Cum s-ar vedea planetele dacă s-ar afla mai aproape de Pământ?

23.08.2021
Cum s-ar vedea planetele dacă s-ar afla mai aproape de Pământ?

În urmă cu trei ani și jumătate a avut loc o combinație de eclipsă totală de lună, de lună albastră și o super-lună, în timpul căreia satelitul natural al Terrei s-a văzut cu 14% mai mare. Acest fenomen a stârnit imaginația pasionaților de astronomie, iar unul dintre aceștia și-a imaginat cum ar arăta cele opt planete ale sistemului nostru solar dacă s-ar afla mai aproape de Pământ. Mai exact, la aceeași distanță ca Luna.

Astronomul amator Nicholas Holmes, căci despre el este vorba, a prelucrat imagini cu planetele pentru ca acestea să pară cât mai reale și a realizat două filmulețe care ne arată cât de mari ar arăta planetele dacă acestea ar înlocui Luna.

Cum ar arăta planetele dacă ar lua locul Lunii?

Luna este satelitul natural al Pământului și este, cu excepția Soarelui, cel mai mare astru de pe cer. Impresionează prin dimensiuni, luminozitate și prin imaginea misterioasă pe care ne-o oferă pe timp de noapte.

Sistemul nostru solar mai cuprinde, însă, și alte planete. Toate acestea sunt mai mari decât Luna, dar noi le vedem mai mici și mai puțin luminoase comparativ cu satelitul Pământului din cauza distanțelor foarte mari.

Dacă, prin absurd, vreuna dintre aceste planete, ar lua locul Lunii pe traiectoria circumterestră a acesteia, imaginea cerului ar fi cu totul alta. Această imagine ne-o oferă Nicholas Holmes prin filmulețele sale.

În filmulețul devenit rapid viral pe contul său de YouTube „Yeti Dynamics”, unde a adunat peste 60 de milioane de vizualizări, Holmes a „așezat” pe cer toate planetele ca și cum acestea ar orbita Pământul la aceeași distanță de 386.000 de kilometri.

Cum ar arăta cerul doar cu planete

Omul de știință James O’Donoghue, care lucrează la agenția spațială japoneză JAXA, a declarat că dimensiunile planetelor în animația realizată de Holmes sunt cât se poate de corecte.

Spre exemplu, Marte, supranumită, Planeta roșie are aproape dublu dimensiunea Lunii, deci ar arăta mai mare pe cer deasupra Pământului. Apoi, Venus este de trei ori și jumătate comparativ cu Luna și de șase ori mai strălucitoare. Este cea mai fierbinte planetă – temperatura sa de suprafață atinge 400 de grade.

Neptun este de 14 ori mai mare decât Luna și ar arăta pe cer ca o sferă albastră gigantică, în timp ce Saturn este de 35 de ori mai mare decât Luna, iar inelele sale s-ar întinde practic de la orizont la orizont.

În sfârșit, Jupiter este de 40 de ori mai mare decât Luna și fiind atât de mare nu am putea vedea nici polul nord, nici polul sud.

„Am vrut să văd cum ar arăta cerul dacă planetele ar fi mai aproape de Pământ”, a declarat Holmes pentru Business Insider. „Am făcut asta pur și simplu pentru a-mi satisface propria curiozitate”, a adăugat acesta.

Holmes a realizat videoclipul respectiv cu cerul deasupra orașului Huntsville (statul Alabama). El a înlocuit Luna cu planetele folosind un software denumit 3ds Max.

Foto: Pexels

 

 

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
De ce este indicat să freci grătarul cu ceapă? Care este ordinea preparatelor pe grătar? Cu ce începem?
A venit căldura astfel că tot mai mulți români vor trece la sportul național: grătarul. Dacă părinții și bunicii noștri curățau grătarul cu o bucată de slănină, acum rolul acesteia a... citește tot
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot