De ce unele vaci au găuri în stomac?

25.01.2022
De ce unele vaci au găuri în stomac?

Vaca face parte din familia Bovidae și este crescută de oameni pentru carnea, pielea și laptele ei. Animalul mai este folosit în unele cazuri și pentru tracțiune. Ca orice vietate, în lumea civilizată, există legi care le protejează să nu fie vătămate. Ba mai mult, în India de exemplu, vaca este considerată sacră.

Cu toate acestea, în ultimii ani au apărut imagini, în Franța, care arată că unele vaci au o gaură în stomac. Cum este posibil așa ceva și la ce folosește gaura cu pricina?

Fermierii din Franța au făcut o gaură în lateralul vacii pentru a reuși să acceseze stomacul animalului cu o canulă (tub de sticlă sau de ebonită, întrebuințat în medicină în diferite operații chirurgicale sau pentru spălături interne).  Operațiunea a fost aspru criticată de ONG-urile care luptă pentru drepturile animalelor, spunând că este o cruzime așa ceva, însă cercetătorii susțin că vacile cu gaură în stomac trăiesc mai mult decât cele normale.

La ce ajută gaura din stomacul vacilor?

Deși pare greu de crezut, potrivit cercetătorilor, studierea stomacului vacilor va ajuta la maximizarea producției de alimente și va minimiza gazele cu efect de seră. Așadar, există trei metode prin care se poate analiza stomacul acestui animal: prin preluarea unei mostre de la o vacă decedată, a unui tub de stomac sau prin canulare.

Este o operație care se face în mod normal sub anestezie, dar odată ce animalul și-a revenit, tinde să trăiască mult mai mult decât o vacă obișnuită. Suferă dureri în timpul procesului, dar știu că animalele trăiesc încă 12 – 15 ani după ce a fost efectuată operația, a declarat Jamie Newbold, director academic la Scotland’s Rural College, pentru BBC.

Această procedură este folosită de mulți ani și ajută, totodată, la îmbunătățirea sănătății digestive a milioane de animale, reducerea utilizării antibioticelor și a emisiilor de nitrați și metan legate de creșterea bovinelor.

Procedura a fost aspru criticată de ONG-uri, care se ocupă cu drepturile animalelor, și consideră că ceea ce se întâmplă este o barbarie.

Au făcut o gaură în stomacul vacii, astfel încât să poată accesa în mod regulat conținutul acestuia. Angajații vin la o anumită perioadă de timp să deschidă hubloul pentru a depune mostre de alimente sau pentru a le scoate. Scopul principal este de a perfecționa cea mai eficientă formă de hrănire, astfel încât vacile să producă cât mai mult lapte posibil, se arată în comunicatul ONG-lui numit L214, potrivit sursei citate mai sus.

Franța este al doilea cel mai mare producător de lapte din Europa, după Germania. În Hexagon există aproximativ șase milioane de vaci de lapte adăpostite la peste 61.000 de ferme.

Foto: Wikipedia.org și mirror.co.uk

Tags:
Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Care este pluralul la căpșună? Cum se spune corect, căpșuni sau căpșune?
Care este pluralul la căpșună? Cum se spune corect, căpșuni sau căpșune?
Fructul roșu cu gust dulceag este unul dintre preferatele românilor și nu numai. În fiecare an, începutul verii este îndulcit de venirea în grădini și piețe a căpșunilor. Fie că sunt... citește tot
De ce italienii nu rup pastele, în două, atunci când le gătesc?
De ce italienii nu rup pastele, în două, atunci când le gătesc?
Italia este renumită în toată lumea pentru gastronomie sa delicioasă. Pizza și pastele sunt considerate două preparate tradiționale italienești, având în spate o istorie bogată. Acestea... citește tot
Ce sunt Rusaliile?
Ce sunt Rusaliile?
Ritualurile creștine sunt sărbătorite cu sfințenie de către credincioșii din țara noastră. Astfel că după Nașterea, Moartea, Învierea și Înălțarea lui Iisus Hristos, mai este o zi... citește tot