Ce este Calea Lactee? Unde se află Calea Lactee?

28.12.2020
Ce este Calea Lactee? Unde se află Calea Lactee?

Calea Lactee este o galaxie din care face parte și sistemul nostru solar. Calea Lactee are o formă de disc, însă privită de pe Pământ ea este văzută din interior și se vede ca o bandă. Aceasta este formată din milioane și milioane de planete și stele, formând sisteme solare mai mult sau mai puțin asemănătoare cu al nostru.

De unde vine denumirea de Calea Lactee?

Oamenii au fost întotdeauna fascinați de ceea ce se află pe bolta cerească. Stele, planete, comete, toate au o origine, iar pasionații de astronomie doresc să le afle. După sute de ani de cercetări, dacă nu chiar mii, umanitatea a ajuns la concluzia că Universul este infinit și într-o continuă expansiune.

În el se găsesc miliarde de galaxii, iar sistemul nostru solar face parte din galaxia Calea Lactee. Termenul este o traducere a latinescului via lactea, din greaca veche γαλαξίας κύκλος (galaxías kýklos, „cerc lăptos”). Este unul dintre cele unsprezece cercuri pe care grecii antici le-au identificat pe cer: zodiacul, meridianul, orizontul, ecuatorul, tropicele Capricornului și Racului, cercul arctic, cercul antarctic și cele două coluri care trec prin cei doi poli cerești. Această denumire își are originea în mitologia greacă: Zeus, dorind ca fiul său Heracle să devină nemuritor, îl pune să sugă de la sânul Herei laptele nemuririi, când aceasta dormea.

Trezindu-se, Hera, încearcă să-l smulgă pe Heracle de la sân, lăsând stropi de lapte să se răspândească pe cer într-o dâră albicioasă, formând Calea Lactee, conform Wikipedia.

Cum a luat naștere galaxia noastră?

Potrivit specialiștilor în astronomie, Calea Lactee are peste 13 miliarde de ani. De-a lungul timpului, aceasta a evoluat până la forma cunoscută în prezent. Ea are un diametru între 150.000 și 200.000 de ani-lumină, fiind formată din 100-400 miliarde de stele și peste 100 de miliarde de planete.

Ultimele date ale cercetătorilor arată că galaxia Calea Lactee a înghițit mai multe galaxii care o orbitau, una dintre ele fiind denumită Kraken. Evenimentul a avut loc acum 11 miliarde de ani și a fost unul dintre cele mai importante, ducând la expansiunea masivă a galaxiei.

Potrivit specialiștilor, chiar în prezent, galaxia noastră se ciocnește cu una de dimensiuni mai mici. Evenimentul va dura câteva sute de milioane de ani, iar la final Calea Lactee va fi și mai mare.

Așa se vede galaxia Calea Lactee noaptea

Foto: Wikipedia

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot