Mulți dintre tinerii suedezi nu știu cum arată „banii reali”, iar contextul actual creat de pandemia de coronavirus i-a determinat pe aceștia să nu mai folosească bancnotele și monedele.
Lipsa de numerar ar putea deveni un risc, însă tranzacțiile digitale vin cu o mulțime de avantaje, unul dintre acestea fiind transparența. Datorită tranzacțiilor digitale, spălarea banilor sau evaziunea fiscală este mult mai greu de realizat.
Cu toate acestea, Suedia pare să fi trecut de un punct crucial. Autoritățile se tem că în cazul unor eșecuri ale rețelelor digitale sau atacuri cibernetice se pot produce mult mai multe daune decât jafurile băncilor de până acum.
Banii fizici, o problemă serioasă
Pentru o siguranță maximă a sănătății, metoda de plată în mijlocul pandemiei este plata cu cardul sau tranzacțiile online, iar Suedia încearcă să găsească o soluție pentru a aborda problema lipsei de bani fizici.
Din cauza noului coronavirus, tendința oamenilor este de a nu atinge monede și bancnote. Din acest motiv, la momentul actual, Suedia este singura țară din lume care are mai puțini bani în circulație, aproximativ 1% din produsul intern brut, conform celor mai recente date disponibile, scrie Digi24.
De asemenea, în Suedia, banii de buzunar pentru copii dispar și ei. Potrivit sursei menționate, doar 16% dintre copiii suedezi primesc alocații regulate sub formă de bancnote și monede reale. Copiii au o pușculiță digitală care îi ajută să-și administreze banii de buzunar prin intermediul telefoanelor lor mobile.
Curiozități despre Suedia
Două treimi din suprafața terestră a Suediei este acoperită de pădure. Suprafața totală a țării este acoperită de păduri cu o suprafață totală de 280.650 km². Jumătate din teren este deținut de persoane private, iar un sfert este deținut de companii private.
Suedia este a cincea țară ca mărime din Europa, cu o suprafață totală 450.295 km², ceea ce o face una dintre cele mai mari țări din Europa. În ciuda acestui fapt, Suedia are a doua cea mai mică populație pe kilometru pătrat din toată Europa.
Există aproximativ 300.000 – 400.000 de elani care călătoresc liber în pădure, însă numărul total depinde anual și de câți sunt uciși de vânători.
Pașaportul suedez este printre cele mai bune pașapoarte din lume, acesta oferă intrarea fără viză în 124 de țări din lume.
Suedia a fost prima țară din lume care a interzis lovirea copiilor. Din anul 1979 există o lege împotriva violenței aplicate copiilor. După aceasta, alte 35 de țări din întreaga lume au făcut același lucru.
Cel mai mare număr de restaurante Mcdonald’s din Europa pe cap de locuitor se află în Suedia. În ultimii ani, multe lanțuri de restaurante fast-food au încercat să se stabilească în orașele suedeze, dar cele mai multe dintre ele au eșuat.
Suedezii sunt cunoscuți pentru că sunt generoși și, în general, Suedia este o țară care încearcă să ajute în întreaga lume. Faptul că Suedia este singura țară din lume în care donațiile reprezintă mai mult de 1% din PIB-ul total, este cu siguranță unul dintre multele lucruri interesante despre Suedia cu care suedezii se pot mândri.
Expresia „Ai carte, ai parte” este una bine cunoscută în cultura românească și a fost, de-a lungul timpului, interpretată ca fiind o celebrare a educației și a cunoașterii. La prima... citește tot
La fiecare început de an școlar, în spațiul public au loc ample dezbateri despre cum funcționează sistemul public de educatie de la noi și cum ar trebui el să funcționeze la modul ideal. De... citește tot
Termenul de „indian” pentru populațiile indigene din America de Nord a fost rezultatul unei confuzii istorice, care și-a păstrat denumirea timp de secole. Deși amerindienii nu au nicio... citește tot