Unde a fost inventat fotbalul? Cum arată primul meci televizat? | VIDEO

09.11.2022
Unde a fost inventat fotbalul? Cum arată primul meci televizat? | VIDEO

Fotbalul este de departe cel mai popular sport din lume. Potrivit datelor oficiale, acesta este jucat de aproximativ 250 de milioane de persoane, în peste 200 de țări. Totodată, meciurile sunt urmărite la televizor și ascultate la radio de miliarde de oameni. Practic, fotbalul este o industrie care generează miliarde de dolari în fiecare an.

Cea mai puternică competiție inter-cluburi se numește Liga Campionilor și aduce la start aproape în fiecare an formații cu tradiție, care au scris istorie în fotbalul european, precum: Real Madrid, Barcelona, Juventus Torino, Bayern Munchen și multe altele. Regulile sunt clare, știute de toată lumea, fiindcă sunt valabile de foarte mulți ani, cu mici ajustări de-a lungul timpului. Însă, cum s-a modificat fotbalul de la apariția lui?

Cum a apărut fotbalul?

Fotbalul modern a apărut în Anglia, odată cu înființarea The Football Association (Federația Engleză de Fotbal), în anul 1863, care a stabilit regulile jocului. De-a lungul timpului, acestea au mai fost modificate însă în mare parte totul a pornit de aici. Două echipe, a câte 11 jucători, care aleargă după o minge rotundă să dea cu piciorul în ea și să o introducă în poartă adversă. Simplu, nu-i așa?

Se pare însă că fotbalul a fost jucat cu mult timp înainte de a apărea în Anglia. Potrivit datelor istorice acest sport a fost practicat în trecutul mai îndepărtat în Egipt, China Antică și Roma.

Arheologii au descoperit în mormintele egiptene mingi din materiale textile, care datează încă din 2.500 î. de Hr. Unele dintre aceste baloane erau confecționate din intestinele sau pielea unor animale, fiindcă asigurau o mai bună circulație a mingii. Se spune că egiptenii practicau acest joc în timpul sărbătorilor de fertilitate, pentru a celebra abundența pământului.

În jurul anilor 500 î. de Hr. un alt joc asemănător fotbalului a apărut în China. Acesta se numea cuju, care într-o traducere aproximativă înseamnă „a lovi mingea cu piciorul”, și a fost practicat până în anul 221 î. de Hr. Jucătorii loveau mingea astfel încât să o introducă într-o bucată de pânză atârnată între doi poli. Sportul a devenit atât de popular încât a început să fie practicat de militari pentru a se menține în formă. Jocul era atât de plăcut încât au fost organizate turnee la curțile imperiale chineze.

În Roma Antică, fotbalul nu a avut reguli și era practicat de două echipe a câte 27 de jucători fiecare. Scopul principal al acestui sport, în acea perioadă, era ca mingea să fie introdusă în poarta adversă. Neexistând reguli, aveau loc multiple accidentări însă nicio echipă nu abandona. Fotbalul a devenit atât de popular încât a fost introdus în Jocurile Olimpice timpurii.

În Anglia, acest sport a început să fie practicat la mijlocul secolului al XIV-lea și se numea fotbal de gloată. În acea perioadă nu existau reguli, astfel că echipele aveau un număr de jucători stabilit la mica înțelegere și fiecare fotbalist putea să joace atâta timp cât acțiunea lui nu ducea la omor prin imprudență.

Din cauza lipsei de reguli, de multe ori jocul de fotbal s-a transformat în revolte și bătăi generale, însă nu a fost interzis niciodată. Drept urmare, fotbalul a devenit un fenomen de masă, un fenomen social, parte a culturii engleze.

Primul meci filmat din istorie

Primul meci filmat din istorie a fost disputa dintre Newcastle United și Liverpool. Partida avea loc pe 23 noiembrie în anul 1901. Postat pe YouTube, video-ul cu imagini alb negru are peste un milion de vizualizări.

 

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot