Care este diferenţa dintre Marea Britanie şi Commonwealth? Ce țări fac parte din Commonwealth?

21.02.2023
Care este diferenţa dintre Marea Britanie şi Commonwealth? Ce țări fac parte din Commonwealth?

Foarte mulți oameni folosesc denumirile de Marea Britanie și Commonwealth pentru a exprima același lucru. Din păcate, este o eroare fiindcă cele două nu sunt sinonime și, ca atare, nu reprezintă aceeași situație. Dar, care este diferența dintre cele două?

Diferenţa dintre Marea Britanie şi Commonwealth

Cu toate că poate părea surprinzător pentru mulți oameni, Marea Britanie este o insulă înconjurată de Marea Nordului, Canalul Mânecii, Marea Irlandei și Oceanul Atlantic. Trebuie precizat că aceasta este cea mai mare dintre insulele britanice, care mai cuprind Irlanda, insula Man, Jersey, Guernsey, arhipelagurile Shetland și Orkney.

Cei mai mulți oameni folosesc denumirea de Marea Britanie pentru a se referi la cele trei țări componente ale Regatului Unit, care se află pe această insulă: Anglia, Țara Galilor și Scoția. Totodată, unele persoane utilizează termenul de Marea Britanie ca și sinonim pentru Regatul Unit, lucru incorect.

Marea Britanie se referă pur și simplu la Anglia, Scoția, Țara Galilor și insulele din jur, în timp ce Regatul Unit le cuprinde pe cele trei care alcătuiesc Marea Britanie (Anglia, Scoția, Țara Galilor) și Irlanda de Nord. Așadar, denumirea corectă este Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord.

În ceea ce privește Commonwealth-ul, adică Comunitatea Națiunilor, lucrurile sunt un pic mai complexe, în sensul că este o organizație interguvernamentală a 56 de state independente. Trebuie precizat că toate aceste țări au făcut parte la un moment dat din Imperiul Britanic.

Commonwealth-ul este, așadar, o uniune a unor țări care împărtășesc valori comune, precum promovarea democrației, drepturile omului, statul de drept, pacea mondială și multe altele. Toate statele membre din Comunitatea Națiunilor sunt independente și au propriile obiective economice și politice. Simbolul Commonwealth-ului este reprezentat de monarhul britanic, în prezent regele Charles al III-lea. Alteța Sa Regală are doar un rol de reprezentare, el neavând nicio putere executivă sau legislativă în statele membre.

Toate aceste țări au căzut de acord, la Conferința Imperială din 1926, că sunt „egale ca statut, nesubordonate în niciun fel una alteia sub niciun aspect al vieții lor interne sau al politicii externe, deși sunt unite de loialitatea lor comună față de Coroană, și sunt asociate în mod liber ca membri ai Commonwealth-ului Britanic al Națiunilor”.

Ce țări fac parte din Commonwealth?

Cele mai multe țări din Commonwealth vin din Africa (21), apoi din Caraibe și Americi (13), Pacific (11), Asia (8) și Europa (3). Iată cele 56 de state care fac parte din Comunitatea Națiunilor: Africa de Sud, Botswana, Camerun, Gabon, Gambia, Ghana, Kenya, Lesotho, Malawi, Mauritius, Mozambic, Namibia, Nigeria, Regatul Eswatini (până în 2018 s-a numit Regatul Swaziland), Rwanda, Seychelles, Sierra Leone, Togo, Uganda, Tanzania, Zambia, Bangladesh, Brunei, India, Malaezia, Maldive, Pakistan, Singapore, Sri Lanka, Antigua și Barbuda, Bahamas, Barbados, Belize, Canada, Dominica, Grenada, Guyana, Jamaica, Sfânta Lucia, Sfântul Kitts și Nevis, Sfântul Vincent și Grenadine, Trinidad și Tobago, Cipru, Malta, Marea Britanie, Australia, Fiji, Kiribati, Nauru, Noua Zeelandă, Papua Noua Guinee, Samoa, Insulele Solomon, Tonga, Tuvalu și Vanuatu.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
„White Wolf”, indianul care a descoperit nemurirea. A trăit 137 de ani și l-a răpus o banală pneumonie. La 135 de ani l-a lovit trenul
„White Wolf”, indianul care a descoperit nemurirea. A trăit 137 de ani și l-a răpus o banală pneumonie. La 135 de ani l-a lovit ...
Se tot vorbește despre depășirea vârstei de 100 de ani ca fiind un adevărat record. Totuși, au existat și cazuri în care oamenii au trăit mai bine de 13 decenii. Acesta ar fi fost și cazul... citește tot
Cum se fereau oamenii de căldură când încă nu se inventase aerul condiționat? Metode vechi de răcorire
Cum se fereau oamenii de căldură când încă nu se inventase aerul condiționat? Metode vechi de răcorire
Aparatul de aer condiționat este, cu siguranță, una dintre cele mai necesare invenții, cu atât mai mult cu cât temperaturile par să crească de la un an la altul. Totuși, au fost vremuri în... citește tot
Cum procedează țările mai dezvoltate cu urșii? În Austria nimeni nu-i hrănește, în Italia au pubele speciale „antiurs”! Câți urși avem și câți ar trebui să avem?
Cum procedează țările mai dezvoltate cu urșii? În Austria nimeni nu-i hrănește, în Italia au pubele speciale „antiurs”! Câți ...
O turistă în vârstă de 19 ani a fost atacată și omorâtă de urs pe Jepii Mici din Bucegi. Ba mai mult, femeia ar fi fost târâtă de animalul sălbatic într-o prăpastie. Ulterior, animalul... citește tot