Curiozități despre Suedia, țara care a inventat dinamita

22.06.2023
Curiozități despre Suedia, țara care a inventat dinamita

Suedia este cunoscută pentru peisajele sale naturale magnifice, cultura gastronomică, muzica locală, orașele medievale și multe altele. Țara are ca vecini Norvegia la vest și nord, Finlanda la est și este legată cu Danemarca în sud-vest printr-un tunel-pod ce traversează strâmtoarea Öresund.

Lucruri mai puțin știute despre Suedia

Suedia are o suprafață de 447.425,16 kilometri pătrați, iar capitala este la Stockholm. Regatul Suediei este a treia cea mai întinsă țară din Uniunea Europeană și a cincea din Europa.

Suedia este împărțită în trei regiuni distincte: Gotaland în sud, Norrland în nord și Svealand în mijloc.

Potrivit datelor oficiale din anul 2021, populația suedeză numără 10.4 milioane de locuitori. Capitala Stockholm încorporează 14 insule.

Suedia este al treilea cel mai mare exportator de muzică din lume, după SUA și Marea Britanie.

Un preparat local tradițional, apreciat în toată lumea, poartă numele de chiftele suedeze. Principalele sporturi practicate sunt fotbalul și hocheiul pe gheață.

Conform datelor oficiale, există 260.000 de reni în această parte a lumii. În 1910, Suedia a devenit prima țară europeană care a înființat parcurile naționale. Statistica ne spune că în această zonă sunt peste 95.000 de lacuri.

A doua cea mai mare religie din țară este islamul. Monarhia suedeză este una dintre cele mai vechi din lume.

Sony Ericsson Mobile Communications AB, Volvo și IKEA sunt trei dintre cele mai mari companii din Suedia, cu sute de mii de angajați.

Potrivit legii în vigoare, toți copiii între 1-12 ani au dreptul la educație preșcolară gratuită. În 1979, Suedia a devenit prima națiune care a interzis pedepsele corporale pentru minori.

Cu toate că face parte din Uniunea Europeană, Suedia nu folosește euro  că monedă națională și nu are de gând să înlocuiască coroana, în viitorul apropiat.

Dinamita a fost inventată în Suedia de către Albert Nobel.

Finlanda a fost o regiune din Suedia până în anul 1809.

Suedia a fost prima țară din lume care a abolit cenzura prin lege. Totodată, această țară nu a participat la niciun război de aproape două secole.

Suedia are cele mai multe restaurante McDonald’s pe cap de locuitor din Europa.

În 1972, Suedia a devenit prima țară din lume care a permis schimbarea legală a identității de gen, potrivit seriousfacts.com.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la…
Toată lumea a auzit de Elena Ceaușescu și răutatea de care dădea dovadă. Elena Ceaușescu a fost timp de zeci de ani, una dintre cele mai importante și mai influente femei din România... citește tot
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Care este singura insulă din lume unde locuiesc numai oile? Oamenii vin rar acolo, întrucât accesul este dificil!
Lítla Dímun este cea mai mică dintre cele 18 insule ale arhipelagului Feroe. Aici trăiesc doar câțiva ciobani și sute de oi, într-o armonie perfectă. Accesul turiștilor este extrem de... citește tot
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
De ce Europa nu poate fi considerat un continent?
Prima regiune a lumii care a fost colonizată este Europa. Cea mai timpurie prezență umană în Europa datează de acum aproximativ 1,8 milioane de ani, iar continentul are o istorie lungă de... citește tot