Care tâmplărie este mai bună: din aluminiu, lemn sau PVC?

02.08.2023
Care tâmplărie este mai bună: din aluminiu, lemn sau PVC?

Tâmplăria unei locuințe este foarte importantă, deoarece asigură izolarea termică și fonică, dar oferă și un aspect plăcut casei. Fie că este vorba de o tâmplărie din PVC, lemn sau aluminiu, aceasta ajută la reducerea costurilor cu energia, însă oricare dintre ele vine cu avantaje și dezavantaje pe care le vom prezenta în rândurile de mai jos.

O tâmplărie din PVC este foarte bună atunci când vine vorba de izolarea termică și fonică, asigurând economisirea energiei. Cu toate acestea, dacă materialele nu sunt de calitate, în timp apare inevitabil degradarea și uzura. Geamurile termopan sunt cunoscute pentru fiabilitatea lor și pot avea o durată de viață până la 25 de ani, însă dacă nu se mai închid etanș atunci se poate pierde foarte ușor căldură.

O fereastră care să reziste timp de 25 de ani necesită o investiție adecvată, iar o opțiune mai redusă ca preț nu este întotdeauna cea mai eficientă soluție. Calitatea unei ferestre poate fi compromisă prin subțierea peretelui profilului și dilatația inadecvată a oțelului din compoziție, ceea ce duce la o funcționare defectuoasă, dificultăți în menținerea geamului fix sau chiar riscul de coroziune, a explicat Mirela Ivașcu, specialistă în domeniul tâmplăriei, potrivit adevarul.ro.

Tâmplărie din aluminiu, PVC sau lemn?

Tâmplăria din PVC este cea mai bună pentru locuințele unde vremea nu este așa prietenoasă, deoarece este realizată dintr-un material ușor care rezistă la apă, coroziune sau rugină. Totodată, clientul poate alege dintre o varietate de culori, iar întreținerea este destul de ieftină.

Spre deosebire de tâmplăria din PVC, cea din aluminiu oferă o izolare termică mai bună și o economisire energetică mai mare. Aceasta este perfectă pentru zonele exterioare ale locuinței, iar instalarea și întreținerea poate fi efectuată doar de cunoscători, iar în felul acesta costurile sunt mai ridicate.

Tâmplăria din lemn stratificat are o calitate inferioară, deoarece acesta se poate degrada mai ușor în timp ca urmare a expunerii la condiții umede și soare. Dilatarea profilelor, la diferențele de temperatură poate aduce inconveniente atât în zona îmbinării tocului cu zidăria, dar și în cazul foilor mobile de la ferestre și uși.

Așadar, alegerea tâmplăriei trebuie făcută în funcție de zona unde se locuiește și de ceea ce se dorește. Unele costuri pot fi mai mici, însă calitatea scade și în timp pot apărea probleme de izolare termică sau fonică.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot