Istoria nespusă a lui Guy Fawkes, omul care a vrut să arunce în aer Parlamentul britanic

08.11.2022
Istoria nespusă a lui Guy Fawkes, omul care a vrut să arunce în aer Parlamentul britanic

În istoria omenirii, câțiva oameni au reușit să rămână în memoria colectivă, chiar și la sute de ani după dispariția lor. Acesta este și cazul unui anume Guy Fawkes. Numele lui este cunoscut de aproape toți britanicii și este sărbătorit cu artificii în data de 5 noiembrie în fiecare an. Cine a fost Guy Fawkes și de ce este important în Marea Britanie?

Cine a fost Guy Fawkes?

Guy Fawkes

Născut în anul 1570, Guy Fawkes avea să rămână în istoria regatului o persoană periculoasă și marcantă. De religie catolică, tânărul Guy a luptat pentru Spania împotriva reformatorilor protestanți olandezi în Războiul de 8 ani.

Viitorul lui avea să ia o întorsătură negativă, când l-a întâlnit pe un anume Thomas Wintour. Acesta era în căutare de conspiratori catolici pentru diferite acțiuni. Proaspăt venit la cârmele societății era Regele Iacob I, fiind considerat un conducător nu foarte tolerant cu religia catolică.

Astfel, mai mulți conspiratori, printre care și Guy Fawkes au pus la cale unul dintre cele mai curajoase comploturi. Ideea principală era să arunce în aer Parlamentul în timpul deschiderii din data de 5 noiembrie. Planul a fost un real aproape succes. Cu toate acestea, din cauza unei scrisori anonime trimise autorităților, regele, familia și miniștrii nu au fost uciși.

Gărzile imperiale au căutat în Camera Lorzilor la miezul nopții, iar în dimineața zilei de 5 noiembrie, Fawkes a fost descoperit în pivnițe cu un fitil, o cutie de chibrituri și 36 de butoane de praf de pușcă.

„Vreau să-l ard arunc în aer pe regele scoțian și pe toți lorzii săi scoțieni înapoi în Scoția”. – a fost răspunsul făptașului în fața Regelui.

Acesta a fost întemnițat în Turnul Londrei pentru interogare. Pentru a oferi răspunsuri, a fost suspus torturii extreme. Memoriile confirmă faptul că s-a folosit instrumentul numit „rack”. Extrem de dureros și atroce, membrele prizonierului erau trase în direcții opuse până când articulațiile erau dislocate sau separate. Spre bucuria privitorilor, Guy Fawkes și-a găsit sfârșitul prin spânzurătoare.

„Bonfire Night”, sărbătoare cu fast Marea Britanie

Din anul 1606, Regele Iacob I a adoptat o lege prin care se sărbătorea oficial eșecul Complotului prafului de pușcă. Deși oficial a fost în vigoare până în 1859, în fiecare an ziua de 5 noiembrie este zi de fast în Anglia și tot regatul.

Numeroase tradiții au luat naștere după acest eveniment. Cea mai cunoscută este aceea de a aprinde focuri de tabără și artificii. Autoritățile fac pe plan publicului, iar anual pivnițele parlamentului sunt percheziționate. Cultul personalității lui Guy Fawkes a fost tratat și în cinematografie, unde personajul principal este prezentat ca o vendetă.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Să asculți și să nu crezi: Hitul Zaraza a fost copiat după un tango argentinian dedicat unui… bou
Să asculți și să nu crezi: Hitul Zaraza a fost copiat după un tango argentinian dedicat unui… bou
„Vreau să-mi spui frumoasă Zaraza, Cine te-a iubit? Câți au plâns nebuni pentru tine, Și câți au murit?”, sunt versurile uneia dintre cele mai celebre melodii românești care se numește... citește tot
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Degetul grecesc: Ce se spune despre persoanele care au al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare?
Venus de Milo îl are, omul Vitruvian al lui Leonardo de Vinci îi are, David al lui Michelangelo o are. Dacă și dumneavoastră aveți al doilea deget de la picior mai lung decât degetul mare... citește tot
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
De ce expresia „Ai carte ai parte” nu are nicio legătură cu învățătura?
Expresia „Ai carte, ai parte” este una bine cunoscută în cultura românească și a fost, de-a lungul timpului, interpretată ca fiind o celebrare a educației și a cunoașterii. La prima... citește tot