Care este diferenţa dintre Marea Britanie şi Commonwealth? Ce țări fac parte din Commonwealth?

21.02.2023
Care este diferenţa dintre Marea Britanie şi Commonwealth? Ce țări fac parte din Commonwealth?

Foarte mulți oameni folosesc denumirile de Marea Britanie și Commonwealth pentru a exprima același lucru. Din păcate, este o eroare fiindcă cele două nu sunt sinonime și, ca atare, nu reprezintă aceeași situație. Dar, care este diferența dintre cele două?

Diferenţa dintre Marea Britanie şi Commonwealth

Cu toate că poate părea surprinzător pentru mulți oameni, Marea Britanie este o insulă înconjurată de Marea Nordului, Canalul Mânecii, Marea Irlandei și Oceanul Atlantic. Trebuie precizat că aceasta este cea mai mare dintre insulele britanice, care mai cuprind Irlanda, insula Man, Jersey, Guernsey, arhipelagurile Shetland și Orkney.

Cei mai mulți oameni folosesc denumirea de Marea Britanie pentru a se referi la cele trei țări componente ale Regatului Unit, care se află pe această insulă: Anglia, Țara Galilor și Scoția. Totodată, unele persoane utilizează termenul de Marea Britanie ca și sinonim pentru Regatul Unit, lucru incorect.

Marea Britanie se referă pur și simplu la Anglia, Scoția, Țara Galilor și insulele din jur, în timp ce Regatul Unit le cuprinde pe cele trei care alcătuiesc Marea Britanie (Anglia, Scoția, Țara Galilor) și Irlanda de Nord. Așadar, denumirea corectă este Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord.

În ceea ce privește Commonwealth-ul, adică Comunitatea Națiunilor, lucrurile sunt un pic mai complexe, în sensul că este o organizație interguvernamentală a 56 de state independente. Trebuie precizat că toate aceste țări au făcut parte la un moment dat din Imperiul Britanic.

Commonwealth-ul este, așadar, o uniune a unor țări care împărtășesc valori comune, precum promovarea democrației, drepturile omului, statul de drept, pacea mondială și multe altele. Toate statele membre din Comunitatea Națiunilor sunt independente și au propriile obiective economice și politice. Simbolul Commonwealth-ului este reprezentat de monarhul britanic, în prezent regele Charles al III-lea. Alteța Sa Regală are doar un rol de reprezentare, el neavând nicio putere executivă sau legislativă în statele membre.

Toate aceste țări au căzut de acord, la Conferința Imperială din 1926, că sunt „egale ca statut, nesubordonate în niciun fel una alteia sub niciun aspect al vieții lor interne sau al politicii externe, deși sunt unite de loialitatea lor comună față de Coroană, și sunt asociate în mod liber ca membri ai Commonwealth-ului Britanic al Națiunilor”.

Ce țări fac parte din Commonwealth?

Cele mai multe țări din Commonwealth vin din Africa (21), apoi din Caraibe și Americi (13), Pacific (11), Asia (8) și Europa (3). Iată cele 56 de state care fac parte din Comunitatea Națiunilor: Africa de Sud, Botswana, Camerun, Gabon, Gambia, Ghana, Kenya, Lesotho, Malawi, Mauritius, Mozambic, Namibia, Nigeria, Regatul Eswatini (până în 2018 s-a numit Regatul Swaziland), Rwanda, Seychelles, Sierra Leone, Togo, Uganda, Tanzania, Zambia, Bangladesh, Brunei, India, Malaezia, Maldive, Pakistan, Singapore, Sri Lanka, Antigua și Barbuda, Bahamas, Barbados, Belize, Canada, Dominica, Grenada, Guyana, Jamaica, Sfânta Lucia, Sfântul Kitts și Nevis, Sfântul Vincent și Grenadine, Trinidad și Tobago, Cipru, Malta, Marea Britanie, Australia, Fiji, Kiribati, Nauru, Noua Zeelandă, Papua Noua Guinee, Samoa, Insulele Solomon, Tonga, Tuvalu și Vanuatu.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot