Istoria nespusă a lui Guy Fawkes, omul care a vrut să arunce în aer Parlamentul britanic

08.11.2022
Istoria nespusă a lui Guy Fawkes, omul care a vrut să arunce în aer Parlamentul britanic

În istoria omenirii, câțiva oameni au reușit să rămână în memoria colectivă, chiar și la sute de ani după dispariția lor. Acesta este și cazul unui anume Guy Fawkes. Numele lui este cunoscut de aproape toți britanicii și este sărbătorit cu artificii în data de 5 noiembrie în fiecare an. Cine a fost Guy Fawkes și de ce este important în Marea Britanie?

Cine a fost Guy Fawkes?

Guy Fawkes

Născut în anul 1570, Guy Fawkes avea să rămână în istoria regatului o persoană periculoasă și marcantă. De religie catolică, tânărul Guy a luptat pentru Spania împotriva reformatorilor protestanți olandezi în Războiul de 8 ani.

Viitorul lui avea să ia o întorsătură negativă, când l-a întâlnit pe un anume Thomas Wintour. Acesta era în căutare de conspiratori catolici pentru diferite acțiuni. Proaspăt venit la cârmele societății era Regele Iacob I, fiind considerat un conducător nu foarte tolerant cu religia catolică.

Astfel, mai mulți conspiratori, printre care și Guy Fawkes au pus la cale unul dintre cele mai curajoase comploturi. Ideea principală era să arunce în aer Parlamentul în timpul deschiderii din data de 5 noiembrie. Planul a fost un real aproape succes. Cu toate acestea, din cauza unei scrisori anonime trimise autorităților, regele, familia și miniștrii nu au fost uciși.

Gărzile imperiale au căutat în Camera Lorzilor la miezul nopții, iar în dimineața zilei de 5 noiembrie, Fawkes a fost descoperit în pivnițe cu un fitil, o cutie de chibrituri și 36 de butoane de praf de pușcă.

„Vreau să-l ard arunc în aer pe regele scoțian și pe toți lorzii săi scoțieni înapoi în Scoția”. – a fost răspunsul făptașului în fața Regelui.

Acesta a fost întemnițat în Turnul Londrei pentru interogare. Pentru a oferi răspunsuri, a fost suspus torturii extreme. Memoriile confirmă faptul că s-a folosit instrumentul numit „rack”. Extrem de dureros și atroce, membrele prizonierului erau trase în direcții opuse până când articulațiile erau dislocate sau separate. Spre bucuria privitorilor, Guy Fawkes și-a găsit sfârșitul prin spânzurătoare.

„Bonfire Night”, sărbătoare cu fast Marea Britanie

Din anul 1606, Regele Iacob I a adoptat o lege prin care se sărbătorea oficial eșecul Complotului prafului de pușcă. Deși oficial a fost în vigoare până în 1859, în fiecare an ziua de 5 noiembrie este zi de fast în Anglia și tot regatul.

Numeroase tradiții au luat naștere după acest eveniment. Cea mai cunoscută este aceea de a aprinde focuri de tabără și artificii. Autoritățile fac pe plan publicului, iar anual pivnițele parlamentului sunt percheziționate. Cultul personalității lui Guy Fawkes a fost tratat și în cinematografie, unde personajul principal este prezentat ca o vendetă.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
De ce nu toate rațele pot să zboare?
De ce nu toate rațele pot să zboare?
În curtea bunicilor de la țară întotdeauna au fost văzute rațe care măcăne sau nu, dar care nu pot zbura. Păsările curților sunt găinile, gâștele, curcile sau rațele. Toate acestea... citește tot
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
Pe ce țări se mai poate baza Vladimir Putin?
La un an de la declanșarea războiului din Ucraina, toată lumea se întreabă cât va mai dura. Imediat după ce Vladimir Putin a dat startul unui conflict nedorit de nimeni, în afară de el,... citește tot
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
Care este capitala europeană situată la cea mai mare altitudine? Nu are nici măcar aeroport!
În Europa capitalele sunt situate cât mai aproape de nivelul mării. Totuși, există un oraș care face excepție. Capitala europeană situată la cea mai mare altitudine este Andorra la Vella,... citește tot
adplus-dvertising