Suedia va construi un cartier întreg doar din lemn

02.07.2023
Suedia va construi un cartier întreg doar din lemn

Suedia este una dintre cele mai dezvoltate țări din Europa, iar acest lucru se vede în toate sectoarele acestui stat. Autoritățile suedeze încearcă să se adapteze noilor realități sociale și climatice, iar ultimul lor proiect dovedește din plin acest lucru. În capitala Stockholm, va fi construit un cartier întreg doar din lemn. Incredibil, nu-i așa ?!

Cum va arăta cartierul construit doar din lemn?

Dezvoltatorul imobiliar Atrium Ljungberg este cel care se va ocupa de planul urbanistic care se va întinde pe o suprafață de 250.000 de metri pătrați, fiind practic „cel mai mare proiect de construcții de lemn din lume”. Autoritățile au conceput cartierul ca fiind un ”oraș de 5 minute”, adică, indiferent unde te afli, se poate ajunge dintr-un colț în altul în maxim 5 minute de mers pe jos.

Stockholm Wood City va avea 7.000 de spații de birouri și 2.000 de case în sud-estul capitalei și va oferi un mediu vibrant, urban cu o combinație de spații de lucru, locuințe, restaurante și magazine, potrivit unui comunicat de presă al autorităților suedeze, potrivit cnn.com.

Proiectul va fi construit începând cu anul 2025, iar dezvoltatorii au hotărât să folosească doar lemnul ca material de construcție în detrimentul betonului și al oțelului. Foarte mulți experți au considerat că riscul de incendiu este foarte mare, însă cheresteaua folosită va fi modificată special astfel încât să aibă un ritm de ardere foarte lent. Ba mai mult, se spune că acest proiect este mult mai sigur decât multe dintre cele convenționale din oțel.

În plus, construcțiile realizate din lemn ajută și mediul înconjurător, fiindcă acesta absoarbe dioxidul de carbon din atmosferă și îl menține în interior. În ceea ce privește pericolul defrișărilor de copaci, Suedia nu are de ce să își facă griji fiindcă aproximativ 70% din teritoriul acestui stat este acoperit de păduri.

Potrivit datelor oficiale suedeze, primele clădiri ale cartierului realizat integral din lemn vor fi finalizate în anul 2027. Astfel de construcții mai pot fi văzute și în Norvegia, Elveția și Singapore.

Foto: cnn.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
Ce nu va putea inteligența artificială să facă niciodată?
În ultimii ani, inteligența artificială (AI) a avansat enorm și computerele au depășit limite pe care le consideram imposibile acum puțină vreme. Deși, probabil, în viitor unii ne vom... citește tot
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
Poate rămâne Șoșoacă fără mandat de europarlamentar din cauza comportamentului său?
În urmă cu câteva zile, Diana Șoșoacă a atras atenția Europei după ce a făcut un scandal monstru în Parlamentuul European. Reprezentanta României a fost dată afară, joi, din plenul... citește tot