De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?

20.03.2023
De ce este periculos să gătești cu folie de aluminiu?

Foarte multe preparate culinare necesită la gătire folosirea foliei de aluminiu. Aceasta ajută, de exemplu, la înăbușirea peștelui sau a fripturii, menținând, totodată, felul de mâncare cald și fraged. Cu toate acestea, există mai multe teorii legate de aceasta folie de aluminiu, unii considerând că este sănătoasă pentru a fi folosită în bucătărie, în timp ce alții o consideră periculoasă pentru organismul uman. Care este adevărul?

Ce spun specialiștii în sănătatea umană despre folia de aluminiu?

Unele persoane susțin că nu este niciun pericol pentru organismul uman să utilizezi folia de aluminiu la prepararea anumitor feluri de mâncare, în schimb altele consideră că unele particule din acest metal pot ajunge în preparatele culinare și pot dăuna corpului uman în timp.

Mai mulți specialiști în sănătate au atras atenția că utilizarea foliei de aluminiu în bucătărie va dăuna organismului uman. Potrivit acestora, aluminiul este periculos și atunci când vine vorba de crătiți sau tigăi, care sunt realizate din acest metal.

Organizația Mondială a Sănătății a analizat cât de periculos este aluminiul pentru corpul uman și a ajuns la concluzia că o persoană de greutate medie poate ingera până la 50 de miligrame de aluminiu pe zi, fără să aibă probleme de sănătate în viitor. Datele oficiale au arătat că este în regulă 1 miligram de aluminiu pe kg/corp. Mai mult de atât și lucrurile devin periculoase, deoarece crește riscul apariției osteoporozei și a bolii Alzheimer.

Studiile au arătat că în funcție de preparatul culinar și de temperatura folosită cantitatea de aluminiu pe care o putem ingera poate ajunge până la 139.2 miligrame. Trebuie precizat că nu există niciun pericol să păstrezi alimentele la rece în folie de aluminiu, fiindcă transferul de particule din acest metal în preparatul culinar este minim.

Ce nu trebuie să gătești niciodată în folie de aluminiu?

Oamenii de știință au observat că unele alimente sunt mai nociv decât altele, dacă sunt gătite în folie de aluminiu. Printre acestea se numără cărnurile roșii, care absorb particule de aluminiu cu 378% mai mult decât alte produse. Nici carnea de pasăre nu este în regulă, deoarece transferul este de 215% mai mare.

De asemenea, alimentele acide precum roșia, lămâia sau oțetul preiau o cantitate destul de mare de particule de aluminiu din folie. Așadar, nu este indicat să utilizați folia de aluminiu la gătirea preparatelor culinare la temperaturi mari, de peste 150 de grade Celsius, în schimb nu este niciun pericol să fie folosită la păstrarea alimentelor reci.

Foto: Pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Rolul ceasurilor inteligente în creșterea productivității
Pentru că tehnologia a devenit aliatul indispensabil pentru îmbunătățirea eficienței productivității, este important să alegi acele produse ale acesteia care te pot ajuta cu adevărat în... citește tot
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
Cum își îngrijeau țăranii români copiii la 1850: „Îi îndopau cu mămăligă de la două-trei luni”
În lucrarea scrisă în anul 1895 și intitulată „Igiena țăranului român”, dr. Gheorghe Crăiniceanu dedica un capitol întreg creșterii copiilor în familiile de țărani. Autorul explică... citește tot
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Mandate fără număr. La al câtelea mandat a ajuns Putin? Cum poate să conducă până la 84 de ani?
Vladimir Putin a câștigat din nou alegerile în Rusia. Acesta ocupă pentru a cincia oară funcția de președinte al Federației Ruse. Pentru a fi Președinte pentru a cincea oară, șeful de la... citește tot