De ce avioanele sunt fabricate din aluminiu?

26.05.2022
De ce avioanele sunt fabricate din aluminiu?

Aluminiul joacă un rol vital în viața noastra de zi cu zi. Acesta este extrem de folosit în construcția aeronavelor. Rezistența sa ridicată la coroziune și raportul bun greutate/rezistență/cost îl fac materialul perfect pentru fabricarea avioanelor. Dar singura proprietate care face din aluminiu metalul ideal pentru construcția de avioane este rezistența la daune UV.

Istoria aluminiului în industria aerospațială datează de foarte mulți ani. De fapt, aluminiul a fost folosit în aviație chiar înainte ca avioanele să fi fost inventate. La sfârșitul secolului al XIX-lea, contele Ferdinand Zeppelin a folosit aluminiu pentru a face ramele celebrelor sale aeronave Zeppelin.

Aluminiul este ideal pentru fabricarea avioanelor, deoarece este ușor și puternic. Aluminiul reprezintă aproximativ o treime din greutatea oțelului, permițând unei aeronave să transporte mai multă greutate și să devină mai eficientă din punct de vedere al consumului de combustibil. În plus, rezistența ridicată a aluminiului la coroziune asigură siguranța aeronavei și a pasagerilor săi.

Clase comune de aluminiu aerospațial

Istoria aluminiului în industria aerospațială

Pe 17 decembrie 1903, frații Wright au efectuat primul zbor uman din lume cu avionul lor, Wright Flyer. La acea vreme, motoarele de automobile erau foarte grele și nu furnizau suficientă putere pentru a realiza decolarea, așa că frații Wright au construit un motor special în care blocul cilindrilor și alte piese erau fabricate din aluminiu, scrie Metal Supermarkets.

Deoarece aluminiul nu era disponibil pe scară largă și era scump, avionul în sine a fost făcut dintr-un cadru din molid Sitka și bambus acoperit cu pânză. Datorită vitezei reduse și a capacității limitate de generare a portanței avionului, menținerea cadrului extrem de ușor era esențială, iar lemnul era singurul material fezabil suficient de ușor pentru a zbura, dar suficient de puternic pentru a transporta sarcina necesară. A durat mai mult de un deceniu pentru ca utilizarea aluminiului să devină mai răspândită.

Avioanele din lemn și-au pus amprenta în primele zile ale aviației, dar în timpul Primului Război Mondial, aluminiul ușor a început să înlocuiască lemnul ca componentă esențială pentru fabricarea aerospațială.

În 1915, designerul german de avioane Hugo Junkers a construit primul avion complet din metal din lume, monoplanul Junkers J 1. Fuzelajul său a fost realizat dintr-un aliaj de aluminiu care includea cupru, magneziu și mangan.

Epoca de aur a aviației

Perioada dintre Primul Război Mondial și Al Doilea Război Mondial a devenit cunoscută drept Epoca de Aur a Aviației.

În anii 1920, americanii și europenii au concurat în cursele de avioane, ceea ce a condus la inovații în design și performanță. Biplanurile au fost înlocuite cu monoplane mai raționalizate și a existat o tranziție la cadrele integral metalice din aliaje de aluminiu.

În 1925, Ford Motor Co. a intrat în industria companiilor aeriene. Henry Ford a proiectat 4-AT, un avion cu trei motoare, integral din metal, folosind aluminiu ondulat. Supranumită „Gâsca de tinichea”, a devenit un succes instantaneu pentru pasageri și operatorii de linii aeriene.

La mijlocul anilor 1930, a apărut o nouă formă de aeronavă simplificată, cu mai multe motoare bine acoperite, tren de aterizare retractabil și elice.

Aluminiul este de neprețuit nu doar în avioane, ci și în navele spațiale, unde greutatea redusă cuplată cu rezistența maximă este și mai esențială. În 1957, Uniunea Sovietică a lansat primul satelit, Sputnik 1, care a fost realizat dintr-un aliaj de aluminiu.

Toate navele spațiale moderne sunt compuse din aliaj de aluminiu în proporție de 50% până la 90%. Aliajele de aluminiu au fost utilizate pe scară largă pe nava spațială Apollo, pe stația spațială Skylab, pe navetele spațiale și pe Stația Spațială Internațională.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Povestea fabuloasă a românului Dumitru Dan, primul om care a făcut ocolul Pământului la pas
Românul Dumitru Dan a fost prima persoană din lume care a reușit să facă ocolul Pământului pe jos. Acesta a reușit să străbată în opinci 100.000 de kilometri, intrând astfel în Cartea... citește tot
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
De ce familia Regala este înmormântată la mănăstirea Curtea de Argeș?
Există în România un loc unde regii își duc odihna veșnică. Este vorba despre mănăstirea Curtea de Argeș, locul se află înmormântați Regele Carol I și Elisabeta, Ferdinand și Maria,... citește tot
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?
Foarte multe preparate culinare necesită la gătire folosirea foliei de aluminiu. Aceasta ajută, de exemplu, la înăbușirea peștelui sau a fripturii, menținând, totodată, felul de mâncare... citește tot
Recomandări din presa de azi
Ionuț, tânărul care s-a dus la medic pentru o durere de măsea, se află în...
De ce să nu comanzi niciodată ciorbă la restaurant. Ingredientul dăunător pe care îl pun...
Avertisment FINAL pentru OMENIRE de la cel mai important grup de cercetători din lume
Ce înseamnă când zicem „Bogdaproste”. Toţi folosim acest cuvânt, puțini știu cu adevărat ce înseamnă
Final de drum pentru Andreea Bălan! Cum a încălcat contractul cu Antena 1, pentru America...
Cu cât se scumpesc țigările de la 1 aprilie? Lovitură URIAȘĂ pentru fumători, e anunțul...
Vouchere de vacanță. Cine ar putea să mai primească, în plus, tichetele speciale
ORA DE VARĂ 2023. Ce se întâmplă în România, DECIZIA vine de la Comisia Europeană
Cine a câștigat America Express. S-au aflat numele câștigătorilor înainte ca emisiunea să înceapă
Soția lui Bruce Willis, în lacrimi de ziua actorului: «Rugați-vă pentru el». Primele imagini după...
Actorii din „Tânăr și neliniștit”, la a 50-a aniversare. Cum arată acum Victor și Nikki...
Fiica Stelei Popescu a rupt acum tăcerea. Ce s-a întâmplat cu vila de 200.000 de...
Viața la țară în Australia! Ferma de fructe exotice deținută de un român în Queensland
S-a deghizat în măicuță și cerșea bani de la trecători. Suspectul a ajuns pe mâna...
adplus-dvertising