Care tâmplărie este mai bună: din aluminiu, lemn sau PVC?

02.08.2023
Care tâmplărie este mai bună: din aluminiu, lemn sau PVC?

Tâmplăria unei locuințe este foarte importantă, deoarece asigură izolarea termică și fonică, dar oferă și un aspect plăcut casei. Fie că este vorba de o tâmplărie din PVC, lemn sau aluminiu, aceasta ajută la reducerea costurilor cu energia, însă oricare dintre ele vine cu avantaje și dezavantaje pe care le vom prezenta în rândurile de mai jos.

O tâmplărie din PVC este foarte bună atunci când vine vorba de izolarea termică și fonică, asigurând economisirea energiei. Cu toate acestea, dacă materialele nu sunt de calitate, în timp apare inevitabil degradarea și uzura. Geamurile termopan sunt cunoscute pentru fiabilitatea lor și pot avea o durată de viață până la 25 de ani, însă dacă nu se mai închid etanș atunci se poate pierde foarte ușor căldură.

O fereastră care să reziste timp de 25 de ani necesită o investiție adecvată, iar o opțiune mai redusă ca preț nu este întotdeauna cea mai eficientă soluție. Calitatea unei ferestre poate fi compromisă prin subțierea peretelui profilului și dilatația inadecvată a oțelului din compoziție, ceea ce duce la o funcționare defectuoasă, dificultăți în menținerea geamului fix sau chiar riscul de coroziune, a explicat Mirela Ivașcu, specialistă în domeniul tâmplăriei, potrivit adevarul.ro.

Tâmplărie din aluminiu, PVC sau lemn?

Tâmplăria din PVC este cea mai bună pentru locuințele unde vremea nu este așa prietenoasă, deoarece este realizată dintr-un material ușor care rezistă la apă, coroziune sau rugină. Totodată, clientul poate alege dintre o varietate de culori, iar întreținerea este destul de ieftină.

Spre deosebire de tâmplăria din PVC, cea din aluminiu oferă o izolare termică mai bună și o economisire energetică mai mare. Aceasta este perfectă pentru zonele exterioare ale locuinței, iar instalarea și întreținerea poate fi efectuată doar de cunoscători, iar în felul acesta costurile sunt mai ridicate.

Tâmplăria din lemn stratificat are o calitate inferioară, deoarece acesta se poate degrada mai ușor în timp ca urmare a expunerii la condiții umede și soare. Dilatarea profilelor, la diferențele de temperatură poate aduce inconveniente atât în zona îmbinării tocului cu zidăria, dar și în cazul foilor mobile de la ferestre și uși.

Așadar, alegerea tâmplăriei trebuie făcută în funcție de zona unde se locuiește și de ceea ce se dorește. Unele costuri pot fi mai mici, însă calitatea scade și în timp pot apărea probleme de izolare termică sau fonică.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Cele mai bune glume de pe Internet după maneaua de la concertul Coldplay | Maneliștii vin la sfârșit, nu la început
Mult așteptatul concert Coldplay de la București a început cu stângul. Un cântăreț de manele pe nume Babasha a fost invitat să cânte alături de solistul trupei, iar publicul l-a huiduit. Ba... citește tot
Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul în pădure?
Ce să faci dacă te întâlnești cu ursul în pădure?
Cui nu-i plac drumețiile prin pădure, aerul curat, conectarea cu natura? Din păcate, o ieșire în natură este, de multe ori, periculoasă, iar cea mai mare primejdie o reprezintă animalele... citește tot
Cât de rapid era Bruce Lee? Ce viteză de reacție avea? De câte ori putea să lovească în 1,5 secunde?
Cât de rapid era Bruce Lee? Ce viteză de reacție avea? De câte ori putea să lovească în 1,5 secunde?
Bruce Lee a fost, cu siguranță, unul dintre cei mai rapizi oameni care au trăit pe Terra. Și nu rapid ca viteză de deplasare, ci rapid ca timp de reacție. Dar, cât de rapid era cel poreclit... citește tot