Unde a fost inventat fotbalul? Cum arat─â primul meci televizat? | VIDEO

09.11.2022
Unde a fost inventat fotbalul? Cum arat─â primul meci televizat? | VIDEO

Fotbalul este de departe cel mai popular sport din lume. Potrivit datelor oficiale, acesta este jucat de aproximativ 250 de milioane de persoane, ├«n peste 200 de ╚Ť─âri. Totodat─â, meciurile sunt urm─ârite la televizor ╚Öi ascultate la radio de miliarde de oameni. Practic, fotbalul este o industrie care genereaz─â miliarde de dolari ├«n fiecare an.

Cea mai puternic─â competi╚Ťie inter-cluburi se nume╚Öte Liga Campionilor ╚Öi aduce la start aproape ├«n fiecare an forma╚Ťii cu tradi╚Ťie, care au scris istorie ├«n fotbalul european, precum: Real Madrid, Barcelona, Juventus Torino, Bayern Munchen ╚Öi multe altele. Regulile sunt clare, ╚Ötiute de toat─â lumea, fiindc─â sunt valabile de foarte mul╚Ťi ani, cu mici ajust─âri de-a lungul timpului. ├Äns─â, cum s-a modificat fotbalul de la apari╚Ťia lui?

Cum a ap─ârut fotbalul?

Fotbalul modern a ap─ârut ├«n Anglia, odat─â cu ├«nfiin╚Ťarea The Football Association (Federa╚Ťia Englez─â de Fotbal), ├«n anul 1863, care a stabilit regulile jocului. De-a lungul timpului, acestea au mai fost modificate ├«ns─â ├«n mare parte totul a pornit de aici. Dou─â echipe, a c├óte 11 juc─âtori, care alearg─â dup─â o minge rotund─â s─â dea cu piciorul ├«n ea ╚Öi s─â o introduc─â ├«n poart─â advers─â. Simplu, nu-i a╚Öa?

Se pare însă că fotbalul a fost jucat cu mult timp înainte de a apărea în Anglia. Potrivit datelor istorice acest sport a fost practicat în trecutul mai îndepărtat în Egipt, China Antică și Roma.

Arheologii au descoperit ├«n mormintele egiptene mingi din materiale textile, care dateaz─â ├«nc─â din 2.500 ├«. de Hr. Unele dintre aceste baloane erau confec╚Ťionate din intestinele sau pielea unor animale, fiindc─â asigurau o mai bun─â circula╚Ťie a mingii. Se spune c─â egiptenii practicau acest joc ├«n timpul s─ârb─âtorilor de fertilitate, pentru a celebra abunden╚Ťa p─âm├óntului.

├Än jurul anilor 500 ├«. de Hr. un alt joc asem─ân─âtor fotbalului a ap─ârut ├«n China. Acesta se numea cuju, care ├«ntr-o traducere aproximativ─â ├«nseamn─â ÔÇ×a lovi mingea cu piciorulÔÇŁ, ╚Öi a fost practicat p├ón─â ├«n anul 221 ├«. de Hr. Juc─âtorii loveau mingea astfel ├«nc├ót s─â o introduc─â ├«ntr-o bucat─â de p├ónz─â at├órnat─â ├«ntre doi poli. Sportul a devenit at├ót de popular ├«nc├ót a ├«nceput s─â fie practicat de militari pentru a se men╚Ťine ├«n form─â. Jocul era at├ót de pl─âcut ├«nc├ót au fost organizate turnee la cur╚Ťile imperiale chineze.

În Roma Antică, fotbalul nu a avut reguli și era practicat de două echipe a câte 27 de jucători fiecare. Scopul principal al acestui sport, în acea perioadă, era ca mingea să fie introdusă în poarta adversă. Neexistând reguli, aveau loc multiple accidentări însă nicio echipă nu abandona. Fotbalul a devenit atât de popular încât a fost introdus în Jocurile Olimpice timpurii.

├Än Anglia, acest sport a ├«nceput s─â fie practicat la mijlocul secolului al XIV-lea ╚Öi se numea fotbal de gloat─â. ├Än acea perioad─â nu existau reguli, astfel c─â echipele aveau un num─âr de juc─âtori stabilit la mica ├«n╚Ťelegere ╚Öi fiecare fotbalist putea s─â joace at├óta timp c├ót ac╚Ťiunea lui nu ducea la omor prin impruden╚Ť─â.

Din cauza lipsei de reguli, de multe ori jocul de fotbal s-a transformat în revolte și bătăi generale, însă nu a fost interzis niciodată. Drept urmare, fotbalul a devenit un fenomen de masă, un fenomen social, parte a culturii engleze.

Primul meci filmat din istorie

Primul meci filmat din istorie a fost disputa dintre Newcastle United și Liverpool. Partida avea loc pe 23 noiembrie în anul 1901. Postat pe YouTube, video-ul cu imagini alb negru are peste un milion de vizualizări.

 

Foto: Pexels.com

├Ä╚Ťi recomand─âm:
Ne putem ├«ntoarce ├«n timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucure╚Ötiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activit─â╚Ťi aveau ace╚Ötia? Cum era...
Dac─â cite╚Öti acest articol sunt mari ╚Öanse s─â fii rom├ón, s─â te fi n─âscut ├«n Rom├ónia ╚Öi, evident, s─â vorbe╚Öti limba rom├ón─â. Dar de ce ╚Ťara noastr─â poart─â numele de Rom├ónia? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
├Än lumea sportului, medicamentele de performan╚Ť─â au fost ├«ntotdeauna o problem─â controversat─â. Un astfel de medicament care a f─âcut recent titluri este roxadustat. ├Än acest blog, vom analiza... cite╚Öte tot
Ce vin ├«i pl─âcea, ├«n mod deosebit, lui ╚śtefan cel Mare?
Ce vin ├«i pl─âcea, ├«n mod deosebit, lui ╚śtefan cel Mare?
╚śtefan cel Mare (1438/1439 ÔÇô 1504) a fost una dintre personalit─â╚Ťile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lung─â domnie din perioada medieval─â, nu mai... cite╚Öte tot
Arheologii au descoperit loca╚Ťia unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit loca╚Ťia unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot
Recomand─âri din presa de azi
Co╚Ömar pentru o femeie care a fost ├«n vacan╚Ť─â ├«n Egipt. Cum a r─âmas f─âr─â...
A amestecat dou─â ingrediente banale ┼či a sc─âpat de mirosurile ur├óte din buc─ât─ârie
Cel mai mare pr─âd─âtor din istorie NU A FOST dinozaurul! Fosile GIGANTICE schimb─â totul
C├ó┼úi bani pl─âte┼čte Cristi Borcea pentru a-┼či ╚Ťine cei nou─â copiii la ┼čcoli ┼či gr─âdini┼úe...
Clipe de groaz─â la Spitalul din G─âe╚Öti! Ce a f─âcut managerul Lauren╚Ťiu Belu╚Öic─â, cel cu...
Rom├ónia ├«n Schengen r─âm├óne un vis frumos. Opozi╚Ťia Austriei, subiect de proces la Curtea de...
Tat─âl lui Vlad Pascu, testat pentru alcool ╚Öi substan╚Ťe interzise dup─â ce a lovit doi...
Ireal ce s-a ales de Ghi╚Ť─â Ciobanul, la 9 ani de la celebra reclam─â. Ru╚Öine...
Ce mari și frumoși s-au făcut copiii Danei Nălbaru. Sofia este splendidă la 16 ani....
FOTO Vin Diesel nu l-a uitat pe Paul Walker. Gestul emo╚Ťionant f─âcut la 10 ani...
O femeie a adoptat un b─âie╚Ťel orfan, care dormea pe str─âzi. Uimitor ce s-a ├«nt├ómplat...
Am dus CUI mobilul la Nordkapp (extrema Europei) | Teritoriul oamenilor Sámi
Ajutoare de 3.000 de euro pentru ace╚Öti rom├óni! Condi╚Ťii pentru acordarea banilor