Unde a fost inventat fotbalul? Cum arat─â primul meci televizat? | VIDEO

09.11.2022
Unde a fost inventat fotbalul? Cum arat─â primul meci televizat? | VIDEO

Fotbalul este de departe cel mai popular sport din lume. Potrivit datelor oficiale, acesta este jucat de aproximativ 250 de milioane de persoane, ├«n peste 200 de ╚Ť─âri. Totodat─â, meciurile sunt urm─ârite la televizor ╚Öi ascultate la radio de miliarde de oameni. Practic, fotbalul este o industrie care genereaz─â miliarde de dolari ├«n fiecare an.

Cea mai puternic─â competi╚Ťie inter-cluburi se nume╚Öte Liga Campionilor ╚Öi aduce la start aproape ├«n fiecare an forma╚Ťii cu tradi╚Ťie, care au scris istorie ├«n fotbalul european, precum: Real Madrid, Barcelona, Juventus Torino, Bayern Munchen ╚Öi multe altele. Regulile sunt clare, ╚Ötiute de toat─â lumea, fiindc─â sunt valabile de foarte mul╚Ťi ani, cu mici ajust─âri de-a lungul timpului. ├Äns─â, cum s-a modificat fotbalul de la apari╚Ťia lui?

Cum a ap─ârut fotbalul?

Fotbalul modern a ap─ârut ├«n Anglia, odat─â cu ├«nfiin╚Ťarea The Football Association (Federa╚Ťia Englez─â de Fotbal), ├«n anul 1863, care a stabilit regulile jocului. De-a lungul timpului, acestea au mai fost modificate ├«ns─â ├«n mare parte totul a pornit de aici. Dou─â echipe, a c├óte 11 juc─âtori, care alearg─â dup─â o minge rotund─â s─â dea cu piciorul ├«n ea ╚Öi s─â o introduc─â ├«n poart─â advers─â. Simplu, nu-i a╚Öa?

Se pare însă că fotbalul a fost jucat cu mult timp înainte de a apărea în Anglia. Potrivit datelor istorice acest sport a fost practicat în trecutul mai îndepărtat în Egipt, China Antică și Roma.

Arheologii au descoperit ├«n mormintele egiptene mingi din materiale textile, care dateaz─â ├«nc─â din 2.500 ├«. de Hr. Unele dintre aceste baloane erau confec╚Ťionate din intestinele sau pielea unor animale, fiindc─â asigurau o mai bun─â circula╚Ťie a mingii. Se spune c─â egiptenii practicau acest joc ├«n timpul s─ârb─âtorilor de fertilitate, pentru a celebra abunden╚Ťa p─âm├óntului.

├Än jurul anilor 500 ├«. de Hr. un alt joc asem─ân─âtor fotbalului a ap─ârut ├«n China. Acesta se numea cuju, care ├«ntr-o traducere aproximativ─â ├«nseamn─â ÔÇ×a lovi mingea cu piciorulÔÇŁ, ╚Öi a fost practicat p├ón─â ├«n anul 221 ├«. de Hr. Juc─âtorii loveau mingea astfel ├«nc├ót s─â o introduc─â ├«ntr-o bucat─â de p├ónz─â at├órnat─â ├«ntre doi poli. Sportul a devenit at├ót de popular ├«nc├ót a ├«nceput s─â fie practicat de militari pentru a se men╚Ťine ├«n form─â. Jocul era at├ót de pl─âcut ├«nc├ót au fost organizate turnee la cur╚Ťile imperiale chineze.

În Roma Antică, fotbalul nu a avut reguli și era practicat de două echipe a câte 27 de jucători fiecare. Scopul principal al acestui sport, în acea perioadă, era ca mingea să fie introdusă în poarta adversă. Neexistând reguli, aveau loc multiple accidentări însă nicio echipă nu abandona. Fotbalul a devenit atât de popular încât a fost introdus în Jocurile Olimpice timpurii.

├Än Anglia, acest sport a ├«nceput s─â fie practicat la mijlocul secolului al XIV-lea ╚Öi se numea fotbal de gloat─â. ├Än acea perioad─â nu existau reguli, astfel c─â echipele aveau un num─âr de juc─âtori stabilit la mica ├«n╚Ťelegere ╚Öi fiecare fotbalist putea s─â joace at├óta timp c├ót ac╚Ťiunea lui nu ducea la omor prin impruden╚Ť─â.

Din cauza lipsei de reguli, de multe ori jocul de fotbal s-a transformat în revolte și bătăi generale, însă nu a fost interzis niciodată. Drept urmare, fotbalul a devenit un fenomen de masă, un fenomen social, parte a culturii engleze.

Primul meci filmat din istorie

Primul meci filmat din istorie a fost disputa dintre Newcastle United și Liverpool. Partida avea loc pe 23 noiembrie în anul 1901. Postat pe YouTube, video-ul cu imagini alb negru are peste un milion de vizualizări.

 

Foto: Pexels.com

├Ä╚Ťi recomand─âm:
Ne putem ├«ntoarce ├«n timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucure╚Ötiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activit─â╚Ťi aveau ace╚Ötia? Cum era...
Dac─â cite╚Öti acest articol sunt mari ╚Öanse s─â fii rom├ón, s─â te fi n─âscut ├«n Rom├ónia ╚Öi, evident, s─â vorbe╚Öti limba rom├ón─â. Dar de ce ╚Ťara noastr─â poart─â numele de Rom├ónia? De unde...
Cele mai noi articole
De ce nu toate ra╚Ťele pot s─â zboare?
De ce nu toate ra╚Ťele pot s─â zboare?
├Än curtea bunicilor de la ╚Ťar─â ├«ntotdeauna au fost v─âzute ra╚Ťe care m─âc─âne sau nu, dar care nu pot zbura. P─âs─ârile cur╚Ťilor sunt g─âinile, g├ó╚Ötele, curcile sau ra╚Ťele. Toate acestea... cite╚Öte tot
Pe ce ╚Ť─âri se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce ╚Ť─âri se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala european─â situat─â la cea mai mare altitudine? Nu are nici m─âcar aeroport!
Care este capitala european─â situat─â la cea mai mare altitudine? Nu are nici m─âcar aeroport!
├Än Europa capitalele sunt situate c├ót mai aproape de nivelul m─ârii. Totu╚Öi, exist─â un ora╚Ö care face excep╚Ťie. Capitala european─â situat─â la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... cite╚Öte tot
Recomand─âri din presa de azi
Cum a fost umilit un elev român într-o școală din Germania. E ireal ce l-a...
Ingredientul simplu care se pune în IAHNIA DE FASOLE pentru un gust deosebit. Doar la...
Siropul DE TUSE din anii 1900 A SPERIAT medicii de ast─âzi! LISTA de ingrediente
Cea mai bogat─â femeie din Rom├ónia, via╚Ť─â ca ├«n filme ├«n Bucure╚Öti. Portbagajul plin de...
George Burcea a r─âmas masc─â! Cine este noul iubit al fostei sale so╚Ťii, Andreea B─âlan!...
Anomalie HALUCINANTĂ descoperită pe Pământ. NASA e uluită, cercetătorii avertizează
Vestea dimine╚Ťii pentru rom├ónii cu pensii de p├ón─â ├«n 3000 de lei: se schimb─â Codul...
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
S-a aflat! Oana Z─âvoranu, refuzat─â de PRO TV pentru un celebru serial. Care a fost...
Andreea Antonescu, însărcinată la America Express 2023. Când a aflat, de fapt
Femeia care a cumpărat pesticidul cu care Mădălina Manole s-a sinucis câștigă peste 8 mii...
Via╚Ťa la ╚Ťar─â ├«n Australia! Ferma de fructe exotice de╚Ťinut─â de un rom├ón ├«n Queensland
Ora de vară 2023. Când se schimbă ora și cum ne poate afecta acest lucru
S-a deghizat ├«n m─âicu╚Ť─â ╚Öi cer╚Öea bani de la trec─âtori. Suspectul a ajuns pe m├óna...
adplus-dvertising