Istoria nespusă a lui Guy Fawkes, omul care a vrut să arunce în aer Parlamentul britanic

08.11.2022
Istoria nespusă a lui Guy Fawkes, omul care a vrut să arunce în aer Parlamentul britanic

În istoria omenirii, câțiva oameni au reușit să rămână în memoria colectivă, chiar și la sute de ani după dispariția lor. Acesta este și cazul unui anume Guy Fawkes. Numele lui este cunoscut de aproape toți britanicii și este sărbătorit cu artificii în data de 5 noiembrie în fiecare an. Cine a fost Guy Fawkes și de ce este important în Marea Britanie?

Cine a fost Guy Fawkes?

Guy Fawkes

Născut în anul 1570, Guy Fawkes avea să rămână în istoria regatului o persoană periculoasă și marcantă. De religie catolică, tânărul Guy a luptat pentru Spania împotriva reformatorilor protestanți olandezi în Războiul de 8 ani.

Viitorul lui avea să ia o întorsătură negativă, când l-a întâlnit pe un anume Thomas Wintour. Acesta era în căutare de conspiratori catolici pentru diferite acțiuni. Proaspăt venit la cârmele societății era Regele Iacob I, fiind considerat un conducător nu foarte tolerant cu religia catolică.

Astfel, mai mulți conspiratori, printre care și Guy Fawkes au pus la cale unul dintre cele mai curajoase comploturi. Ideea principală era să arunce în aer Parlamentul în timpul deschiderii din data de 5 noiembrie. Planul a fost un real aproape succes. Cu toate acestea, din cauza unei scrisori anonime trimise autorităților, regele, familia și miniștrii nu au fost uciși.

Gărzile imperiale au căutat în Camera Lorzilor la miezul nopții, iar în dimineața zilei de 5 noiembrie, Fawkes a fost descoperit în pivnițe cu un fitil, o cutie de chibrituri și 36 de butoane de praf de pușcă.

„Vreau să-l ard arunc în aer pe regele scoțian și pe toți lorzii săi scoțieni înapoi în Scoția”. – a fost răspunsul făptașului în fața Regelui.

Acesta a fost întemnițat în Turnul Londrei pentru interogare. Pentru a oferi răspunsuri, a fost suspus torturii extreme. Memoriile confirmă faptul că s-a folosit instrumentul numit „rack”. Extrem de dureros și atroce, membrele prizonierului erau trase în direcții opuse până când articulațiile erau dislocate sau separate. Spre bucuria privitorilor, Guy Fawkes și-a găsit sfârșitul prin spânzurătoare.

„Bonfire Night”, sărbătoare cu fast Marea Britanie

Din anul 1606, Regele Iacob I a adoptat o lege prin care se sărbătorea oficial eșecul Complotului prafului de pușcă. Deși oficial a fost în vigoare până în 1859, în fiecare an ziua de 5 noiembrie este zi de fast în Anglia și tot regatul.

Numeroase tradiții au luat naștere după acest eveniment. Cea mai cunoscută este aceea de a aprinde focuri de tabără și artificii. Autoritățile fac pe plan publicului, iar anual pivnițele parlamentului sunt percheziționate. Cultul personalității lui Guy Fawkes a fost tratat și în cinematografie, unde personajul principal este prezentat ca o vendetă.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Ziua în care la vot s-au prezentat în România 86% dintre cei cu drept de vot!
Cea mai numeroasă prezență la vot din istoria României s-a înregistrat în anul 1990, la câteva luni după ce România scăpa de decenii de dictatură. Regimul ceaușist era îngenunchiat, iar... citește tot
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Care este cel mai bine vândut parfum din toate timpurile? În top 3 sunt numai parfumuri franțuzești!
Parfumurile sunt o industrie care generează anual venituri de miliarde de dolari. Deși se spune că cele mai bune parfumuri sunt cele franțuzești, în ultimii ani câteva state (Japonia, Italia,... citește tot
Ion Antonescu, executat fără să i se respecte ultima dorință! Ce voia Mareșalul?
Ion Antonescu, executat fără să i se respecte ultima dorință! Ce voia Mareșalul?
Ion Antonescu se numără printre cele mai controversate personalități de după 1900. Acesta a deținut funcția de șef al Marelui Stat Major și ministru de război, iar din 4 septembrie 1940... citește tot