Suedia va construi un cartier întreg doar din lemn

02.07.2023
Suedia va construi un cartier întreg doar din lemn

Suedia este una dintre cele mai dezvoltate țări din Europa, iar acest lucru se vede în toate sectoarele acestui stat. Autoritățile suedeze încearcă să se adapteze noilor realități sociale și climatice, iar ultimul lor proiect dovedește din plin acest lucru. În capitala Stockholm, va fi construit un cartier întreg doar din lemn. Incredibil, nu-i așa ?!

Cum va arăta cartierul construit doar din lemn?

Dezvoltatorul imobiliar Atrium Ljungberg este cel care se va ocupa de planul urbanistic care se va întinde pe o suprafață de 250.000 de metri pătrați, fiind practic „cel mai mare proiect de construcții de lemn din lume”. Autoritățile au conceput cartierul ca fiind un ”oraș de 5 minute”, adică, indiferent unde te afli, se poate ajunge dintr-un colț în altul în maxim 5 minute de mers pe jos.

Stockholm Wood City va avea 7.000 de spații de birouri și 2.000 de case în sud-estul capitalei și va oferi un mediu vibrant, urban cu o combinație de spații de lucru, locuințe, restaurante și magazine, potrivit unui comunicat de presă al autorităților suedeze, potrivit cnn.com.

Proiectul va fi construit începând cu anul 2025, iar dezvoltatorii au hotărât să folosească doar lemnul ca material de construcție în detrimentul betonului și al oțelului. Foarte mulți experți au considerat că riscul de incendiu este foarte mare, însă cheresteaua folosită va fi modificată special astfel încât să aibă un ritm de ardere foarte lent. Ba mai mult, se spune că acest proiect este mult mai sigur decât multe dintre cele convenționale din oțel.

În plus, construcțiile realizate din lemn ajută și mediul înconjurător, fiindcă acesta absoarbe dioxidul de carbon din atmosferă și îl menține în interior. În ceea ce privește pericolul defrișărilor de copaci, Suedia nu are de ce să își facă griji fiindcă aproximativ 70% din teritoriul acestui stat este acoperit de păduri.

Potrivit datelor oficiale suedeze, primele clădiri ale cartierului realizat integral din lemn vor fi finalizate în anul 2027. Astfel de construcții mai pot fi văzute și în Norvegia, Elveția și Singapore.

Foto: cnn.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
De ce au emigrat italienii în masă în Statele Unite ale Americii?
Astăzi, Italia este o țară stabilă din punct de vedere economică, urmașa unuia dintre cele mai mari imperii care au existat: Imperiul Roman. Totuși, au fost perioade în care milioane de... citește tot
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot