Ce culoare are cerul pe alte planete?

02.12.2022
Ce culoare are cerul pe alte planete?

Cerul privit de pe Pământ are culoarea albastră. Dacă această acțiune ar avea loc de pe altă planetă a Sistemului nostru solar, bolta cerească ar arăta cu totul altfel și ar avea altă culoare. Interesant, nu-i așa? Trebuie punctat faptul că ceea ce determină culoarea cerului unei planete este atât compoziția sa chimică, cât și unghiul la care lumina Soarelui lovește atmosfera.

Cum arată cerul de pe alte planete?

1. Mercur. Aceasta este cea mai mică planetă din Sistemul nostru solar și cea mai apropiată planetă de Soare. Gravitația sa scăzută la suprafață și apropierea de Soare duc la o atmosferă minimă. La fel ca și Luna, atmosfera lui Mercur este aproape inexistentă și, prin urmare, nu există substanțe chimice care să capteze și să răspândească lumina de la Soare. Astfel, cerul de pe Mercur are culoarea neagră.

2. Venus. Venus este cea mai apropiată planetă de Pământ și a doua cea mai apropiată planetă de Soare. Deși Venus este mai aproape de Soare decât Pământ, suprafața sa primește de fapt mult mai puțină lumină solară decât cea a Pământului. Acest lucru se datorează grosimii atmosferei de pe Venus, care este de aproximativ 90 de ori mai densă decât cea a Pământului. Lumina Soarelui nu poate pătrunde în atmosfera de pe Venus la fel de ușor ca pe Pământ și, prin urmare, lipsa acesteia face ca cerul să arate ca un apus sau răsărit etern, portocaliu.

3. Pământ. Lumea noastră, Terra, este numită pe scară largă „Planeta albastră”. Acest lucru se datorează faptului că cerul de deasupra este de un albastru strălucitor. De asemenea, toate corpurile de apă, cum ar fi oceanele, reflectă acest aspect, iar din spațiu planeta noastră are culoarea albastră. Motivul pentru care cerul este albastru se datorează împrăștierii luminii albastre în atmosfera noastră, cauzată de o combinație de substanțe chimice și unghiul la care lumina Soarelui lovește atmosfera.

4. Marte. Pământul mai este denumit și „Planeta albastră”, iar Marte este „Planeta roșie”. Atât suprafața, cât și cerul lui Marte sunt roșii și nu este o coincidență de ce au aceeași culoare. Suprafața în sine este roșie din cauza oxidării rocilor. Cu alte cuvinte, Marte este o lume ruginită. În plus, acest corp ceresc se confruntă cu furtuni frecvente de praf, dintre care unele pot crește și pot acoperi întreaga planetă. În urma acestor evenimente sunt ridicate particule de praf și răspândite în atmosferă, iar gravitația scăzută face ca acestea să rămână în aer perioade lungi de timp. Altfel spus, particulele roșii de praf sunt cele care fac să aibă Marte cerul roșu.

5. Jupiter. La fel ca și Pământul, se crede că Jupiter are un cer albastru, însă o culoare mai difuză decât cea de pe Terra. Acest lucru se datorează faptului că Jupiter primește mai puțină lumină solară decât o face Pământul și, astfel, cerul este mai întunecat.

6. Saturn. Pe această planetă cerul are o culoare gălbuie. Acest galben pal se datorează probabil prezenței cristalelor de amoniac în atmosfera superioară, care împrăștie lumina de culoare galbenă pe cer.

7. Uranus. Specialiștii în astronomie consideră această planetă are în atmosfera superioară un fel de ceață care ascunde orice detaliu de mai jos. Cerul lui Uranus este de culoare cyan, rezultatul faptului că metanul din atmosferă împrăștie atât lumina albastră, cât și pe cea verde.

8. Neptun. Cerul de pe această planetă este cel mai asemănător cu cel al Pământului, având culoarea albastră. La ambele planete metanul este de vină pentru culoarea de pe bolta cerească. Densitatea mai mare a atmosferei de pe Uranus și furtunile extreme au făcut însă ca cerul să aibă o tentă mai verde, potrivit worldatlas.com.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
De ce bijuteriile handmade sunt de efect? Ce au în plus față de bijuteriile obișnuite?
Contrar așteptărilor, în era actuală a tehnologiei avansate și a producției în masă, bijuteriile handmade câștigă tot mai mult teren în preferințele consumatorilor. Această revenire la... citește tot
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
Gestul care îți poate salva viața! De ce este bine să dormi cu ușa închisă la dormitor?
E clar, oamenii se împart în două mari categorii: cei care dorm cu ușa închisă la dormitor și cei care aleg să o lase deschisă. Nu multă lume se gândește la faptul că acest gest aparent... citește tot
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Biden este „copil” pe lângă cel mai bătrân președinte din istoria lumii. Avea 98 de ani când era la cârma țării sale!
Pe data de 25 aprilie 2019, la vârsta de 77 de ani, Joe Biden și-a anunțat candidatura la alegerile prezidențiale din 2020. Acesta a devenit în 2021 al 46-lea președinte al Statelor Unite și... citește tot