Ce români celebri au dispărut de pe bancnotele românești?

09.12.2021
Ce români celebri au dispărut de pe bancnotele românești?

Banii fac lumea să se învârtă, spune o vorbă din popor. Din nefericire, bancnotele românești nu mai au puterea de altădată, putându-se observa, de la un an la altul, devalorizarea acestora, de fiecare dată, când facem cumpărături. Utilizarea banilor pentru a realiza schimburi comerciale a devenit un automatism și cei mai mulți dintre oameni nu văd elementele fascinante de pe bancnote.

Personajele celebre care au dispărut de pe bancnotele românești

De-a lungul timpului, bancnotele românești au suferit schimbări pentru a ține pasul cu tehnologia și schimbările economice și sociale din societate. Drept urmare, în prezent, în România, în circulație se găsesc opt bancnote, fiecare cu povestea proprie și designul unic.

Iată care sunt cele opt bancnote de pe piața monetară din România:

  1. Bancnota de 1 leu are culoarea verde, iar pe față se găsește portretul lui Nicolae Iorga, în timp ce pe verso pot fi văzute Mănăstirea Curtea de Argeş şi stema Ţării Româneşti. Dimensiunea acesteia este de 120 × 62 mm.
  2. Pe bancnota de 5 lei predomină culoarea violet, iar pe față poate fi văzut compozitorul George Enescu, în timp ce pe verso Ateneul Român, un pian şi o partitură muzicală. Dimensiunea acesteia este identică cu cea de 10 euro.
  3. Culoarea roșie predomină bancnota de 10 lei, iar pe față poate fi observat portretul pictorului Nicolae Grigorescu, iar pe verso o culă oltenească şi un fragment de pictură.
  4. De curând a intrat în circulație și bancnota de 20 de lei. Pe față poate fi observat chipul Ecaterinei Teodoroiu, una dintre eroinele Primului Război Mondial.
  5. Bancnota de 50 de lei vine în nuanțe de galben și are pe față pe aviatorul şi inventatorul Aurel Vlaicu, în timp ce pe spate poate fi văzut un prototip de avion şi un cap de vultur.
  6. Bancnota de 100 de lei este albastră și are în prim plan pe dramaturgul Ion Luca Caragiale, iar pe verso statuia sa şi clădirea Teatrului Naţional din Bucureşti.
  7. Pe bancnota de 200 de lei predomină culoarea portocalie și poate fi văzut pe față filozoful și gânditorul Lucian Blaga, în timp ce pe spate sunt reproduse Gânditorul de la Hamangia şi o veche moară de apă.
  8. Bancnota de 500 de lei are culoarea predominantă gri, iar pe față poate fi admirat poetul Mihai Eminescu, iar pe verso o pagină din ziarul Timpul, un tei şi clădirea Bibliotecii din Iaşi.

După Revoluția din 1989 piața monetară din România a cunoscut o trecere de la comunism la capitalism. Drept urmare, multe bancnote au fost schimbate, ca urmare a devalorizării banilor.

Constantin Brâncuşi (bancota de 500 de lei emisă în 1991), Grigore Antipa (cea de 200 de lei din 1992), Avram Iancu (bancnota de 5000 de lei din 1992), au dispărut în tumultul devalorizării leului.

 

Curiozități despre bancnotele românești

Foto: view.livresq.com

Distribuie acest articol:
Tags:
Cele mai noi articole
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cine este mai rapid, ghepardul sau Usain Bolt?
Cel mai rapid animal terestru de pe Planetă este, cu siguranță, ghepardul. Oamenii rapizi sunt o raritate. Totuși, cel mai rapid om din toate timpurile este jamaicanul Usain Bolt. Totuși, care... citește tot
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Cine a fost rusul care a refuzat să lanseze bomba atomică spre Statele Unite ale Americii?
Există oameni care muncesc o viață pentru a ajunge la statutul de erou, dar și oameni care sunt la locul potrivit și printr-o decizie devin eroi. În cea de-a doua categorie intră și Stanislav... citește tot
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Cum își dădea lumea seama că Mircea, ultimul născut al Reginei Maria, nu era copilul Regelui Ferdinand?
Regina Maria a României a fost una dintre cele mai influente femei din Europa, atât la începutul anilor 1900, cât și în perioada interbelică. Deși iubea România cu patos și transmitea... citește tot