Unde a fost inventat fotbalul? Cum arat─â primul meci televizat? | VIDEO

09.11.2022
Unde a fost inventat fotbalul? Cum arat─â primul meci televizat? | VIDEO

Fotbalul este de departe cel mai popular sport din lume. Potrivit datelor oficiale, acesta este jucat de aproximativ 250 de milioane de persoane, ├«n peste 200 de ╚Ť─âri. Totodat─â, meciurile sunt urm─ârite la televizor ╚Öi ascultate la radio de miliarde de oameni. Practic, fotbalul este o industrie care genereaz─â miliarde de dolari ├«n fiecare an.

Cea mai puternic─â competi╚Ťie inter-cluburi se nume╚Öte Liga Campionilor ╚Öi aduce la start aproape ├«n fiecare an forma╚Ťii cu tradi╚Ťie, care au scris istorie ├«n fotbalul european, precum: Real Madrid, Barcelona, Juventus Torino, Bayern Munchen ╚Öi multe altele. Regulile sunt clare, ╚Ötiute de toat─â lumea, fiindc─â sunt valabile de foarte mul╚Ťi ani, cu mici ajust─âri de-a lungul timpului. ├Äns─â, cum s-a modificat fotbalul de la apari╚Ťia lui?

Cum a ap─ârut fotbalul?

Fotbalul modern a ap─ârut ├«n Anglia, odat─â cu ├«nfiin╚Ťarea The Football Association (Federa╚Ťia Englez─â de Fotbal), ├«n anul 1863, care a stabilit regulile jocului. De-a lungul timpului, acestea au mai fost modificate ├«ns─â ├«n mare parte totul a pornit de aici. Dou─â echipe, a c├óte 11 juc─âtori, care alearg─â dup─â o minge rotund─â s─â dea cu piciorul ├«n ea ╚Öi s─â o introduc─â ├«n poart─â advers─â. Simplu, nu-i a╚Öa?

Se pare însă că fotbalul a fost jucat cu mult timp înainte de a apărea în Anglia. Potrivit datelor istorice acest sport a fost practicat în trecutul mai îndepărtat în Egipt, China Antică și Roma.

Arheologii au descoperit ├«n mormintele egiptene mingi din materiale textile, care dateaz─â ├«nc─â din 2.500 ├«. de Hr. Unele dintre aceste baloane erau confec╚Ťionate din intestinele sau pielea unor animale, fiindc─â asigurau o mai bun─â circula╚Ťie a mingii. Se spune c─â egiptenii practicau acest joc ├«n timpul s─ârb─âtorilor de fertilitate, pentru a celebra abunden╚Ťa p─âm├óntului.

├Än jurul anilor 500 ├«. de Hr. un alt joc asem─ân─âtor fotbalului a ap─ârut ├«n China. Acesta se numea cuju, care ├«ntr-o traducere aproximativ─â ├«nseamn─â ÔÇ×a lovi mingea cu piciorulÔÇŁ, ╚Öi a fost practicat p├ón─â ├«n anul 221 ├«. de Hr. Juc─âtorii loveau mingea astfel ├«nc├ót s─â o introduc─â ├«ntr-o bucat─â de p├ónz─â at├órnat─â ├«ntre doi poli. Sportul a devenit at├ót de popular ├«nc├ót a ├«nceput s─â fie practicat de militari pentru a se men╚Ťine ├«n form─â. Jocul era at├ót de pl─âcut ├«nc├ót au fost organizate turnee la cur╚Ťile imperiale chineze.

În Roma Antică, fotbalul nu a avut reguli și era practicat de două echipe a câte 27 de jucători fiecare. Scopul principal al acestui sport, în acea perioadă, era ca mingea să fie introdusă în poarta adversă. Neexistând reguli, aveau loc multiple accidentări însă nicio echipă nu abandona. Fotbalul a devenit atât de popular încât a fost introdus în Jocurile Olimpice timpurii.

├Än Anglia, acest sport a ├«nceput s─â fie practicat la mijlocul secolului al XIV-lea ╚Öi se numea fotbal de gloat─â. ├Än acea perioad─â nu existau reguli, astfel c─â echipele aveau un num─âr de juc─âtori stabilit la mica ├«n╚Ťelegere ╚Öi fiecare fotbalist putea s─â joace at├óta timp c├ót ac╚Ťiunea lui nu ducea la omor prin impruden╚Ť─â.

Din cauza lipsei de reguli, de multe ori jocul de fotbal s-a transformat în revolte și bătăi generale, însă nu a fost interzis niciodată. Drept urmare, fotbalul a devenit un fenomen de masă, un fenomen social, parte a culturii engleze.

Primul meci filmat din istorie

Primul meci filmat din istorie a fost disputa dintre Newcastle United și Liverpool. Partida avea loc pe 23 noiembrie în anul 1901. Postat pe YouTube, video-ul cu imagini alb negru are peste un milion de vizualizări.

 

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Po╚Ťi s─â ajungi din Norvegia ├«n Coreea de Nord travers├ónd o singur─â ╚Ťar─â. Care este aceasta?
Po╚Ťi s─â ajungi din Norvegia ├«n Coreea de Nord travers├ónd o singur─â ╚Ťar─â. Care este aceasta?
├Äntre Norvegia ╚Öi Coreea de Nord sunt peste 7.000 de km. De╚Öi sunt state situate ├«n dou─â p─âr╚Ťi total opuse ale Globului, pentru a ajunge din Norvegia (Europa) ├«n Coreea de Nord (Asia) trebuie... cite╚Öte tot
Care este ╚Ťara cu cea mai mic─â densitate din lume? Po╚Ťi s─â mergi zile ├«n ╚Öir f─âr─â s─â dai de un om!
Care este ╚Ťara cu cea mai mic─â densitate din lume? Po╚Ťi s─â mergi zile ├«n ╚Öir f─âr─â s─â dai de un om!
Popula╚Ťia unui stat nu este direct propor╚Ťional─â cu m─ârimea acestuia. Ba dimpotriv─â. Statele care au suprafa╚Ťa mai mic─â au o densitate a popula╚Ťiei mai mare. Totu╚Öi, nu cel mai mare stat... cite╚Öte tot
Cine a fost rom├ónca pe care Michael Jackson a ╚Ťinut s─â o viziteze la azil c├ónd a venit la Bucure╚Öti?
Cine a fost rom├ónca pe care Michael Jackson a ╚Ťinut s─â o viziteze la azil c├ónd a venit la Bucure╚Öti?
├Än anul 1992, Michael Jackson punea Rom├ónia pe harta lumii dup─â ce alegea ╚Ťara care doar ie╚Öise din comunism destina╚Ťia pentru unul dintre concertele sale din turneul ÔÇ×Dangerous World... cite╚Öte tot