Cum arătau primele bancnote și cine le-a inventat?

20.08.2018
Cum arătau primele bancnote și cine le-a inventat?

Banii fac astăzi parte din viața noastră și ne-ar fi extrem de greu să ne ducem zilele fără bancnote. Totuși, aceste hârtii prețioase au o istorie îndelungată și au apărut din cauza faptului că monedele deveniseră prea grele. Cine a inventat bancnotele și când? Cum arătau primele bancnote?

Se pare că banii din hârtie au apărut pentru prima dată în China Antica, la începutul secolului al IX-lea d.Hr, în timpul dinastiei Tang. În acea perioadă, comercianții și-au dat seama că monedele de cupru erau mult prea grele.

Ce personalități apar pe bancnotele românești? Cum sunt ei aleși?

Astfel au apărut banii din hârtie, care semănau cu un cec scris de mână și care aveau o valabilitate temporară. Comercianții aveau opțiunea de a-și depozita numerarul în capitala statului din care proveneau, primind un „certificat de schimb” pe care să-l poată preschimba în monede metalice în alte orașe.

Suedezii au inventat primele bancnote „oficiale”

Primele bancnote în adevăratul sens al cuvântului, accesibile tuturor și reprezentând o sumă fixă, au fost fabricate și puse în circulaţie de banca Suediei. Se întâmpla în anul 1657, an în care banca a fost înfiinţată de către Johan Palmstruch, în colaborare cu regalitatea. Palmstruch a gândit un sistem similar cu cel istoric al chinezilor, banca schimbând monedele de aur și argint în bancnote, sau altfel spus ,”certificate de garanție”.

Bancnotele erau tipărite pe hârtie groasă, de culoare albă, cu filigran şi purtau sigiliul băncii. Faptul că erau originale era certificat de opt semnături, în frunte cu cea a lui Palmstruch, fondatorul băncii.

În mod ciudat, Johan Palmstruch a emis mult prea multe bancnote, nedispunând de suficient aur şi argint care să compenseze.

De unde vine expresia „a spăla banii”?

Din cauza politicii greșite de creditare, prin finanțarea creditelor pe termen lung pe baza depozitelor pe termen scurt, banca a intrat în incapacitate de plată, nemaifăcând față cererilor de rambursare în schimbul bancnotelor emise.

Fondatorului băncii  i-a fost restras titlul nobiliar, dar și dreptul de a practica operațiuni bancare. Acesta a fost dat în judecată și  încarcerat. În închisoare si-a gasit și tragicul sfârșit, în anul 1671.

Prima bancnota din istorie
Prima bancnota din istorie
Distribuie acest articol:
Cele mai noi articole
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Cine este femeia după care s-a inspirat sculptorul Statuii Libertății?
Statuia Libertății din New York este considerat a fi unul dintre cele mai cunoscute monumente din lume. Aceasta este amplasată pe o mică insulă la intrarea în portul „Liberty Island”,... citește tot
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Cum a vrut Bulgaria să se unească cu România după Războiul de Independență?
Unul dintre cele mai importante momente din istoria recentă a României a fost Războiul de Independență din 1877-1878. De fapt, armata română a participat la Războiul Ruso-Turc din anii... citește tot
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Trenurile din Japonia chiar nu întârzie sau la mijloc este doar marketing? De ce nu poți să spui minciuna: „A întârziat trenul!”
Despre Japonia poți să spui ce vrei, dar nu că este locul unde întârzie trenurile. Pe Internet circulă tot felul de știri legate despre trenurile din Japonia: ba că toate trenurile din țară... citește tot