De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?

20.03.2023
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?

Foarte multe preparate culinare necesită la gătire folosirea foliei de aluminiu. Aceasta ajută, de exemplu, la înăbușirea peștelui sau a fripturii, menținând, totodată, felul de mâncare cald și fraged. Cu toate acestea, există mai multe teorii legate de aceasta folie de aluminiu, unii considerând că este sănătoasă pentru a fi folosită în bucătărie, în timp ce alții o consideră periculoasă pentru organismul uman. Care este adevărul?

Ce spun specialiștii în sănătatea umană despre folia de aluminiu?

Unele persoane susțin că nu este niciun pericol pentru organismul uman să utilizezi folia de aluminiu la prepararea anumitor feluri de mâncare, în schimb altele consideră că unele particule din acest metal pot ajunge în preparatele culinare și pot dăuna corpului uman în timp.

Mai mulți specialiști în sănătate au atras atenția că utilizarea foliei de aluminiu în bucătărie va dăuna organismului uman. Potrivit acestora, aluminiul este periculos și atunci când vine vorba de crătiți sau tigăi, care sunt realizate din acest metal.

Organizația Mondială a Sănătății a analizat cât de periculos este aluminiul pentru corpul uman și a ajuns la concluzia că o persoană de greutate medie poate ingera până la 50 de miligrame de aluminiu pe zi, fără să aibă probleme de sănătate în viitor. Datele oficiale au arătat că este în regulă 1 miligram de aluminiu pe kg/corp. Mai mult de atât și lucrurile devin periculoase, deoarece crește riscul apariției osteoporozei și a bolii Alzheimer.

Studiile au arătat că în funcție de preparatul culinar și de temperatura folosită cantitatea de aluminiu pe care o putem ingera poate ajunge până la 139.2 miligrame. Trebuie precizat că nu există niciun pericol să păstrezi alimentele la rece în folie de aluminiu, fiindcă transferul de particule din acest metal în preparatul culinar este minim.

Ce nu trebuie să gătești niciodată în folie de aluminiu?

Oamenii de știință au observat că unele alimente sunt mai nociv decât altele, dacă sunt gătite în folie de aluminiu. Printre acestea se numără cărnurile roșii, care absorb particule de aluminiu cu 378% mai mult decât alte produse. Nici carnea de pasăre nu este în regulă, deoarece transferul este de 215% mai mare.

De asemenea, alimentele acide precum roșia, lămâia sau oțetul preiau o cantitate destul de mare de particule de aluminiu din folie. Așadar, nu este indicat să utilizați folia de aluminiu la gătirea preparatelor culinare la temperaturi mari, de peste 150 de grade Celsius, în schimb nu este niciun pericol să fie folosită la păstrarea alimentelor reci.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Mit sau adevăr? De ce, în Japonia, doar bărbații au voie să gătească sushi?
Mit sau adevăr? De ce, în Japonia, doar bărbații au voie să gătească sushi?
Întrebarea „De ce doar bărbații au voie să gătească sushi?” circulă des în spațiul public, însă ea pornește dintr-un amestec de mituri, jumătăți de adevăr și interpretări... citește tot
Povestea unui australian care a fost aproape de moarte, dar apoi s-a îmbogățit peste noapte câștigând de DOUĂ ORI la loterie
Povestea unui australian care a fost aproape de moarte, dar apoi s-a îmbogățit peste noapte câștigând de DOUĂ ORI la loterie
În anul 1998, Bill Morgan, un șofer de camion din Australia în vârstă de 37 de ani, părea să fie cel mai ghinionist om de pe planetă. În timp ce se afla la muncă, a fost implicat într-un... citește tot
Curiozități despre „Cravata galbenă”, filmul autobiografic al lui Sergiu Celibidache
Curiozități despre „Cravata galbenă”, filmul autobiografic al lui Sergiu Celibidache
Filmul „Cravata Galbenă” prezintă extraordinara poveste a lui Sergiu Celibidache (1912-1996), unul dintre cei mai celebri și mai controversați dirijori ai secolului al XX-lea. Pelicula este... citește tot