Care este cel mai scump lemn din lume?

07.06.2022
Care este cel mai scump lemn din lume?

Industria lemnului este una foarte dezvoltată, în care se învârt miliarde de dolari în fiecare an. Bogații lumii plătesc sute de mii de euro pentru obiecte de mobilier realizate din unele dintre cele mai exclusiviste materiale lemnoase de pe planetă. Dar care este cel mai scump lemn din lume?

Nu trebuie să fii un expert pentru a observa că prețul lemnului poate fi foarte costisitor. Valoarea acestuia depinde de mai mulți factori, dar cel mai important este: cu cât pomul este mai rar, cu atât prețul este mai mare. Pare logic, nu-i așa?

Alți factori care pot defini prețul final sunt durabilitatea, rezistența și modul în care poate fi utilizat. Uneori, prețul crește, deoarece lemnul este greu de manevrat și nu toată lumea îl va putea prelucra. Însă, cel mai scump lemn provine din pădurile africane.

Cel mai scump lemn din lume

Lemnul negru provenit din pădurile africane este cel mai scump din lume. Acesta crește în unele regiuni din Africa și poate fi găsit în Eritreea, Senegal și Africa de Sud. Prețul pentru un kilogram începe de la 9 mii de dolari americani, iar lemnul prelucrat costă cel puțin 13 mii de dolari americani.

Potrivit specialiștilor în domeniu, este nevoie să treacă aproximativ 60 de ani pentru ca un copac să fie bun de prelucrat. Așadar, în felul acesta este ușor de înțeles de ce un singur metru cub din acest lemn costă aproximativ 25.000 de dolari americani.

Lemnul este perfect pentru a crea instrumente muzicale fine, precum clarinetul. Copacul negru african, care produce cel mai scump lemn din lume se numește Dalbergia melanoxylon, iar localnicii il numesc Mpingo.

Acest arbore creşte lent și rezistă la perioadele lungi de secetă. Specialiștii în botanică au observat că Mpingo poate fixa eficient azotul în sol. Copacul ajunge la o înălțime cuprinsă între 4-15 metri și are o scoarţă cenuşie şi spinoasă. Acesta face flori de culoare albă.

Din păcate, pădurea neagră africană se află pe cale de dispariție, din cauza defrișărilor masive și a schimbărilor climatice. Această specie de arbore cu lemn de esenţă tare, se mai găseşte, în prezent, și în Tanzania şi nordul Mozambicului.

Foto: Wikipedia.org

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot