De ce chinezii nu consumă lapte?

12.04.2022
De ce chinezii nu consumă lapte?

Persoanele care consumă lapte se bucură de beneficiile pe care acesta le oferă. Produsul are multă vitamina D și calciu, iar 97% din acesta este ușor absorbit de corpul uman. Dar chinezii obțin cantitatea necesară de calciu din ierburi verzi deoarece nu beau lapte și nu mănâncă foarte multe produse lactate.

Antipatia, sau mai degrabă indiferența față de lapte, s-a dezvoltat în rândul oamenilor din China în timpul domniei dinastiei Tang. Excluderea din alimentație a fost cauzată de asocieri negative, deoarece crescătorii de vite erau considerați adevărați barbari.

Străinii aduceau vaci în orașele-port care le fuseseră cedate de chinezi în războaiele opiumului din secolul al XIX-lea, iar câteva grupuri, cum ar fi păstorii mongoli, foloseau lapte fermentat, dar această băutura nu făcea parte din dieta tipică chineză, scrie The Magazine.

Mai mult decât atât ei considerau că este o pierdere de timp și bani să crești vite, animale care nu aduceau nici un profit. Chinezii erau de părere că multe dintre substanțele utile organismului pot fi obținute în alt mod: calciu – din ierburi, vitamine – din pește sau de la soare, a cărui lipsă nu se observă în Asia Mică. Și asta a dus la faptul că laptele s-a transformat într-un produs inutil pentru mulți dintre locuitorii Chinei.

Chinezii au intoleranță la lactoză

Lactoza este zahărul natural care se găsește în lapte. Aproximativ 2/3 din populația asiatică are probleme cu absorbția lactozei. Simptomele intoleranței la lactoză includ de obicei dureri abdominale, balonare, diaree și crampe, iar afecțiunea este diagnosticată cel mai precis cu un test de respirație cu hidrogen.

Aproximativ 65% din populația umană are o capacitate redusă de a digera lactoza după copilărie. Intoleranța la lactoză la vârsta adultă este cea mai răspândită la persoanele de origine asiatică de est, cu 70 până la 100% dintre persoanele afectate în aceste comunități. Intoleranța la lactoză este, de asemenea, foarte frecventă la persoanele de origine africană de vest, arabă, evreiască, greacă și italiană.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce italienii sunt atât de pasionați de mâncare?
De ce italienii sunt atât de pasionați de mâncare?
Italia este recunoscută în întreaga lume pentru bucătăria sa, iar pasiunea italienilor pentru mâncare depășește simpla plăcere a gustului. Pentru ei, mâncarea este cultură, tradiție,... citește tot
De ce țara noastră se numește „România”? Când a apărut numele pentru prima dată?
De ce țara noastră se numește „România”? Când a apărut numele pentru prima dată?
1. Originea etimologică a numelui Numele „România” își are rădăcina în etnonimul „român”, la rândul său derivat din latinescul romanus, care înseamnă „cetățean al Romei” sau... citește tot
Cele mai ciudate mâncăruri vândute în 2025: brânză cu larve, rechin fermentat sau Onion Latte
Cele mai ciudate mâncăruri vândute în 2025: brânză cu larve, rechin fermentat sau Onion Latte
Anul 2025 ne-a surprins cu o serie de preparate culinare excentrice, care sfidează gusturile tradiționale și explorează limitele creativității gastronomice. De la infuzii morbide până la... citește tot