De ce relațiile dintre China și Taiwan sunt tensionate? De ce China nu recunoaște Taiwanul?

10.08.2022
De ce relațiile dintre China și Taiwan sunt tensionate? De ce China nu recunoaște Taiwanul?

Se tot vorbește în aceste zile despre un eventual conflict armat între China și Taiwan. Totuși, de ce relațiile dintre China și Taiwan sunt tensionate? Face parte Taiwan din China? De ce chinezii nu recunosc acest stat? Sunt întrebări la care redactorii shtiu.ro vă vor răspunde în rândurile de mai jos.

Taiwan este o insulă separată de China de strâmtoarea Taiwan. A fost guvernată independent de China continentală, oficial Republica Populară Chineză (RPC), din 1949. Tawianul, o insulă cu o populație de 23 de milioane de locuitori, are o istorie zbuciumată și o suprafață de 36.000 de km².

Istoria zbuciumată a Taiwanului

Insula a fost populată de chineză încă de la începutul sec. al XVII-lea. La jumătatea anilor 1600, olandezii și spaniolii au obținut controlul asupra insulei. Ulterior, aceștia au fost îndepărtați de către refugiații chinezi care au creat o entitate politică independentă, susținuți de dinastia Ming, scrie cfr.org.

În anul 1895, Taiwan este cedată Japoniei în urma războiului sino-japonez. După înfrângerea Japoniei din Al Doilea Război Mondial, Taiwan a fost retrocedată Republicii Chineze.

În următorii câțiva ani a izbucnit un război civil în China, iar trupele liderului de atunci Chiang Kai-shek au fost înfrânte de armata comunistă a lui Mao Zedong. Chiang, rămășițele guvernului său Kuomintang (KMT) și susținătorii săi, adică aproximativ 1,5 milioane de oameni au fugit în Taiwan în 1949. Chiang a stabilit un guvern în exil în Taiwan, pe care l-a condus în următorii 25 de ani, notează ziariștii de la bbc.com.

Taiwan a organizat primele alegeri legislative libere în 1992 și primele alegeri prezidențiale în 1996.

Taiwanul a făcut pact cu americanii

În anul 1954, Taiwanul a semnat un tratat de apărare reciprocă cu SUA și a primit un ajutor american pe o perioadă de aproape trei decenii, în care a cunoscut o dezvoltare economică spectaculoasă. Statele Unite mențin o relație neoficială cu Taiwan și continuă să vândă echipamente de apărare armatei sale. Beijingul a cerut în mod repetat Washingtonului să înceteze vânzarea de arme către Taipei (așa cum mai este cunoscut Taiwanul) și să înceteze contactul cu această insulă.

Deci, cine recunoaște Taiwanul?

Taiwanul are propria constituție, lideri aleși democratic și aproximativ 300.000 de soldați activi în forțele sale armate. Beijingul afirmă că există doar „o singură China” și că Taiwan face parte din ea. China consideră RPC ca singurul guvern legitim al Chinei, o abordare pe care o numește principiul One-China. Totodată, chinezii urmăresc eventuală „unificare” a Taiwanului cu continentul.

În prezent, 15 state recunosc Taiwan, state care nu au relații oficiale cu Beijing, astfel: Belize, Guatemala, Haiti, Sfântul Scaun, Honduras, Insulele Marshall, Nauru, Nicaragua, Palau, Paraguay, St Lucia, St Kitts și Nevis, St Vincent și Grenadine, Swaziland și Tuvalu.

Ar putea începe un conflict între China și Taiwan?

O preocupare în rândul analiștilor americani este eventualitatea unui război între Taiwan și China. Un astfel de conflict poate duce la o confruntare dintre SUA și China, întrucât China nu a exclus folosirea forței pentru a realiza „reunificarea” Taiwanului, iar Statele Unite ale Americii nu au exclus să apere Taiwanul dacă China atacă. În mai 2022, președintele Joe Biden a răspuns afirmativ când a fost întrebat dacă SUA ar apăra Taiwanul militar. La începutul lunii iulie, armata chineză a trimis avioane de luptă aproape de Taiwan  „ca răspuns la provocările și coluziunea dintre Statele Unite și Taiwan”, a spus purtătorul de cuvânt al ministrului chinez al apărării. Motivul? Președinta Camerei Democraţilor din SUA Nancy Pelosi a efectuat o vizită în Taiwan. Această vizită a fost catalogată de chinezi ca fiind „o provocare” a SUA, scrie digi24.ro.

Foto: asia.nikkei.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot