De unde vine expresia „a spăla banii”?

Claudiu Petrișor 18/05/2018 Ca să știm
De unde vine expresia „a spăla banii”?

În toate țările din lume, expresia „a spăla banii” face referire la un proces prin care infractorii din toată lumea încearcă să ascundă originea și posesia reală a veniturilor lor. De cele mai multe ori, aceste finanțe provin din activități criminale. Totuși, care este istoria asocierii acestor cuvinte?

Nu mulți sunt cei care știu că expresia „a spăla bani” provine de la Al Capone, cel mai cunoscut gangster american. Al Capone a fost unul din cei mai faimoși gangsteri americani din anii ’20 – ’30. Mafiotul a dominat lumea interlopă din Chicago obținând venituri de ordinul milioanelor de dolari din afaceri cu jocuri de noroc, bordeluri și trafic cu băuturi alcoolice, într-o perioadă în care acestea erau interzise.

De unde vine obiceiul de a da mâna cu cineva?

Numele său a rămas în istorie fiind strâns legat de noțiunea de spălare a banilor. Cum? Mafiotul Al Capone își camufla încasările prin intermediul unor afaceri paravan, așa cum erau spălătoriile sau magazinele de anticariat.

Totuși, trebuie spus faptul că nu Al Capone a fost primul care folosea această practică, însă presa din Statele unite ale Americii asociază termenul de „money laundering” („spălare de bani”) cu persoana sa.

Curiozități despre Al Capone:

  • Al Capone s-a născut în America în anul 1899, la șase ani după ce familia sa emigrase în SUA din Italia.
  • Al Capone era poreclit „Scarface” pentru că avea multe cicatrici pe față. Acestea le avea din vremea în care era angajat ca barman la gangsterul Frankie Yale. Capone a insultat o femeie, iar fratele acesteia l-a tăiat pe față.
  • Cu toate că era de așteptat să ispășească o pedeapsă de lunga durată și chiar să-și găsească sfârșitul după gratii, Capone a murit la 8 ani după ce a fost eliberat, în anul 1947.
  • Mafiotul avea obiceiul să trimită flori la înmormântările rivalilor săi. Se spune că la una dintre aceste a cheltuit nu mai puțin de 5.000 de dolari doar pentru flori și aranjamente florale.

Al Capone

Nu uita să ne dai un LIKE!
Ne ajută să creștem și să ducem aceste informatii la mai multe persoane.
Mulțumim!

loading...