Este laptele de hipopotam roz?

17.02.2022
Este laptele de hipopotam roz?

Femela hipopotam naște un pui o dată la doi până la trei ani. Înainte și după naștere, aceasta se izolează pe o perioadă de timp de 10 până la 44 de zile cu puiul. Mama alăptează apoi fătul timp de 8 luni, stă lângă el în primii ani și îl protejează.

La fel ca și alte mamifere, femelele hipopotami își hrănesc bebelușii cu propriul lor lapte. Ceea ce a devenit viral în ultimii ani a fost afirmația conform căreia laptele de hipopotam ar fi roz. Să fie acest lucru adevărat?

Este laptele de hipopotam roz?

Ei bine, nu. La fel ca toate mamiferele, hipopotamii produc lapte pentru descendenții lor, care este de culoare alb sau aproape alb. Cu toate acestea, există totuși un sâmbure de adevăr.

Motivul pentru care unii cercetători susțin ideea că laptele este roz este din cauza faptului că hipopotamul secretă două tipuri de acizi unici numiti „acid hiposudoric” și „acid norhipposudoric”. Primul are o culoare roșiatică și este adesea cunoscut sub numele de „transpirație de sânge”, deși nu este nici sânge, nici transpirație, potrivit Safaris Africana.

Cel din urmă este portocaliu strălucitor. Ambii acizi sunt suficient de puternici pentru a minimiza creșterea bacteriilor pe pielea hipopotamului. Acești acizi acționează și ca protecție solară pentru pielea hipopotamilor, deoarece absorb razele UV care distrug celulele pielii.

Când secreția iese pe corpul hipopotamului, aceasta este incoloră, dar reacționează la lumina soarelui transformându-se într-o culoare portocalie roșiatică strălucitoare, de unde și termenul de „transpirație de sânge”. După câteva ore, lichidul își schimbă din nou culoarea în maro-murdar.

După secretarea „transpirației de sânge”, deși este încă o culoare portocalie-roșiatică, este posibil ca acest lichid să se amestece cu laptele alb și astfel a apărut ideea că este roz. Prin urmare, nu laptele în sine este roz, ci mai degrabă laptele care se amestecă cu un alt lichid pentru a schimba culoarea.

Curiozități despre puii de hipopotami

Foto: Depositphotos.com

AZI ÎN ISTORIE
Astăzi, 10 august, de-a lungul timpului, pe întreg Globul au avut loc mai multe evenimente importante care au schimbat cursul istoriei. Multe dintre ele au fost uitate odată cu trecerea anilor,...
Cele mai noi articole
De ce nu aveau voie să plângă copii familiei Kennedy?
De ce nu aveau voie să plângă copii familiei Kennedy?
John F. Kennedy a avut o președenție care a durat aproximativ 1000 de zile, însă în tot acel timp a reușit să captiveze publicul cu charisma sa mereu prezentă. Familia lui mereu a fost în... citește tot
De ce numărul 10 este cel mai important în fotbal?
De ce numărul 10 este cel mai important în fotbal?
Fotbalul este cel mai popular sport, adesea fiind denumit „sportul rege”. Oficial, fotbalul modern a fost inventat în Anglia, iar prima echipă legitimată a luat naștere în anul 1857. De... citește tot
Scandalagiul Slavici! De ce spărgea scriitorul ferestrele vecinilor?
Scandalagiul Slavici! De ce spărgea scriitorul ferestrele vecinilor?
Ioan Slavici a fost un om „liniștit” și „așezat” în viața sa, conform descrierii lui Mihai Eminescu. În copilărie însă, tânărul Slavici era departe de a fi cuminte și... citește tot