Cine a folosit expresia „Învățați, învățați, învățați!”?

03.03.2022
Cine a folosit expresia „Învățați, învățați, învățați!”?

Cei pasionați de istorie, mai ales cea sovietică, cunosc expresia „Învățați, învățați, învățați”. Acestă sintagmă este imprimată pe multe clădiri și școli sovietice abandonate.

Expresia „învățați, învățați și învățați” i-a aparținut liderului revoluției socialiste din Rusia din 1917, Vladimir Ilici Lenin. Această frază a fost foarte populară în timpul existenței Uniunii Sovietice.

Un afiș cu această frază atârnat în sălile de clasă, în grădinițe, în școli, în universități și în toate locurile era educație. Acesta a fost motto-ul oricărei persoane sovietice de la copilărie până la bătrânețe.

Expresia „învățați, învățați, învățați”, „motto-ul” poporului rus

Aceste cuvinte au fost folosite și sunt adesea utilizate acum de poporul rus în orice situații legate de motivație. Aceasta poate fi numită înțelepciunea populară pe care o cunoaște fiecare rus. Cu toate acestea, puțină lume știe că faimoasa frază a fost inițial rostită cu un alt scop de liderul rus, Lenin.

„Eroii adevărați se remarcă printre muncitorii care, în ciuda situației urâte din viața lor, în ciuda muncii grele stupide din fabrică, găsesc în ei înșiși atât de mult caracter și voință de a învăța, de a învăța și de a învăța și de a dezvolta din ei înșiși social-democrați conștienți, să devină ‘intelligentsia muncitoare’”, a scris Lenin în anul 1924, potrivit Travel Blog Europe.

Prin urmare, din acest citat nu reiese învățarea ca scop educațional, ci un slogan dat de propagandiști. De asemenea, potrivit unor înscrisuri rusești, nu Lenin ar fi inventat această expresie, ci ar fi apărut prima oară în Pravda (Organ oficial al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice), nr.49 din 4 martie 1923, scrie un utilizator al platformei Quora.

„În orice mod, trebuie să ne punem sarcina de a ne reîmprospăta personalul guvernamental: mai întâi, să studiem, al doilea, să studiem și, în al treilea rând, să studiem — și apoi să o verificăm astfel încât știința noastră să nu rămână un personaj mort sau un frază la modă (care, adevărul să fie spus, se întâmplă des la noi), astfel încât știința să pătrundă într-adevăr în carne și oase, să devină parte din viața de zi cu zi din plin și cu adevărat.”

Cine a fost Vladimir Lenin?

Vladimir Lenin (1870-1924) a fost un revoluționar comunist rus și șeful Partidului Bolșevic, care a devenit proeminent în timpul Revoluției Ruse din 1917, unul dintre cele mai explozive evenimente politice ale secolului al XX-lea.

Tulburările sângeroase au marcat sfârșitul dinastiei opresive Romanov și secole de stăpânire imperială în Rusia. Bolșevicii aveau să devină mai târziu Partidul Comunist, făcându-l pe Lenin lider al Uniunii Sovietice, primul stat comunist din lume.

Foto: Depositphotos.com

Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
Ce este o țară transcontinentală? Câte țări transcontinentale există?
O țară transcontinentală este acea țară care face parte dintr-un anumit continent, însă o parte din teritoriile acesteia sunt împărțite geografic între două sau mai multe continente. Mai... citește tot
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Cea mai bătrână găină din istorie! Cât trăiesc găinile? Care este recordul de viață al unei găini?
Găinile sunt printre cele mai comune animale domestice pe întreg Globul pământesc. Fie că sunt crescute pentru carne, pentru ouă sau pur și simplu ca animale de companie, aceste păsări le... citește tot
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
De ce nu s-a construit un pod între Africa și Europa în strâmtoarea Gibraltar? Sunt doar 14 km!
Strâmtoarea Gibraltar este un punct foarte important pe harta Terrei. Această strâmtoare face legătura dintre Africa și Europa are o lungime de aproximativ 60 de kilometri și o lățime... citește tot