Curiozități despre Suedia, țara care a inventat dinamita

22.06.2023
Curiozități despre Suedia, țara care a inventat dinamita

Suedia este cunoscută pentru peisajele sale naturale magnifice, cultura gastronomică, muzica locală, orașele medievale și multe altele. Țara are ca vecini Norvegia la vest și nord, Finlanda la est și este legată cu Danemarca în sud-vest printr-un tunel-pod ce traversează strâmtoarea Öresund.

Lucruri mai puțin știute despre Suedia

Suedia are o suprafață de 447.425,16 kilometri pătrați, iar capitala este la Stockholm. Regatul Suediei este a treia cea mai întinsă țară din Uniunea Europeană și a cincea din Europa.

Suedia este împărțită în trei regiuni distincte: Gotaland în sud, Norrland în nord și Svealand în mijloc.

Potrivit datelor oficiale din anul 2021, populația suedeză numără 10.4 milioane de locuitori. Capitala Stockholm încorporează 14 insule.

Suedia este al treilea cel mai mare exportator de muzică din lume, după SUA și Marea Britanie.

Un preparat local tradițional, apreciat în toată lumea, poartă numele de chiftele suedeze. Principalele sporturi practicate sunt fotbalul și hocheiul pe gheață.

Conform datelor oficiale, există 260.000 de reni în această parte a lumii. În 1910, Suedia a devenit prima țară europeană care a înființat parcurile naționale. Statistica ne spune că în această zonă sunt peste 95.000 de lacuri.

A doua cea mai mare religie din țară este islamul. Monarhia suedeză este una dintre cele mai vechi din lume.

Sony Ericsson Mobile Communications AB, Volvo și IKEA sunt trei dintre cele mai mari companii din Suedia, cu sute de mii de angajați.

Potrivit legii în vigoare, toți copiii între 1-12 ani au dreptul la educație preșcolară gratuită. În 1979, Suedia a devenit prima națiune care a interzis pedepsele corporale pentru minori.

Cu toate că face parte din Uniunea Europeană, Suedia nu folosește euro  că monedă națională și nu are de gând să înlocuiască coroana, în viitorul apropiat.

Dinamita a fost inventată în Suedia de către Albert Nobel.

Finlanda a fost o regiune din Suedia până în anul 1809.

Suedia a fost prima țară din lume care a abolit cenzura prin lege. Totodată, această țară nu a participat la niciun război de aproape două secole.

Suedia are cele mai multe restaurante McDonald’s pe cap de locuitor din Europa.

În 1972, Suedia a devenit prima țară din lume care a permis schimbarea legală a identității de gen, potrivit seriousfacts.com.

Foto: Depositphotos.com

Îți recomandăm:
Ne putem întoarce în timp? Nu. Sau, poate, numai cu ajutorul cuvintelor. Ei bine, cum erau Bucureștiul acum 100 de ani? Cum erau oamenii acum 100 de ani? Ce activități aveau aceștia? Cum era...
Dacă citești acest articol sunt mari șanse să fii român, să te fi născut în România și, evident, să vorbești limba română. Dar de ce țara noastră poartă numele de România? De unde...
Cele mai noi articole
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
Roxadustat: Medicamentul controversat interzis pentru sportivi
În lumea sportului, medicamentele de performanță au fost întotdeauna o problemă controversată. Un astfel de medicament care a făcut recent titluri este roxadustat. În acest blog, vom analiza... citește tot
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ce vin îi plăcea, în mod deosebit, lui Ștefan cel Mare?
Ștefan cel Mare (1438/1439 – 1504) a fost una dintre personalitățile care a scris istorie pe aceste meleaguri. Domnitorul moldovean a avut cea mai lungă domnie din perioada medievală, nu mai... citește tot
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Arheologii au descoperit locația unde Iisus Hristos a vindecat un orb
Iisus Hristos este figura centrală a creștinismului. Fiul lui Dumnezeu a venit pe Pământ pentru a propovădui pacea și iubirea între oameni, însă a fost crucificat de către aceștia. În... citește tot