Cum au avut rușii și suedezii data de 30 februarie în calendar?

28.12.2022
Cum au avut rușii și suedezii data de 30 februarie în calendar?

Cu toții știm că luna februarie are 28 de zile, iar într-un an bisect aceasta are 29 de zile. În mod surprinzător, în istorie, au fost ani în care luna februarie a avut și 30 de zile. Cum a fost posibil așa ceva? A existat cu adevărat sau nu data de 30 februarie?

Calendarul iulian cât și cel gregorian au prevăzut ca luna februarie să aibă 28 de zile, iar într-un an bisect aceasta să aibă 29 de zile. Cu toate acestea, în Suedia și în Uniunea Sovietică luna februarie a avut și 30 de zile în trecut.

Luna februarie în Suedia, în anul 1712

În secolul al XVIII-lea Suedia era mult mai mare decât în prezent și cuprindea și actualul teritoriu al Finlandei. Între 1700 și 1721 s-a desfășurat Marele Război Nordic, iar Suedia se afla în conflict total cu Rusia, Danemarca, Saxonia și alte țări. În această perioadă autoritățile suedeze au decis trecerea treptată de la calendarul iulian la cel gregorian, începând cu anul 1700.

Măsura prevedea ca data de 29 februarie să fie omisă din toți anii bisecți, astfel încât după 40 de ani calendarul iulian să coincidă cu cel gregorian. Lucrurile nu au fost respectate întru totul, astfel că s-a decis să se renunțe la acest plan, dar măsura a făcut ca în anul 1721 luna februarie să aibă 30 de zile. Cu toate acestea, calendarul gregorian a fost adoptat în Suedia în anul 1753, când după data de 16 februarie a urmat 1 martie.

Luna februarie în Uniunea Sovietică, 1930 – 1931

Potrivit Wikipedia.org, în data de 1 octombrie 1929 a fost introdusă în Uniunea Sovietică o versiune reformată a calendarului, în care toate lunile aveau 30 de zile, iar restul de 5 sau 6 zile erau sărbători intercalate, câte una sau două între anumite luni. Astfel, în anii 1930 și 1931 luna februarie a avut 30 de zile.

Noul calendar, care a funcționat doar în anii 1930 și 1931, prevedea că o săptămână are cinci zile. Ulterior, autoritățile rusești au decis ca săptămâna să aibă șase zile, iar abia din 1940 situația a revenit la normal. Surprinzător a fost faptul că, inclusiv în această perioadă ciudată, calendarul gregorian a fost utilizat la nivel oficial.

Foto: pexels.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
De ce bărbații evrei poartă pe cap bucata de material numită kippah?
Cine a fost măcar o dată în Israel sau a avut de-a face cu evrei tradiționaliști a putut observa că bărbații poartă pe cap o bucată de material. Aceasta se numește kippah și este un... citește tot