Se poate și fără termopane! Cum arată casa locuită permanent din epoca medievală?

29.09.2023
Se poate și fără termopane! Cum arată casa locuită permanent din epoca medievală?

Casa este locul din care plecăm și în care ne întoarcem în fiecare zi. Este greu de realizat modul în care acestea au evoluat de-a lungul timpului. De la simplele case din chirpici, suntem în epoca în care clădirile depășesc sute de metri înălțime. Cum arată casa care este locuită în permanență încă din epoca medievală?

Maison de Jeanne, o casă locuită din epoca medievală

epoca medievală

Este greu să ne imaginăm că există persoane care locuiesc în case vechi de până la 500 de ani. Gândindu-ne că apartamentele sau casele în care stăm în prezent sunt construite de maximum 50 de ani, o perioadă mai lungă e greu de imaginat.

Mergem în Franța, mai exact în regiunea Averyon. Aici putem găsi Maison de Jeanne. Romantismul din spatele numelui regăsește o casă care a fost construită tocmai în anul 1478. Da, data este corectă, 1478. Este considerată cea mai veche casă locuită din Franța. Numele provine de la ultima persoană care a locuit în ea, o artistă pe nume Jeanne. Motivul designului pe care îl puteți vedea din poză este atribuit legilor locale de la momentul construcției.

În regiunea Averyon, impozitele locuințelor erau calculate și distribuite în funcție de cantitatea de teren pe care casa o ocupa. Se crede că proprietarul a vrut să plătească mai puțin impozit, construind etajul superior mai lat și mai mare decât parterul. Casa a fost cumpărată de municipalitate în anul 1995, fiind planificate numeroase lucrări de restaurare și reparație.

Ulterior, în anul 2019, așteptatele lucrări au început, iar renovările au fost atent supravegheate de arhitecți speciali. Acoperișul a fost inițial dintr-un material de țiglă de ardezie, fiecare bucată fiind înlocuită prin tăiere și dimensionare.

Care este cea mai veche locuință din Europa?

Europa este un continent al contrastelor. În același cartier putem întâlni clădiri înalte de sticlă, dar și construcții care au fost ridicate cu sute de ani în urmă. Acest lucru face din continentul nostru să fie unul unic, surprinzător, atrăgând anual sute de milioane de turiști care vor să experimenteze spiritul european.

Locuințele reprezintă un factor important care s-au păstrat aproape intacte în negura timpului. Cum am spus și mai sus, există în Franța o locuință care încă își servește stăpânii chiar și după 500 de ani de la construcție.

Iată care este cea mai veche locuință din Europa:

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot