Cât de multă pădure deține IKEA în România? Cât (mai) deține statul?

06.08.2020
Cât de multă pădure deține IKEA în România? Cât (mai) deține statul?

IKEA, cel mai mare proprietar de pădure din România. Natura este cea care dă viață. Omul trăiește doar fiindcă natura îi permite. De mii de ani, omul s-a aflat într-o comuniune mai mare sau mai mică cu mediul înconjurător. Din păcate, au dispărut vremurile în care pădurile acopereau o bună parte din teritoriul țărilor. Goana după lemne a făcut ca hectare întregi acoperite cu copaci seculari să dispară pentru totdeauna.

Dacă în unele dintre țările occidentale natura este ceva sfânt, la noi, aceasta nu a fost deloc respectată în ultimii 30 de ani. Tăierile ilegale de pădure au devenit „sport național”, iar spațiile verzi din orașe au fost distruse. Cu toate acestea, se poate vedea că, în ultima perioadă, începe să existe și la noi o aplicare către natură și tot ceea ce este verde.

IKEA, cel mai mare proprietar de pădure din România, după stat

În România, compania de stat, Romsilva, administrează 3,14 milioane de hectare, ceea ce reprezintă 48% din totalul fondului forestier al ţării, potrivit datelor din anul 2017. Situația este dramatică, fiindcă 15 proprietari deţin împreună peste 3,35 milioane de hectare de păduri, ceea ce reprezintă 51% din totalul fondului forestier al țării. Un hectar de pădure costă între 2.000 şi 5.000 de euro, în funcţie de vârsta şi specia pădurilor, cele mai scumpe fiind cele de stejar.

Potrivit datelor de la Ministerul Apelor și Pădurilor din anul 2017, cel mai mare proprietar privat de pă­duri din România este IRU Forest As­sets, parte a grupului de mobilă IKEA, cu aproape 39.000 de hectare deţi­nute. Reprezentanţii gigantului suedez susțin că, în total, deţin 49.000 de hectare de păduri în țara noastră, IKEA având inclusiv propriul ocol silvic.

Spus altfel, suprafața de păduri deținută de IKEA în România este de două ori cât teritoriul Bucureștiului. După anul 1990, România a fost prima țară în care gigantul suedez a cumpărat pădure.

Proprietatea este organizată în 10 districte răspândite pe raza a 102 localități din 22 de județe. În cadrul acestei suprafeţe se află și 4 rezervaţii naturale şi 24 de sit-uri Natura 2000, arii protejate care în total ocupă aproximativ 13.500 ha, adică aproape 29% din întregul portofoliu. Administrarea acestei suprafețe uriașe e făcută de 81 de angajați, majoritatea personal de teren, scrie romaniacurata.ro.

România este o ţară liberă, iar cine a avut bani a fost liber să cumpere. Am fi cumpărat şi noi, dar nu putem. Statul român are trebui să răscumpere suprafeţele, pentru că ar face bani din asta, plus că sunt mulţi proprietari mici care ar vinde dacă ar primi un preţ corect. Polonia a fost mai prudentă şi deţine peste 90% din fondul forestier al ţării. Are Romsilva bani să cumpere, dar îi risipeşte, a declarat pentru ZF Nicolae Ţucunel, preşedintele Asociaţiei Patronale a Forestierilor din România (ASFOR).

Ce este IKEA?

IKEA este o companie privată care comercializează mobilier casnic. Firma a fost fondată în Suedia, însă în acest moment este deținută de o fundație din Olanda, care aparține familiei Kamprad. Brandul IKEA a fost înregistrat în anul 1943, în Suedia. Majusculele din denumirea gigantului suedez provin din inițialele numelui fondatorului: Ingvar Kamprad, numelui fermei unde a crescut: Elmtaryd, și numelui localității în care s-a născut Ingvar Kamprad: Agunnaryd.

Cât la sută din România este pădure?

Cifrele arată că, în trecut, aproximativ 79% din suprafața țării era un teritoriu acoperit cu vegetație lemnoasă. Gradul de împădurire al României a scăzut foarte mult și a ajuns astăzi la numai 29%, în timp ce media europeană este de 42%. Lemnul este folosit pentru susținerea și dezvoltarea indivizilor, fiind folosit ca materie primă energetică, material pentru construcții, unelte, arme, hârtie, mobilier.

Conform unei inventarieri la nivel european din anul 2005, în România mai existau circa 218.000 ha de păduri virgine (pădure care s-a format și dezvoltat exclusiv sub acțiunea factorilor naturali), reprezentând 2/3 din totalul pădurilor virgine din Europa.

Foto: Pexels.com

Îți recomandăm:
Biserica Ortodoxă Română este cea mai înaltă instituție religioasă din țară. Statisticile arată că numărul total al credincioșilor depășește 87% din populația țării. Sfânta...
Ziua de 1 decembrie este cea de 335-a zi a calendarului gregorian și a 336-a zi în anii bisecți. Până la sfârșitul anului au mai rămas 30 de zile. Ziua Națională a României sau Ziua Marii...
Cele mai noi articole
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Curiozități despre Isaac Newton, omul care a înțeles după ce legi funcționează Universul
Isaac Newton (25 decembrie 1642 / 4 ianuarie 1643 – 20 / 31 martie 1727) a fost persoana care a revoluționat din temelii fizica. Savantul a descoperit gravitația și a fost prima persoană din... citește tot
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Care au fost cele mai ciudate procese din istorie?
Majoritatea societăților, într-o formă sau alta, au avut sisteme concepute pentru a rezolva disputele și pentru a susține statul de drept. Tensiunile și dramele din sălile de judecată au... citește tot
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Ce trebuie să faci dimineața pentru a avea o viață sănătoasă?
Dimineața este acea parte a zilei în care organismul parcă se mișcă ceva mai încet decât în mod normal. Durează un pic de timp până când corpul își intră în ritmul său normal, iar... citește tot