriva forței franceze în Războiul de Succesiune Spaniolă. Scopul războiului a constat în împiedicarea francezilor de a moșteni tronul spaniol.

Regiune iubită pentru turism și cumpărături

Gibraltar este o regiune mică care se bucură de un turism bogat. Anual, peste 5 milioane de oameni aleg să viziteze locul în care trăiesc doar 30.000 de cetățeni. Astfel că, se pot găsi numeroase cafenele, restaurante sau diferite afaceri în diverse domenii.

Cu toate că este un loc îndepărtat pentru foarte mulți dintre cetățenii Europei, Gibraltar se bucură de un statut special care atrage ochiul multora. Aici nu există taxă pe valoare adăugată, fiind singurul loc european fără această taxă. Acest lucru se traduce prin cumpărături mai ieftine.

Totodată, nu există câștiguri de capital sau impozite reținute la dobânzi sau plată a dividendelor. Pe lângă un paradis fiscal, în acest loc pot fi văzute maimuțe în mediul lor natural, lucru rar în alte părți ale Europei.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot