Ce culoare are cerul pe alte planete?

02.12.2022
Ce culoare are cerul pe alte planete?

Cerul privit de pe Pământ are culoarea albastră. Dacă această acțiune ar avea loc de pe altă planetă a Sistemului nostru solar, bolta cerească ar arăta cu totul altfel și ar avea altă culoare. Interesant, nu-i așa? Trebuie punctat faptul că ceea ce determină culoarea cerului unei planete este atât compoziția sa chimică, cât și unghiul la care lumina Soarelui lovește atmosfera.

Cum arată cerul de pe alte planete?

1. Mercur. Aceasta este cea mai mică planetă din Sistemul nostru solar și cea mai apropiată planetă de Soare. Gravitația sa scăzută la suprafață și apropierea de Soare duc la o atmosferă minimă. La fel ca și Luna, atmosfera lui Mercur este aproape inexistentă și, prin urmare, nu există substanțe chimice care să capteze și să răspândească lumina de la Soare. Astfel, cerul de pe Mercur are culoarea neagră.

2. Venus. Venus este cea mai apropiată planetă de Pământ și a doua cea mai apropiată planetă de Soare. Deși Venus este mai aproape de Soare decât Pământ, suprafața sa primește de fapt mult mai puțină lumină solară decât cea a Pământului. Acest lucru se datorează grosimii atmosferei de pe Venus, care este de aproximativ 90 de ori mai densă decât cea a Pământului. Lumina Soarelui nu poate pătrunde în atmosfera de pe Venus la fel de ușor ca pe Pământ și, prin urmare, lipsa acesteia face ca cerul să arate ca un apus sau răsărit etern, portocaliu.

3. Pământ. Lumea noastră, Terra, este numită pe scară largă „Planeta albastră”. Acest lucru se datorează faptului că cerul de deasupra este de un albastru strălucitor. De asemenea, toate corpurile de apă, cum ar fi oceanele, reflectă acest aspect, iar din spațiu planeta noastră are culoarea albastră. Motivul pentru care cerul este albastru se datorează împrăștierii luminii albastre în atmosfera noastră, cauzată de o combinație de substanțe chimice și unghiul la care lumina Soarelui lovește atmosfera.

4. Marte. Pământul mai este denumit și „Planeta albastră”, iar Marte este „Planeta roșie”. Atât suprafața, cât și cerul lui Marte sunt roșii și nu este o coincidență de ce au aceeași culoare. Suprafața în sine este roșie din cauza oxidării rocilor. Cu alte cuvinte, Marte este o lume ruginită. În plus, acest corp ceresc se confruntă cu furtuni frecvente de praf, dintre care unele pot crește și pot acoperi întreaga planetă. În urma acestor evenimente sunt ridicate particule de praf și răspândite în atmosferă, iar gravitația scăzută face ca acestea să rămână în aer perioade lungi de timp. Altfel spus, particulele roșii de praf sunt cele care fac să aibă Marte cerul roșu.

5. Jupiter. La fel ca și Pământul, se crede că Jupiter are un cer albastru, însă o culoare mai difuză decât cea de pe Terra. Acest lucru se datorează faptului că Jupiter primește mai puțină lumină solară decât o face Pământul și, astfel, cerul este mai întunecat.

6. Saturn. Pe această planetă cerul are o culoare gălbuie. Acest galben pal se datorează probabil prezenței cristalelor de amoniac în atmosfera superioară, care împrăștie lumina de culoare galbenă pe cer.

7. Uranus. Specialiștii în astronomie consideră această planetă are în atmosfera superioară un fel de ceață care ascunde orice detaliu de mai jos. Cerul lui Uranus este de culoare cyan, rezultatul faptului că metanul din atmosferă împrăștie atât lumina albastră, cât și pe cea verde.

8. Neptun. Cerul de pe această planetă este cel mai asemănător cu cel al Pământului, având culoarea albastră. La ambele planete metanul este de vină pentru culoarea de pe bolta cerească. Densitatea mai mare a atmosferei de pe Uranus și furtunile extreme au făcut însă ca cerul să aibă o tentă mai verde, potrivit worldatlas.com.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Guess genți de mână – alege cel mai bun model mini
Gențile mini au devenit alegerea ideală pentru cei care apreciază funcționalitatea și eleganța într-un pachet compact. Indiferent dacă preferi un stil minimalist sau unul plin de detalii... citește tot
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost prezente!
Cum a dus Carol al II-lea România la primul Campionat Mondial? El a făcut lotul, mai ceva ca Gigi Becali! Doar patru echipe din Europa au fost ...
În anul 1930, în Uruguay, avea loc primul Campionat Mondial de fotbal din istorie. Turneul final trebuia să aibă la start 16 națiuni, dar Japonia, Siam și Egipt s-au retras. Au rămas 13... citește tot
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Fabuloasa istorie a autobuzului care făcea curse regulate din Marea Britanie în India. Cât dura un drum?
Într-o epocă domnitată de rapiditate și de curse aeriene regulate, pare greu de crezut că acum mai puțin de 100 de ani exista un autobuz care făcea curse regulate între Londra și Calcutta,... citește tot