E adevărat că, în Gibraltar, circulația mașinilor se oprește din cauza avioanelor?

29.04.2021
E adevărat că, în Gibraltar, circulația mașinilor se oprește din cauza avioanelor?

Gibraltar este singurul teritoriul britanic situat în partea continentală a Europei. Acesta nu este un stat în sine, ci reprezintă o zonă dependentă de Marea Britanie. Regiunea se află la sud de Spania, iar strâmtoarea Gibraltar leagă Marea Mediterană de Oceanul Atlantic. Totodată, strâmtoarea separă Spania de Maroc. Numele de Gibraltar vine din limba arabă Jebel at-Tariq (جبل طارق), care înseamnă „muntele lui Tariq”.

Suprafața totală a acestei peninsule măsoară doar 6.8 km pătrați. În zonă, trăiesc, potrivit datelor statistice, aproximativ 33.000 de persoane. Zona a fost dezvoltată de Marea Britanie încă de la începutul celui de-al Doilea Război Mondial, când reprezenta un punct strategic datorită poziției geografice.

Traficul rutier, oprit când decolează și aterizează avioanele

Un lucru inedit, în această peninsulă, este faptul că atunci când decolează sau aterizează un avion, traficul de pe cea mai mare autostradă din zonă este oprit. Potrivit datelor oficiale, de cel puțin 14 ori pe zi mașinile sunt staționate pentru a permite traficul aerian să se desfășoare în ritmul normal.

Circulația autovehiculelor este stopată aproximativ 10 minute la fiecare decolare sau aterizare de avion. Echipajele de poliție sunt mereu prezente în zonă, pentru a verifica dacă șoferii respectă regulile impuse. Din cauza reliefului din zonă nu s-a reușit construirea unui pasaj subteran, iar conducătorii auto trebuie să aștepte de fiecare dată când o aeronavă sosește sau decolează de pe aeroport. Traficul aerian, în zonă, este unul intens cu curse din și către Marea Britanie și Spania.

Cum a fost construit aeroportul din Gibraltar?

Aeroportul din Gibraltar a fost construit de Marea Britanie și a devenit operațional în anul 1939. Inițial, acesta a servit drept bază millitară pentru Flotila Aeriană Regală a Marii Britanii. Pista a fost mărită pentru a permite aterizarea și decolarea aeronavelor de mari dimensiuni, și astfel a trecut prin mijlocul autostrăzii numită „Winston Churchill„. Zona a fost una strategică pentru armata britanică în cel de-al Doilea Război Mondial.

Foto: Wikipedia.ro și stiati-ca.epistole.ro

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot