Unde a fost inventat fotbalul? Cum arat─â primul meci televizat? | VIDEO

09.11.2022
Unde a fost inventat fotbalul? Cum arat─â primul meci televizat? | VIDEO

Fotbalul este de departe cel mai popular sport din lume. Potrivit datelor oficiale, acesta este jucat de aproximativ 250 de milioane de persoane, ├«n peste 200 de ╚Ť─âri. Totodat─â, meciurile sunt urm─ârite la televizor ╚Öi ascultate la radio de miliarde de oameni. Practic, fotbalul este o industrie care genereaz─â miliarde de dolari ├«n fiecare an.

Cea mai puternic─â competi╚Ťie inter-cluburi se nume╚Öte Liga Campionilor ╚Öi aduce la start aproape ├«n fiecare an forma╚Ťii cu tradi╚Ťie, care au scris istorie ├«n fotbalul european, precum: Real Madrid, Barcelona, Juventus Torino, Bayern Munchen ╚Öi multe altele. Regulile sunt clare, ╚Ötiute de toat─â lumea, fiindc─â sunt valabile de foarte mul╚Ťi ani, cu mici ajust─âri de-a lungul timpului. ├Äns─â, cum s-a modificat fotbalul de la apari╚Ťia lui?

Cum a ap─ârut fotbalul?

Fotbalul modern a ap─ârut ├«n Anglia, odat─â cu ├«nfiin╚Ťarea The Football Association (Federa╚Ťia Englez─â de Fotbal), ├«n anul 1863, care a stabilit regulile jocului. De-a lungul timpului, acestea au mai fost modificate ├«ns─â ├«n mare parte totul a pornit de aici. Dou─â echipe, a c├óte 11 juc─âtori, care alearg─â dup─â o minge rotund─â s─â dea cu piciorul ├«n ea ╚Öi s─â o introduc─â ├«n poart─â advers─â. Simplu, nu-i a╚Öa?

Se pare însă că fotbalul a fost jucat cu mult timp înainte de a apărea în Anglia. Potrivit datelor istorice acest sport a fost practicat în trecutul mai îndepărtat în Egipt, China Antică și Roma.

Arheologii au descoperit ├«n mormintele egiptene mingi din materiale textile, care dateaz─â ├«nc─â din 2.500 ├«. de Hr. Unele dintre aceste baloane erau confec╚Ťionate din intestinele sau pielea unor animale, fiindc─â asigurau o mai bun─â circula╚Ťie a mingii. Se spune c─â egiptenii practicau acest joc ├«n timpul s─ârb─âtorilor de fertilitate, pentru a celebra abunden╚Ťa p─âm├óntului.

├Än jurul anilor 500 ├«. de Hr. un alt joc asem─ân─âtor fotbalului a ap─ârut ├«n China. Acesta se numea cuju, care ├«ntr-o traducere aproximativ─â ├«nseamn─â ÔÇ×a lovi mingea cu piciorulÔÇŁ, ╚Öi a fost practicat p├ón─â ├«n anul 221 ├«. de Hr. Juc─âtorii loveau mingea astfel ├«nc├ót s─â o introduc─â ├«ntr-o bucat─â de p├ónz─â at├órnat─â ├«ntre doi poli. Sportul a devenit at├ót de popular ├«nc├ót a ├«nceput s─â fie practicat de militari pentru a se men╚Ťine ├«n form─â. Jocul era at├ót de pl─âcut ├«nc├ót au fost organizate turnee la cur╚Ťile imperiale chineze.

În Roma Antică, fotbalul nu a avut reguli și era practicat de două echipe a câte 27 de jucători fiecare. Scopul principal al acestui sport, în acea perioadă, era ca mingea să fie introdusă în poarta adversă. Neexistând reguli, aveau loc multiple accidentări însă nicio echipă nu abandona. Fotbalul a devenit atât de popular încât a fost introdus în Jocurile Olimpice timpurii.

├Än Anglia, acest sport a ├«nceput s─â fie practicat la mijlocul secolului al XIV-lea ╚Öi se numea fotbal de gloat─â. ├Än acea perioad─â nu existau reguli, astfel c─â echipele aveau un num─âr de juc─âtori stabilit la mica ├«n╚Ťelegere ╚Öi fiecare fotbalist putea s─â joace at├óta timp c├ót ac╚Ťiunea lui nu ducea la omor prin impruden╚Ť─â.

Din cauza lipsei de reguli, de multe ori jocul de fotbal s-a transformat în revolte și bătăi generale, însă nu a fost interzis niciodată. Drept urmare, fotbalul a devenit un fenomen de masă, un fenomen social, parte a culturii engleze.

Primul meci filmat din istorie

Primul meci filmat din istorie a fost disputa dintre Newcastle United și Liverpool. Partida avea loc pe 23 noiembrie în anul 1901. Postat pe YouTube, video-ul cu imagini alb negru are peste un milion de vizualizări.

 

Foto: Pexels.com

├Ä╚Ťi recomand─âm:
Biserica Ortodox─â Rom├ón─â este cea mai ├«nalt─â institu╚Ťie religioas─â din ╚Ťar─â. Statisticile arat─â c─â num─ârul total al credincio╚Öilor dep─â╚Öe╚Öte 87% din popula╚Ťia ╚Ť─ârii. Sf├ónta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian ╚Öi a 336-a zi ├«n anii bisec╚Ťi. P├ón─â la sf├ór╚Öitul anului au mai r─âmas 30 de zile. Ziua Na╚Ťional─â a Rom├óniei sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozit─â╚Ťi despre Isaac Newton, omul care a ├«n╚Ťeles dup─â ce legi func╚Ťioneaz─â Universul
Curiozit─â╚Ťi despre Isaac Newton, omul care a ├«n╚Ťeles dup─â ce legi func╚Ťioneaz─â Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 ÔÇô 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revolu╚Ťionat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravita╚Ťia ╚Öi a fost prima persoan─â din... cite╚Öte tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societ─â╚Ťilor, ├«ntr-o form─â sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele ╚Öi pentru a sus╚Ťine statul de drept. Tensiunile ╚Öi dramele din s─âlile de judecat─â au... cite╚Öte tot
Ce trebuie s─â faci diminea╚Ťa pentru a avea o via╚Ť─â s─ân─âtoas─â?
Ce trebuie s─â faci diminea╚Ťa pentru a avea o via╚Ť─â s─ân─âtoas─â?
Diminea╚Ťa este acea parte a zilei ├«n care organismul parc─â se mi╚Öc─â ceva mai ├«ncet dec├ót ├«n mod normal. Dureaz─â un pic de timp p├ón─â c├ónd corpul ├«╚Öi intr─â ├«n ritmul s─âu normal, iar... cite╚Öte tot
Recomand─âri din presa de azi
Un ora╚Ö din Rom├ónia, ├«n top 10 cele mai ieftine destina╚Ťii de vacan╚Ť─â din Europa...
Cea mai r─âsf─â╚Ťat─â zodie ├«n decembrie 2022. To╚Ťi o iubesc, prime╚Öte cadouri din toate p─âr╚Ťile
Reac╚Ťia Germaniei la INTRAREA Rom├óniei ├«n Primul R─âzboi Mondial. ÔÇ×Am pierdut r─âzboiulÔÇŁ
Vouchere sociale 2023. Cine este t─âiat de pe lista cu 1500 de lei, cine prime┼čte...
Final de drum pentru CRBL! Acuza╚Ťii extrem de grave la adresa fostului Faimos de la...
De ce nu se încarcă telefonul mobil noaptea. Dezvăluirea făcută de un specialist
Tradi╚Ťii ╚Öi obiceiuri de Sf├óntul Andrei. Ce trebuie s─â fac─â orice cre╚Ötin
Creatura din adâncuri care întrece și cele mai negre coșmaruri. Are 45 de metri...
Locul din Rom├ónia clasat pe locul I ├«n topul destina╚Ťiilor de iarn─â: ÔÇťArat─â magic c├ónd...
Cine a c├ó╚Ötigat ┬źChefi la cu╚Ťite?┬╗. Numele c├ó╚Ötig─âtoarei ┬źa sc─âpat┬╗ pe Internet
Hora Brenciu, ├«n ac╚Ťiune: ÔÇ×E de╚Öteapt─â ╚Öi cald─â, precum o ploaie de var─âÔÇŁ. Pe cine...
De ce nu ╚Öi-au mai vorbit Virgil Ian╚Ťu ╚Öi ╚śtefan B─ânic─â ani buni, dup─â ce...
Planeta Moldova: realitatea satelor de peste Prut
Un reporter ┼či-a ├«nregistrat din gre┼čeal─â so┼úul dezbr─âcat la du┼č (VIDEO)